Potrivit surselor citate de Mediafax, sindicaliştii din sănătate se vor întâlni cu ministrul Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu, miercuri la ora 11.00 la sediul ministerului.
Aceştia vor discuta despre revendicările pe care sindicaliştii le au, având în vedere că începând cu 21 martie peste 12.000 de angajaţi din sistemul sanitar din toată ţara au început o serie de proteste.
Reprezentanţii sindicatelor au avut o discuţie programată cu reprezentanţii Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, discuţie care nu a mai avut loc, fiind anulată luni, întrucât Comisia de Sănătate şi-a schimbat programul aprobat iniţial.
Peste 12.000 de angajaţi din sistemul sanitar din toată ţara au protestat între 21 şi 27 martie prin grevă de tip japonez.
Potrivit surselor din rândul sindicaliştilor, cel mai probabil protestul programat pentru 31 martie, atunci când medicii vor picheta sediul Ministerului Muncii va avea loc.
Federaţia Sindicală Hipocrat şi Sindicatul Promedica anunţă continuarea protestelor
Potrivit calendarului prezentat de sindicalişti, pe 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătăţii va avea loc pichetarea Ministerului Sănătăţii, iar pe 11 – 17 aprilie va fi Grevă de Avertisment, cu încetarea activităţii timp de două ore. Dacă până atunci revendicările sindicaliştilor nu vor fi soluţionate, pe 18 aprilie medicii vor declanşa Grevă Generală, cu susţinerea unei treimi din activitate medicală şi asigurarea urgenţelor.
Reprezentanţii celor două sindicate s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni, cu Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş, şi cu Ministrul Secretar de Stat, Francisk Iulian Chiriac. „Discuţiile au vizat soluţionarea revendicărilor salariaţilor din Sănătate şi nu s-au finalizat cu un calendar concret şi realist pentru rezolvarea acestor probleme”, mai spun sindicaliştii
Solicitarile F.S. „Hipocrat” şi CFSMR vizează aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat; respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă şi de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal. Lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos şi de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă; asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate; creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicină de familie.
Sindicaliştii mai atrag atenţia că,„ în lipsa unei decizii rectificative solicitate, se poate ajunge la escaladarea stării conflictuale, în perioada următoare mergând până la întreruperea parţială a activităţii, disfuncţioanalităţile create căzând exclusiv în responsabilitatea Guvernului României”.