Sindicaliştii TAROM protestează în Otopeni. La mitingul organizat de Sindicatul Unit TAROM (SUT) sunt aşteptaţi să participe circa 200 de membri de sindicat.
Angajaţii TAROM spun că ies la protest pentru că vor o salarizare decentă şi că sunt trataţi cu superficialitate de conducerea companiei în timpul negocierilor Contractului Colectiv de Muncă.
„Aşa cum merg aceste negocieri, nu excludem apariţia unui conflict de muncă la nivelul TAROM, cu respectarea tuturor normelor impuse de legislaţia în vigoare, deoarece toate demersurile făcute de Sindicat încă de la începutul anului în privinţa majorării bugetului salarial cu un procent de 35% au fost tratate cu dispreţ de conducerea TAROM, Ministerul Transporturilor şi chiar Guvernul României, se tergiversează negocierea CCM prin stabilirea unor termene foarte lungi între şedinţe, se tratează cu indiferenţă Revendicările salariate transmise de Sindicat”, spun reprezentanţii sindicatului.
În plus, unii dintre salariaţi vor fi concediaţi zilele următoare, după ce, la o evaluare realizată de PwC, aceştia nu au luat note corespunzătoare.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că îşi doreşte să păstreze compania aeriană naţională TAROM, însă acest lucru nu este posibil decât dacă este pus în aplicare un plan de restructurare discutat cu Comisia Europeană.
Vicepremierul Sorin Grindeanu a explicat că, după concedieri, TAROM ar urma să aibă 600-700 de angajaţi, iar 90% dintre aceştia trebuie să fie personal navigant. De altfel, ministrul Transporturilor a evidenţiat că numărul salariaţilor companiei naţionale aeriene este dublu decât ar trebui să fie. În prezent, TAROM are aproape 1.000 de salariaţi, doar jumătate fiind personal navigant, scrie Profit.ro.
În TAROM, care este o companie de stat, controlată de Ministerul Transporturilor, raportul este de un şef la 11 angajaţi.
La acest miting vor participa numai salariaţi aflaţi în ture libere de serviciu, în aşa fel încât să nu fie afectată financiar compania TAROM, au mai arătat sindicaliştii.
Citeşte şi: Compania Tarom va avea un nou director. Cu cine va fi înlocuit fiul astronautului Dumitru Prunariu
În 2020, TAROM a avut pierderi de 439,8 milioane de lei, comparativ cu 169,6 milioane de lei în 2019, și afaceri de 355,3 milioane de lei, de la 1,35 miliarde de lei în 2019. Ultimul an în care compania aeriană a înregistrat profit a fost 2007. Recent, angajații TAROM au ieșit să protesteze, cerând salarii mai mari cu 35%, în condițiile în care compania de stat este pe pierdere de 11 ani.