Sindicatele din Educaţie, reunite în federația „SPIRU HARET“ avertizează că angajații din 16 unități de învățământ de masă și din toate unitățile de învățământ special din Municipiul București nu și-au primit salariile deoarece Ministerul Educației nu a deblocat programul de salarizare.
„Angajații nu au nicio vină privind neîncadrarea unităților de învățământ în numărul de posturi. Aceștia trebuie să-și primească salariile la timp și nedeminuate pentru munca depusă. A devenit deja o practică: în fiecare lună se pune presiune pe unitățile de învățământ să facă disponibilizări pentru a se încadra în buget. Cerem Inspectoratului Școlar al Municipiului București și Ministerului Educației să ia toate măsurile care se impun pentru intrarea în legalitate și acordarea la timp a salariilor. Neplata la timp a salariilor atrage răspunderea disciplinară a persoanelor care se fac vinovate și poate genera obligarea angajatorului la plata de daune-interese“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“.
Sindicatele menționează că în această situație sunt mai multe grădinițe, școli gimnaziale și licee din sectoarele 1 și 2, toate unitățile de învățământ special din București, dar și inspectoratul școlar și Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că nu a văzut bugetul final alocat ministerului pe care îl conduce, însă adaugă că nu a avut niciun moment „îngrijorări” legate de faptul că bugetul pentru acest an nu va fi mai mare decât execuţia bugetară a ministerului pe anul trecut. „Nu am avut îngrijorări că nu va fi înţeleasă la nivelul Guvernului importanţa Educaţiei”, susţine el. Cîmpeanu spune că în buget este prevăzută suma de 536 de milioane de lei pentru bursele elevilor şi că a fost majorat costul standard per elev.
Când i s-a atras atenţia că bugetul pentru acest an al Ministerului Educaţiei este de 31,1 miliarde lei, faţă de 32,8 miliarde de lei anul trecut, ministrul a răspuns că cifrele nu pot fi comparate, căci bugetul pe anul 2020 includea şi bugetul pentru Cercetare, pe când cel de acest an este doar pentru Educaţie.
„Anul trecut era Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi bugetul ministerului era împreună, educaţie şi cercetare. Dacă dăm la o parte partea de cercetare şi rămânem cu execuţia pe educaţie avem 28,276 miliarde lei. Dacă este aşa, este o surpriză foarte plăcută, mă aşteaptă o perioadă de muncă”, a răspuns Cîmpeanu.