Sindicaliştii Sanitas Bucureşti, nemulţumiţi de negocierile cu MS, cer demisia lui Nicolăescu

Sindicaliştii Federaţiei Sanitas au avut, luni, o nouă întâlnire cu Eugen Nicolăescu, ei arătând că resping categoric ideea "transformării spitalelor în SRL-uri, asociaţii şi fundaţii", că vor continua mişcările de protest şi că, în plus, cer demisia ministrului Sănătăţii.
Filip Stan
21 oct. 2013, 18:49
Sindicaliştii Sanitas Bucureşti, nemulţumiţi de negocierile cu MS, cer demisia lui Nicolăescu

Uniunea Sindicală Sanitas Bucureşti informează că biroul executiv al Federaţiei a avut o nouă întâlnire, luni, cu o delegaţie a Ministerului Sănătăţii (MS), condusă de ministrul Eugen Nicolăescu, fiind discutare trei subiecte: negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate, statutul spitalelor şi legislaţia privind salarizarea personalului medical, scrie Mediafax.

„Reprezentanţii Federaţiei Sanitas din România au respins categoric ideea transformării spitalelor în SRL-uri, asociaţii şi fundaţii, motivând că acest lucru ar duce la o privatizare mascată a unităţilor sanitare. Pe lângă alte argumente, ministrul Sănătăţii a afirmat că prezenta lege trebuie schimbată, fiind o lege «comunistă», cu toate că a intrat în vigoare în mandatul precedent al domnului Nicolăescu”, a declarat preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Husanu.

Referitor la salarizarea personalului medical în funcţie de performanţă, propusă de minister într-un proiect pilot, sindicaliştii cred că vor beneficia de salarizare suplimentară doar câteva sute de medici, peste 90 la sută din personalul medical urmând să rămână cu salarizarea actuală.

„În aceste condiţii, Federaţia Sanitas din România va continua mişcările de protest, urmând a scoate în stradă, în 2 noiembrie, toate categoriile de personal medical şi ia în considerare organizarea grevei generale la sfârşitul lunii noiembrie, grevă pe care, surprinzător, domnul ministru a afirmat că şi-o doreşte. Pe lângă revendicările de până acum ale Sanitas, de azi, se mai adaugă una: demisia actualului ministru al Sănătăţii”, se arată într-un comunicat remis Mediafax de Sanitas Bucureşti.

De cealaltă parte, MS precizează că, în urma discuţiilor purtate luni, va înainta o serie de propuneri de modificare a proiectelor pilot privind statutul spitalelor şi creşterea veniturilor medicilor şi echipelor medicale.

„La proiectul privind statutul spitalelor s-au făcut referiri la mai multe aspecte, care să asigure buna funcţionare a acestora. De asemenea, s-au evidenţiat avantajele şi dezavantajele proiectelor, precum şi faptul că o nouă lege de salarizare a personalului medical nu exclude proiectul pilot iniţiat de minister”, se arată într-un comunicatul transmis de MS.

Potrivit MS, Federaţia Sanitas urmează să-şi stabilească poziţia în legătură cu propunerile ministerului, „cele două părţi fiind în acord cu privire la necesitatea continuării dialogului şi identificării soluţiilor optime”.

Angajaţii din sistemul sanitar au fost, în intervalul 14-16 octombrie, în grevă japoneză.

Nicolăescu a declarat că medicii care au decis să intre în grevă ori nu vor să audă, ori nu ţin cont de ceea ce li se spune şi fac presiune fără să ţină cont că sunt în discuţii cu Ministerul Sănătăţii

Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate organizează, în 2 noiembrie, un marş în Capitală, chiar dacă rezultatul discuţiilor cu miniştrii Sănătăţii şi Finanţelor este optimist, a anunţat, în 15 octombrie, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) Vasile Astărăstoae.

Astărăstoae a explicat că acţiunile de protest vor continua până când „promisiunile” făcute de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu şi cel al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, vor deveni realitate, adică vor fi prevăzute într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial.

„Această coaliţie nu este împotriva cuiva. Discuţiile continuă şi acţiunile de protest anunţate, la fel. Adică în 2 noiembrie între orele 11.00 şi 13.00, vom avea un marş pe traseul Parlament – Ministerul Finanţelor – Guvern. Avem deja 57.000 de semnături pentru grevă, dar nu anunţăm încă data. Le facem pe rând, în funcţie de rezultatele negocierilor”, a declarat Vasile Astărăstoae, după o întâlnire a reprezentanţilor coaliţiei cu cei doi miniştri, la Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus, tot atunci, că salarizarea medicilor va fi discutată săptămâna viitoare, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, fiind plecată din ţară.

În 9 octombrie, preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat că premierul Victor Ponta a decis constituirea unei comisii formate din miniştrii Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor, care să analizeze principiile procesului de reformă în sănătate şi revendicările coaliţiei din domeniu.

Angajaţii din sistemul sanitar au protestat în septembrie la sediile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor, cerând respectarea promisiunilor din programul de guvernare pentru sănătate.

Ei vor să declanşeze, în noiembrie, greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, dacă până atunci guvernanţii nu răspund solicitărilor acestora

Angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, condiţia „preliminară şi nenegociabilă” a coaliţiei este dublarea salariilor medicilor rezidenţi.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, în 10 septembrie, că posibilele proteste anunţate de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul Sanitar nu se justifică şi nu au temei real, atâta timp cât ministerul a pus în dezbatere publică un pachet de legi, şi a precizat că aşteaptă toţi partenerii la dialog.

Potrivit MS, proiectul privind statutul spitalelor ar urma să fie experimentat, din 2014, în 12 unităţi sanitare.

Conform proiectului, spitalele vor fi împărţite în două categorii: de interes naţional – spitalele regionale şi cele de urgenţă – şi de interes local – spitalele municipale şi orăşeneşti.

Spitalele-pilot de interes local se pot reorganiza, la iniţiativa instituţiei care are în responsabilitate managementul spitalului, şi ca asociaţii sau fundaţii medicale, persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, care urmăresc desfăşurarea unor activităţi de furnizare de servicii medicale de interes general sau în interesul unor colectivităţi, prevede proiectul.

Proiectul de lege privind salarizarea medicilor prevede că spitalele publice vor putea organiza clinici sau secţii private, în care medicii să poată lucra după programul de lucru din unitatea de stat.

„Vorbim despre un proiect privind creşterea veniturilor medicilor, prin care urmărim creşterea veniturilor acestora, dar şi reducerea exodului, pornind de la principiul fundamental din sănătate, respectiv acela că singurii care aduc bani în sistem sunt doctorii. Potrivit noului proiect, medicul va fi obligat să opteze dacă lucrează cu normă întreagă, respectiv şapte ore, în spitalul public. În cazul în care a optat să lucreze în spitalul public cu normă întreagă, atunci în aceeaşi unitate sanitară va putea lucra peste programul de lucru, în sistem privat”, a explicat, în 31 iulie, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Citeşte şi Nicolăescu: Vrem ca educaţia sanitară să fie disciplină obligatorie în şcoală

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Ce nu este bine să faci în Ajun de Crăciun. Tradiții și obiceiuri de 24 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rețeta de cozonac a lui Păstorel. Un procedeu care rar se mai folosește
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondator al cartelului Medellin se întoarce în Columbia după mai bine de 20 de ani de închisoare
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători