UPDATE: Regia Autonomă Administrația Română a Controlorilor de Trafic Aerian – ROMATSA a contestat în instanță legalitatea grevei anunțate pentru marți, 30 mai, de către Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), conform portalului Tribunalul București.
Ședința în care instanța va judeca pe fond acțiunea pentru constatarea nelegalității grevei va avea loc marți, la ora 8:30, la secția a VIII-a Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale.
UPDATE Greva generală a controlorilor de trafic ai Romatsa, anunţată pentru marţi, 30 mai, provoacă pierderi agenţiilor de turism, care vor fi nevoite să găsească soluţii pentru reprogramarea sau compensarea călătoriilor şi vacanţelor turiştilor, clienţi de business şi leisure, programate pentru Rusalii.
Toate cursele charter de marţi au fost anulate, potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.
„Este un lucru iresponsabil, o sfidare la adresa românilor. Suntem înaintea vacanţei de Rusalii. Greva îi afectează atât pe cei care urmează să plece în vacanţă, dar şi agenţiile de turism. Sindicatele de la Romatsa se joacă cu nervii noştri şi ai clienţilor noştri şi vor bloca o ţară întreagă cu un protest pe care îl considerăm nejustificat. Cu un salariu mediu de 2.500 de euro pe lună, aceşti răsfăţaţi pot declanşa şi peste şase luni o grevă generală, supăraţi fiind că nu li se oferă trei mese calde pe zi, masaj la birou şi cămăşi călcate. Cred că putem să-i acuzăm de subminarea economiei naţionale pe angajaţii care câştigă foarte mulţi bani şi se comportă aşa. Solicităm prim-ministrului Sorin Grindeanu ca Romatsa să treacă în subordinea Ministerului Apărării Naţionale ori a Ministerului de Interne sau să modifice legislaţia, astfel încât salariaţii societăţilor de importanţă naţională să nu poată declanşa greve”, a declarat Alin Burcea, preşedintele ANAT.
Acesta a precizat că zborurile care vor fi anulate marţi urmează să fie reprogramate.
Pe 30 mai sunt programate plecările în mai multe vacanţe individuale sau de grup, pe zboruri de linie ori charter, precum şi călătorii de business spre marile oraşe ale Europei, în total peste 150 de decolări numai de pe Aeroportul International Henri Coandă. Şi tot atâtea aterizări, la Bucureşti, ale cetăţenilor români sau străini.
„Credem că greva generală se putea evita, mai ales într-o perioadă aglomerată, cum este cea de dinainte de Rusalii. Nu contează că greva ar putea fi oprită după o oră sau două, mâine, răul este făcut. Întreruperea lucrului perturbă traficul pentru o zi întreagă”, completează dr. Alin Burcea.
UPDATE Angajaţii ROMATSA vor declanşa greva generală pe 30 mai, la ora 9.00. Ei sunt obligaţi să asigure o treime din trafic, conform legislaţiei, însă cursele care vor fi anulate sunt stabilite de Eurocontrol, nu de autorităţile naţionale din România.
„Există şanse rezonabile ca greva să fie suspendată mâine. (…) Nu după şase ore, ci după o oră, două ore”, a anunţat liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Gabriel Tudorache, după negocierile de la Ministerul Transporturilor.
Sinidcaliştii au precizat că exista un termen limită pentru depunerea proiectului de buget al regiei, termen care este luni, şi că există riscul ca Romatsa să intre în faliment.
„Aici e vorba de nişte documente care trebuie trimise până la 31 mai către forurile intrenaţionale. Aici ar putea interveni ministrul pozitiv, în sensul că dânsul ştia din luna ianuarie. Din păcate, până să anunţăm greva, domnul ministru a uitat, a avut alte probleme. Este obligatoriu să se implice”, a spus Gabriel Tudorache, preşedintele ATSR.
