Pentru a se putea face plata sporului pentru condiții vătămătoare, sindicaliștii cer ministrului Educației modificarea urgentă a aplicației de salarizare a personalului din sistem.
Potrivit sindicatelor, în prezent, aplicația de salarizare nu permite plata sporului pentru condiții vătămătoare.
Legea prevede că responsabilitatea gestionării sistemului de salarizare al personalului din învățământ revine Ministerului Educației.
”Federațiile sindicale reprezentative din învățământ – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație ‘Spiru Haret’ – au solicitat Ministerului Educației și Cercetării, prin Adresa comună nr. 38/276/17 martie 2025, dispunerea, în regim de urgență, a măsurilor necesare pentru punerea în executare a hotărârilor judecătorești care au ca obiect plata drepturilor salariale neacordate reprezentând sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă”, transmit sindicaliștii, citați de edupedu.
Sindicatele susțin că multe unități de învățământ nu pot face plata sporului pentru condiții vătămătoare, întrucât platforma EduSal nu permite introducerea și calculul acestor drepturi salariale.
Plata sporului pentru condiții vătămătoare trebuie făcută pentru a se respecta hotărârile judecătorești cu acest obiect.
Sindicaliștii subliniază că neexecutarea hotărârilor judecătorești reprezintă o infracțiune. ”Această situație transformă o obligație legală într-o imposibilitate tehnică, cu consecințe juridice grave, neexecutarea hotărârilor judecătorești reprezentând infracțiune, conform prevederilor art. 287 din Codul penal”, spun aceștia.
Ce solicită sindicatele privind plata sporului
Sindicatele avertizează că dacă nu vor fi luate aceste măsuri, se vor adresa executorilor judecătorești, toate cheltuielile de executare urmând a fi suportate de instituțiile/unitățile debitoare.
Potrivit sursei citate, toți directorii de școli din județul Argeș au fost convocați de inspectoratul școlar, în 2 aprilie, la Pitești, la o întâlnire unde să aducă toate dosarele aflate în instanță pentru sporul de condiții vătămătoare.
Conform Legii salarizării nr. 153/2017, în raport cu condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.