Sindicate: Examenul de titularizare a fost riguros, iar concurenţii au avut rezultate bune

Examenul de titularizare din acest an a fost unul riguros, iar concurenţii au avut rezultate bune, în condiţiile în care învăţământul nu mai este de mult atractiv pentru absolvenţi, apreciază Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) "Spiru Haret".
Iulian Tudor
05 aug. 2013, 11:32
Sindicate: Examenul de titularizare a fost riguros, iar concurenţii au avut rezultate bune

Preşedintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor, consideră că este bine că încă mai sunt atâtea persoane care doresc să intre în învăţământ, unde „salariile sunt mici, iar beneficiile financiare sunt aproape inexistente”, potrivit Mediafax.

„Este greu de crezut că, pe lângă cei care aleg să devină cadre didactice din dragoste pentru copii, mai sunt alţii care mai văd învăţământul ca un sector atractiv. Atâta timp cât salariile sunt foarte mici, guvernele postdecembriste preferând să investească în infrastructură în loc să motiveze corpul profesoral, este normal ca absolvenţii foarte buni să aleagă alte domenii de activitate. FSE „Spiru Haret” a cerut în mai multe rânduri o nouă lege de salarizare pentru personalul din învăţământ. Însă, dacă acest act normativ nu va fi aprobat cât mai repede, sistemul va continua să fie neatractiv”, a declarat Marius Nistor.

El a mai atras atenţia că doar unul din doi candidaţi care au obţinut nota şapte la concursul de titularizare, va putea să se şi titularizeze, şi că, în aceste condiţii, vor fi peste 6.000 de candidaţi care au promovat examenul, dar care nu vor avea post titularizabil.

Peste 14.000 de candidaţi, respectiv 47,78 la sută dintre cei 29.509 care au susţinut concursul de titularizare, ar putea ocupa un post de titular în învăţământ, după ce au obţinut note peste 7, iar alţi 32,11 la sută au primit note între cinci şi şapte, putând ocupa un post de suplinitor, potrivit rezultatelor anunţate de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a anunţat, luni, într-un comunicat de presă, că ponderea promovaţilor, adică a candidaţilor care au obţinut note peste 5, este de 79,89 la sută înainte de contestaţii, la proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor didactice, catedrelor vacante/rezervate susţinut în 30 iulie.

La concursul de titularizare au fost evaluate lucrările a 29.509 candidaţi. Dintre aceştia, 14.098 de candidaţi, respectiv 47,78 la sută, au obţinut note între 7 şi 10, putând astfel ocupa un post sau o catedră titularizabilă. Alţi 9.476 de candidaţi, respectiv 32,11 la sută, au obţinut note între 5 şi 7, aceştia neputând ocupa un post sau o catedră ca titulari, ci doar ca suplinitori.

Nota maximă a fost obţinută 160 de candidaţi, cei mai mulţi, respectiv 19, fiind din Bucureşti.

Cel mai ridicat procent al notelor peste 7 a fost înregistrat în judeţul Cluj – 56,82, iar cel mai scăzut a fost în judeţul Mehedinţi – 30,02.

Note sub cinci au primit 5.935 de candidaţi, a precizat Ministerul Educaţiei.

Candidaţii nemulţumiţi de notele obţinute pot depune contestaţii luni şi marţi, la sediile inspectoratelor şcolare judeţene, după afişarea rezultatelor.

Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi afişate în 8 august.

La proba scrisă a concursului de titularizare din 30 iulie s-au prezentat 32.374 de candidaţi, adică 88,48 la sută dintre cei înscrişi. Un număr de 53 de candidaţi au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă, iar 7,6 la sută dintre cei prezenţi s-au retras din motive personale sau medicale.

Pentru concurs au fost publicate 6.074 posturi didactice sau catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată, respectiv 3.141 în mediul urban şi 2.933 în mediul rural.

Repartizarea candidaţilor pe posturile pentru angajare pe perioadă nedeterminată va avea loc la nivelul centrelor de concurs, în 9 şi 12 august. În 14 august va avea loc repartizarea candidaţilor pe posturile pentru angajare pe perioadă determinată, tot la nivelul centrelor de concurs.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se grăbească
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Nadia Comăneci marchează 48 de ani de la primul 10 perfect din istoria gimnasticii olimpice
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'