Sindicatele din Educaţie continuă marţi greva generală şi ameninţă că vor ieşi masiv în stradă. De luni, peste 150.000 de cadre didactice şi circa 70.000 personal didactic auxiliar şi nedidactic au intrat în grevă generală.
UPDATE Marius Nistor: ”Nu există nicio altă invitație la negocieri, deși noi suntem disponibili să participăm la orice întâlnire, la orice oră, în orice locație și dacă se poate, cu cât mai repede.
Deocamdată vedem că Premierul doar trimite mesaje și atâta tot. Mesajele nu rezolvă fondul problemei. Apelurile adresate către colegii din învățământ, să revină în sălile de clasă, șantajul emoțional că trebuie să ne gândim la cele trei milioane de elevi și a milioanelor de părinți nu rezolvă problema.
Trebuie să înțeleagă că suntem și noi părinți, avem și noi copii și copiii noștri ar trebui să intre în examen, ne-am asumat această acțiune de protest, pentru că a fost singura cale prin care să îi determinăm să înțeleagă că nu ne mai pot ignora, că trebuie să ia niște decizii urgente, pentru că au tot tergiversat de peste 18 ani luarea acestor decizii.
A fost multă indiferență din partea membrilor partidelor care formează actuala coaliție de guvernare. Ei cunoșteau problemele prezentate de noi încă din luna decembrie. În luna ianuarie, Premierul a dat dispoziție Ministerului Educației, ca împreună cu Federațiile Sindicale să vină cu o grilă de salarizare, plecând de la salariul debutantului. Noi ne-am făcut treaba.
Grila a plecat de la Minister, asumată și de el, către Ministerul Muncii, iar de acolo s-a terminat tot. Au fost numeroase întâlniri cu premierul Ciucă, cu Ciolacu, au fost pichete organizate în fața Guvernului României, a fost acel marș de protest fără precedent, a fost greva de avertisment. Au fost toate semnalele necesare pentru ei ca să poată înțelege că nemulțumirea este mare.
Cred că au văzut să vadă dacă într-adevăr colegii noștri vor ieși în stradă, dacă chiar vor participa la grevă. Totul depinde de deciziile luate de Guvernul României.
Mesajul pentru ei e unul simplu: sutem mulți, ne-ați umilit, ne-ați jignit, ne-ați desconsiderat, nu suntem masa de manevră a nimănui, nu facem jocurile nimănui, iar bătălia noastră este dreaptă și obiectivele sunt legitime. Veniți cu soluții rapide, alminteri răspundeți de viitorul acestor țări.”, a declarat Marius Nistor, președinte al Federației Spiru Haret, la Euronews
Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat după mesajul premierului Ciucă, în care le-a cerut profesorilor să se întoarcă la catedră, că ”s-ar putea să crească numărul de protestatari”.
„Oamenii vor lucruri concrete, cum își imaginează că o să intre oamenii la clasă în urma unui mesaj lansat de premierul României? Vrem lucruri concrete, asta ne cer oamenii, nu mai acceptă „promisiuni ferme”! Documente oficiale”, a spus Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.
Sindicatele din Educație au avertizat Guvernul că nu va renunța la grevă și proteste atâta timp cât guvernanații nu se implică în soluționarea problemelor semnalate de ei.
„Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluţionarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învăţământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâţi ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, au transmis luni membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi cei ai Federaţiei Naţionale Sindicală „Alma Mater”.
Cele trei federaţii, în numele salariaţilor din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, au respins duminică „aşa-zisa ofertă a Guvernului României”.
„Nu avem nevoie de ajutoare sociale! Nu suntem asistaţi social! Avem nevoie de salarii decente! Nu am decis să facem grevă peste noapte! Nu facem jocuri politice! Este greva oamenilor şcolii, este greva celor peste 200.000 de angajaţi din învăţământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: Aşa nu se mai poate! Acum, mai mult ca oricând, este important să dăm dovadă de unitate. Le mulţumim pentru susţinere şi înţelegere părinţilor şi elevilor!”, au transmis sindicaliştii.
Reprezentanţii Guvernului au propus în întâlnirea de duminică cu liderii sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.
Executivul şi-a menţinut totodată angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsură care vizează creşterea veniturilor va fi extinsă şi pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8.
„Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, se preciza în comunicatul transmis duminică de Executiv.
În acelaşi context, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni că liderii coaliţiei sunt dispuşi să se vadă „oricând, acum şi imediat” cu profesorii care sunt în grevă pentru soluţionarea problemelor şi reluarea cursurilor, menţionând că ordonanţă de urgenţă care pune în practică ceea ce Guvernul a anunţat duminică la negocierea cu liderii din Educaţie este finalizată şi va fi pusă în transparenţă publică luni seara sau marţi dimineaţa.
„Acea ordonanţa de urgenţă este gata deja şi probabil până diseară sau mâine dimineaţă, cel târziu, va fi pusă în transparenţă publică. Trebuie să respect avizarea internă, este o procedură legislativă, nu pot posta în transparenţă decizională până nu am avizarea internă din minister. Aşa cum s-a discutat Anexa opt va fi închisă, privitoare la Legea salarizării. Ce s-a discutat despre acele persoane din Educaţie care sunt personal auxiliar şi nedidactic sunt cuprinse în Anexa 8 şi vor primi acele majorări până la concurenţa sumei din închiderea pe final de 2022 a Legii salarizării. (…)”, a mai spus ministrul Muncii.
În ceea ce priveşte Legea salarizării unitare, ministrul Muncii a afirmat că aceasta este aferentă cererii de plată numărul patru din PNRR, însă liderii coaliţiei au hotărât ca până la 15 iulie 2023 să fie gata analiza cu Banca Mondială, respectiv să fie finalizat şi proiectul. În perioada 15 iulie – 31 august vor avea loc dezbaterile cu toate sindicatele pe această lege, după care va fi depusă în Parlament la 1 septembrie.