Sindicate: Examenul de titularizare a fost riguros, iar concurenţii au avut rezultate bune

Examenul de titularizare din acest an a fost unul riguros, iar concurenţii au avut rezultate bune, în condiţiile în care învăţământul nu mai este de mult atractiv pentru absolvenţi, apreciază Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) "Spiru Haret".
Iulian Tudor
05 aug. 2013, 11:32
Sindicate: Examenul de titularizare a fost riguros, iar concurenţii au avut rezultate bune

Preşedintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor, consideră că este bine că încă mai sunt atâtea persoane care doresc să intre în învăţământ, unde „salariile sunt mici, iar beneficiile financiare sunt aproape inexistente”, potrivit Mediafax.

„Este greu de crezut că, pe lângă cei care aleg să devină cadre didactice din dragoste pentru copii, mai sunt alţii care mai văd învăţământul ca un sector atractiv. Atâta timp cât salariile sunt foarte mici, guvernele postdecembriste preferând să investească în infrastructură în loc să motiveze corpul profesoral, este normal ca absolvenţii foarte buni să aleagă alte domenii de activitate. FSE „Spiru Haret” a cerut în mai multe rânduri o nouă lege de salarizare pentru personalul din învăţământ. Însă, dacă acest act normativ nu va fi aprobat cât mai repede, sistemul va continua să fie neatractiv”, a declarat Marius Nistor.

El a mai atras atenţia că doar unul din doi candidaţi care au obţinut nota şapte la concursul de titularizare, va putea să se şi titularizeze, şi că, în aceste condiţii, vor fi peste 6.000 de candidaţi care au promovat examenul, dar care nu vor avea post titularizabil.

Peste 14.000 de candidaţi, respectiv 47,78 la sută dintre cei 29.509 care au susţinut concursul de titularizare, ar putea ocupa un post de titular în învăţământ, după ce au obţinut note peste 7, iar alţi 32,11 la sută au primit note între cinci şi şapte, putând ocupa un post de suplinitor, potrivit rezultatelor anunţate de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a anunţat, luni, într-un comunicat de presă, că ponderea promovaţilor, adică a candidaţilor care au obţinut note peste 5, este de 79,89 la sută înainte de contestaţii, la proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor didactice, catedrelor vacante/rezervate susţinut în 30 iulie.

La concursul de titularizare au fost evaluate lucrările a 29.509 candidaţi. Dintre aceştia, 14.098 de candidaţi, respectiv 47,78 la sută, au obţinut note între 7 şi 10, putând astfel ocupa un post sau o catedră titularizabilă. Alţi 9.476 de candidaţi, respectiv 32,11 la sută, au obţinut note între 5 şi 7, aceştia neputând ocupa un post sau o catedră ca titulari, ci doar ca suplinitori.

Nota maximă a fost obţinută 160 de candidaţi, cei mai mulţi, respectiv 19, fiind din Bucureşti.

Cel mai ridicat procent al notelor peste 7 a fost înregistrat în judeţul Cluj – 56,82, iar cel mai scăzut a fost în judeţul Mehedinţi – 30,02.

Note sub cinci au primit 5.935 de candidaţi, a precizat Ministerul Educaţiei.

Candidaţii nemulţumiţi de notele obţinute pot depune contestaţii luni şi marţi, la sediile inspectoratelor şcolare judeţene, după afişarea rezultatelor.

Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi afişate în 8 august.

La proba scrisă a concursului de titularizare din 30 iulie s-au prezentat 32.374 de candidaţi, adică 88,48 la sută dintre cei înscrişi. Un număr de 53 de candidaţi au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă, iar 7,6 la sută dintre cei prezenţi s-au retras din motive personale sau medicale.

Pentru concurs au fost publicate 6.074 posturi didactice sau catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată, respectiv 3.141 în mediul urban şi 2.933 în mediul rural.

Repartizarea candidaţilor pe posturile pentru angajare pe perioadă nedeterminată va avea loc la nivelul centrelor de concurs, în 9 şi 12 august. În 14 august va avea loc repartizarea candidaţilor pe posturile pentru angajare pe perioadă determinată, tot la nivelul centrelor de concurs.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Marele risc de la bancomat. Pericol pentru posesorii de carduri
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Studiu: Diabetul zaharat de tip 2 poate fi inversat prin reducerea rezistenței la insulină
MediaFlux
Episcopia care organizează ”MISS CIMITIR”. Cine câștigă concursul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania