„După aproape două săptămâni de proteste, în care nu am avut niciun rezultat concret, nu putem anunța decât reluarea lor. Cred că nu se realizează că situația devine catastrofală pentru cetățenii Bucureștiului, dacă nu avem cu ce să intervenim. Timpul alocat lucrărilor de reparații se scurge în detrimentul cetățenilor. Neefectuarea reparațiilor înseamnă pierderi, opriri de centrale termice, opriri ale sistemului de transport și distribuție a agentului termic„, a precizat președintele Sindicatului Liber Independent din RADET București, Ioana Stoica.
Menținerea popririi de 100% pe conturile RADET diminuează zilnic șansele ca în sezonul de iarnă să poată fi asigurat agentul termic continuu, în parametrii de funcționare normali, reiese din comunicatul Sindicatului Liber Independent din RADET.
„Lipsa banilor a blocat deja toate activitățile necesare reparațiilor în sistem, inclusiv cele pentru intervențiile la avariile care se produc zilnic. Suntem foarte aproape de ziua în care avariile nu vor mai fi remediate”, a mai spus Ioana Stoica.
Din datoria istorică acumulată de-a lungul timpului la ELCEN, de 3,5 miliarde de lei, datoria efectivă este de fapt de 1,1 miliarde de lei, dacă plățile efectuate de RADET s-ar fi descărcat din debitul principal și nu cu prioritate din penalități. Spre exemplificare, numai pentru cheltuielile către executorii judecătorești RADET a plătit 14.000.000 de lei, până în prezent, a mai precizat sursa citată.
„E nevoie ca Parlamentul României să elaboreze o legislație pe întreg lanțul de producție, transport și furnizare a energiei termice, respectiv pentru producătorul și furnizorul de gaze naturale, producătorul în cogenerare de agent termic, transportatorul și distribuitorul de apă caldă și căldură. Această măsură ar da posibilitatea corelării termenelor de plată pentru a nu mai exista discrepanțe între termenele la care trebuie să plătești materia primă și încasarea de la populație a contravalorii apei calde și căldurii furnizate. Este la fel de necesar să existe o singură agenție de reglementare”, a arătat sindicatul.
RADET a propus modificarea legii nr. 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică, a legii serviciilor comunitare de utilități publice, a legii 51/2006, a Ordinelor ANRE nr. 3 /2010 și 15/2015 privind Metodologia de stabilire și ajustare a prețurilor pentru energia electrică și termică produsă în cogenerare ce beneficiază de schema de sprijin.
Pe 25 mai, reprezentanții Sindicatului Liber Independent (SLI) din RADET București au pichetat sediul Guvernului, acțiunea având ca scop soluționarea situației generate de poprirea de 100% impusă de Electrocentrale București pe conturile regiei.