„ROMATSA face toate documentele, le aprobă Consiliul de Administraţie, apoi sunt trimise la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) să fie vizate şi ajung la Ministerul Transporturilor. AACR trimite documentele la Comisia Europeană cu semnătura directorului din Aviaţie Civilă, cu semnătura ministrului”, a explicat liderul sindicatului.Luni dimineaţă, înaintea începerii negocierilor, reprezentanţii sindicatului precizau că greva controlorilor de trafic aerian este pentru a salva regia şi că ea nu are legătură cu minivacanţa de Rusalii, nici cu salariile.
UPDATE Romatsa, regia care are monopolul dirijării traficului aerian din România şi care s-ar putea confrunta cu o grevă generală a angajaşilor începând de marţi, continuă şi la momentul redactării acestei ştiri negocierile cu oficialii Ministerului Transporturilor, sub autoritatea căruia se află,iar la ora 14 a început o şedinţă a consiliului de administraţie al regiei, a declarat luni, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR),Alecu Florin Diaconu.
Luni dimineaţă, înaintea începerii negocierilor, Diaconu preciza că greva controlorilor de trafic aerian este pentru a salva regia şi că ea nu are legătură cu minivacanţa de Rusalii, nici cu salariile.
UPDATE Veniturile unui controlor de trafic la Otopeni pot ajunge la 7.300 de euro pe lună net, potrivit Economica.net.
Postul de controlor de trafic aerian principal instructor este remunerat cu un salariu de bază, negociat, de 22.168 de lei. La acesta se adaugă un spor de vechime de până la 25%, urmat de un spor pentru condiţii grele de 15%, de un spor pentru complexitatea dirijării de 33% şi de un spor pentru lucrul în ture de 23,5%.
În plus, fiecare controlor primeşte 23,58 de lei pe oră, “adaos pentru întărirea rezistenţei organismului”.
Făcând calculul pe baza cifrelor de mai sus, obţinute de ECONOMICA.NET din surse apropiate situaţiei, rezultă că unii controlori de trafic de la Bucureşti pot primi o remuneraţie lunară brută de 47.608 lei, în condiţiile în carre sporurile ajung, în acest caz, până la 96,5% din salariul de bază negociat. Suma include şi plata acelui stimulent pentru 176 de ore pe lună, aferente a 22 de zile lucrătoare pe lună.
Cum grila de salarizare nu este publică, am folosit toată această sumă pentru a calcula venitul lunar net la care poate ajunge un controlor de trafic Romatsa din Bucureşti, cu ajutorul unui calulator simplu de salarii.
Reiese un venit net de 33.393 de lei pe lună, adică peste 7.300 de euro.
„În urma negocierilor sperăm să obţinem înţelegerea ministerului şi salvarea ROMATSA din faliment”, a spus Gabriel Tudorache, preşedintele ATSR.
Planul de performanţă, „documentele necesare pentru a preveni intrarea ROMATSA în faliment”, trebuie trimise până la data de 5 iunie la Comisia Europeană, potrivit unui comunicat al ATSR, publicat pe o pagină de socializare. Având în vedere minivacanţa din perioada 1-5 iunie, liderul sindicatului susţine că documentele trebuie trimise până pe 31 mai.
„Aici e vorba de nişte documente care trebuie trimise până la 31 mai către forurile intrenaţionale. Aici ar putea interveni ministrul pozitiv, în sensul că dânsul ştia din luna ianuarie. Din păcate, până să anunţăm greva, domnul ministru a uitat, a avut alte probleme. Este obligatoriu să se implice”, a spus Tudorache.
„ROMATSA face toate documentele, le aprobă Consiliul de Administraţie, apoi sunt trimise la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) să fie vizate şi ajung la Ministerul Transporturilor. AACR trimite documentele la Comisia Europeană cu semnătura directorului din Aviaţie Civilă, cu semnătura ministrului”, a explicat liderului sindicatului, citat de Mediafax.
