Sindicatele din Educaţie, chemate la Guvern după ce au ameninţat că vor organiza PROTESTE

Sindicatele din Educaţie au fost chemate, vineri, la ora 15.00, la Palatul Victoria, la o întâlnire cu reprezentanții Guvernului, după ce acestea au ameninţat cu proteste de amploare, potrivit România TV. Sindicatele sunt foarte nemulţumiţi de proiectul noii ordonanţe de urgenţă privind salarizarea. Aceştia susţin că sunt şanse ca examenele naţionale programate în perioada următoare, respectiv Capacitatea şi Bacalaureatul, să fie boicotate.
Iulian Tudor
20 mai 2016, 07:02
Sindicatele din Educaţie, chemate la Guvern după ce au ameninţat că vor organiza PROTESTE

Anton Hadăr, liderul Federației Sindicale din Învățământul Superior Alma Mater, a declarat că sindicatele vor să atragă atenţia Guvernului că învățământul nu primește niciun beneficiu în urma acestei Legi a salarizării.

Încă nu știm dacă la întâlnire va participa și premierul Dacian Cioloș. Dorim să atragem atenția reprezentanților Guvernului asupra faptului că învățământul nu primește niciun beneficiu în urma acestei Legi a salarizării. „Nu văd nicio creștere mai nicăieri. Asistentul rămâne la 1.700 — 1.800 lei. Nicio creștere salarială. Un ipotetic 2% (…) Nu e nicio îmbunătățire. Se duc banii către Sănătate, către autoritățile publice centrale… Suntem total nemulțumiți și vom vedea cum vom reacționa zilele acestea. Nu mă așteptam să fim tratați atât de rău„, a spus Anton Hadăr.

Profesorii urmează să organizeze un marș pe 1 iunie, pe traseul Piaţa Victoriei – Cotroceni sau Piaţa Constituţiei – Palatul Victoria.

Am cerut ca salariul maxim să fie obţinut după 25 de ani, nu după 40 de ani. Am mai cerut majorarea salariilor pentru toată lumea. Aşteptăm un proict de lege pentru salarizarea în sectorul public„, a spus şeful Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu.

În zilele următoare vom declanşa discuţii cu reprezentanţii celorlalte sindicate din teritoriu, cei ai elevilor, ai părinţilor şi ai studenţilor, vor fi proteste cu siguranţă. Mai auzim o placă: că atâta vreme cât nu creşte calitatea nu poţi acorda creşteri salariale, în justiţie nu a fost aşa. În momentul de faţă, Ministerul Educaţiei nu are forţa de a asigura necesarul de profesori pentru aceste examene„, a explicat Marius Nistor, liderul Federaţiei Spiru Haret.

La rândul său, Simion Hăncescu a precizat că proiectul de ordonanţă este nul. „Ştim că există două domenii importante: sănătatea şi educaţia. Din păcate, educaţia a fost abandonată până în acest moment. Nu pot sa pronunţ cuvântul grevă, este vorba de 2% şi Guvernul face criterii de performanţă pentru acest procent. Nu a fost nicio negociere, ni s-au prezentat trei variante pe care Ministerul Muncii le-a avut în vedere”, a spus Hăncescu.

Şi Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Alma Mater, s-a arătat dezamăgit de ordonanţă. „Proiectul a venit la 16.29. Avem de a face cu cârpeli, sunt dezamagit, nu mă aşteptam să fim trataţi atât de rău. Am crezut că vor fi mai raţionali. O lipsă de transparenţă totală, o lipsă de interes faţă de sistemul educaţional, vrem cadre bune, dar nu investim în ele„, a spus Hadăr.

Citeşte şi: NOUA LEGE A SALARIZĂRII. Creşteri salariale în sănătate, educaţie şi administraţie. Se introduc BONUSURI de performanţă

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat că ordonanţa salarizării bugetarilor nu e o revoluție salarială, ci o ordonanță de urgență cu scopuri precise. Spre exemplu, în sănătate, medicii vor avea cu toții același salariu pentru aceeași funcție și aceeași vechime, iar în educație, criteriile de performanță depind de specificul activității.

Dacă un învățător merge 5-10 km până la școala din sat, efortul de a merge până acolo mi se pare o performanță. Pentru un liceu de elită, a avea olimpici calificați la olimpiadele internaționale e o performanță. Să avem accesibilitate la actul de educație, să avem profesori buni în zonele amărâte, urmărești scăderea abandonului școlar. Aceste premieri, salarii de merit s-au mai dat și au fost cazuri clientelare. Dar dacă nu doar guvernul, ci și sectorul, în cazul acesta sectorul de sănătate, unde oamenii sunt mobilizați, sistemul vibrează… Cred că dacă oamenii aceștia se vor lua în serios, sistemul va respinge în mod natural tot ce înseamnă incompetență, lașitate. Am credința că numai așa ne putem schimba„, a mai spus ministrul Muncii.

Restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate și introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță pentru personalul din sistemul de sănătate și pentru personalul didactic și didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificări aduse de Legea salarizării bugetarilor.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanță de urgență, în sistemul de sănătate, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate și în Învățământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii unor criteriilor de performanță, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale.

Alte modificări aduse de proiectul de Ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează eliminarea diferențelor de salarizare pentru funcții egale și muncă egală în cadrul aceleiași unități, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unității/instituției pentru toate familiile ocupaționale, în limita alocărilor bugetare.

Impactul bugetar generat de modificările aduse sistemului de salarizare a personalului plătit din fonduri publice se ridică la 2,29 miliarde de lei anual.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Alegeri prezidențiale. Nicolae Ciucă, primul candidat care a votat
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Senatorul american Mike Rounds: Nu se poate avea încredere în Rusia pentru negocieri de pace cu Ucraina
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy