Pensionarii umblă cu lunile pe drumuri pentru a-şi aduna singuri datele ce ar trebui centralizate de Casa de Pensii. Camelia Zamfira s-a mutat în Bucureşti în 2001, din Câmpina. Pentru că nu există baze de date sincronizate între judeţe, la pensionare, în 2011, femeia a făcut o descoperire şocantă. Mai mulţi ani de muncă nu s-au mai regăsit. Cu răbdare de fier, timp de câteva luni femeia a scos şi depus adeverinţe peste adeverinţe şi a adunat singură datele care ar fi trebuit calculate de angajaţii de la Casa de Pensii. Pensia i-a fost revizuită de la 804 lei, la 960 lei. Iar acesta este un caz fericit.
Dorina Barcari este referent pe probleme de drepturi sociale al Confederaţiei Cartel Alfa. Numai ea, în fiecare an, oferă consultanţă la peste o mie de pensionari cu pensiile calculate greşit.
Dumitru Onucu are 73 ani. Luna aceasta a avut o surpriză neplăcută când şi-a încasat pensia
„Pe talonul de pensii apare că am 3.478 lei. Am încasat 2374, deci cu 1099 lei mai putin decât scrie pe talonul de pensii”, spune bărbatul.
Potrivit reprezentanţilor Casei de Pensii, bătrânul a pierdut un proces în instanţă. În 2010, proces în urma căruia judecătorii au stabilit că el trebuie să aibă o pensie micşorată, după recalculări cerute de lege. Pensionarul a făcut recurs şi din 2010 a continuat să încaseze pensia nemodificată. Între timp, o decizie judecătorească definitivă de anul acesta reconfirmă hotărârea primei instanţe. Casa de Pensii a aflat prima şi a operat imediat schimbările, numai că…
„Decizia de revizuire a fost emisa în ultimele zile ale lunii aprilie, perioada in care directia de specialitate din CNPAS emitea deja taloanele de pensie pentru luna mai, astfel incit nu s-a mai putut retrage talonul de pensie deja comunicat pensionarului”, a declarat Angelica Mihail, purtător de cuvânt al Casei de pensii.
De luna viitoare, pensia va apărea micşorată şi pe talon. Mai mult, suma încasată în plus pe perioada procesului va fi recuperată prin reţineri din noua pensie diminuată.