Luni, la ora 14, era stabilită o şedinţă a Consiliului de Administraţie Extraordinar al ROMATSA, unde trebuia să fie aprobat bugetul pentru anul 2018. „Era stabilit ca azi, la ora 14, să fie o şedinţă a Consiliului de Administraţie Extraordinar, care ar fi trebuit să aprobe mai multe, şi bugetul, şi baza de cost, adică bugetul aferent anului 2018. Problema este că baza de cost, dacă o trimit aşa cum a fost ea bătută în cuie, atunci e terminată, aia înseamnă semnarea falimentului ROMATSA şi aici sunt toate discuţiile”, a explicat preşedintele ATSR.
Liderul sindical a precizat că ROMATSA a depus o contestaţie a grevei, vineri, la judecătorie. „Probabil că vom fi anunţaţi în cursul zilei de astăzi şi de o anumită oră la care va fi procesul legat de legalitatea grevei şi de contestaţie”, a spus Tudorache.
„Ceea ce este foarte urât este că au depus-o cumva mişeleşte, la fără două minute (n.r. înainte de încheierea programului). Noi nu ştim nimic, am aflat prin alte surse, evident. Ieri i-am întrebat şi au recunoscut că au depus. Problema nu e de ce au depus, ci că ar fi trebuit să ştim”, a explicat preşedintele ATSR.
Ministrul Transporturilor, Alexandru Cuc, a declarat vineri că monitorizează situaţia de la ROMATSA, dar presiunea pusă pe minivacanţa de Rusalii este nejustificată.
„Monitorizez foarte atent situaţia de la ROMATSA. Dar un lucru este cert: eu nu lucrez sub presiune sub nicio formă! Am avut întâlniri înainte de greva iniţială, de acum două săptămâni, cu reprezentanţii sindicatului de la ROMATSA. Şi-au prezentat doleanţele care ţin de partea ministerului şi ce poate rezolva ministerul. Am stabilit un calendar foarte clar, pe care noi ni l-am asumat, ca şi minister, dar, pe de altă parte, mi se pare că această presiune care o pun membrii sindicatului de la ROMATSA pe minivacanţa românilor care urmează în perioada următoare este nejustificată. Cu atât mai mult cu cât cred că ştiţi cu toţii care sunt salariile controlorilor de trafic de la ROMATSA, vorbim de un salariu mediu de 21.000 de lei”, a declarat ministrul Transporturilor, Alexandru Cuc.
El a precizat că este deschis dialogului, dar sindicaliştii ar trebui să vină cu „lucruri clare”, şi nu cu „ambiţii de pe urma cărora să aibă de suferit românii”.
„Eu sunt un om deschis dialogului şi, cu mare drag, la fel cum i-am primit de două ori înainte de prima grevă de avertisment, îi primesc şi acum. Dar să vină cu revendicări clare. Dânşii vorbesc de planul de performanţă. Bineînţeles, planul de performanţă a fost elaborat tot de către cei din ROMATSA. Urmează ca noi, ministerul, să transmitem datele către Eurocontrol şi către Comisia Europeană, lucru pe care l-am şi făcut deja. Deci noi ne-am încadrat în calendarul pe care l-am stabilit cu cei de la ROMATSA. Mai departe, eu cred că nu trebuie să ne facem nişte ambiţii de pe urma cărora să aibă de suferit românii”, a mai afirmat ministrul Transporturilor.
ATSR a transmis, joi, o notificare prin care a anunţat „hotărârea de a declara greva propriu-zisă la nivelul RA ROMATSA, toate subunităţile, începând cu data de 30 mai 2017, ora 9.00”.
Semnalând mai multe disfuncţionalităţi în derularea activităţilor de control al traficului aerian, inclusiv „dispariţia unor aparate de zbor de pe radare”, dar şi faptul că negocierile cu conducerea ROMATSA au eşuat, sindicatul ATSR notifică decizia de a trece la greva generală din 30 mai, cu termen nelimitat.
„Pe timpul grevei, va fi asigurată mai mult de o treime din activitatea normală a ROMATSA”, precizează sindicatul, în notificarea transmisă.
Organizatorii grevei reamintesc patronatului că în ultimul an au avut loc mai multe negocieri, însă principalele probleme semnalate nu au fost soluţionate.