După acest anunț, la sfârșitul săptămânii trecute, un oficial din Ministerul Educației a transmis pe grupul cu inspectorii că plata salariilor personalului din Învățământ se face cu indemnizația de hrană luna aceasta.
Ministerul de Finanțe nu ar fi transmis deocamdată precizări privind aplicarea prevederilor Legii 296/2023.
”Plata salariilor se face cu indemnizația de hrană urmând ca, în luna următoare, după primirea răspunsului, să se întocmească declarațiile rectificate, dacă va fi cazul”, a transmis un oficial din Ministerul Educației, inspectorilor școlari, potrivit Edupedu.
Unele școli și inspectorate școlare ar considera că, dacă veniturile totale nete încasate de salariat în baza mai multor contracte individuale de muncă depășesc 8.000 lei, salariatul în cauză nu mai beneficiază de indemnizația de hrană.
Sindicatele de Educație au solicitat ministerului să transmită clarificări, astfel încât să fie încadrat correct personalul care primește indemnizația de hrană și voucherele de vacanță.
Aceștia au cerut ca suma de 8000 de lei să fie reper din salariul aferent fiecărui contract individual, nu din venituri cumulate.
Legea 296/26 octombrie 2023 (a măsurilor fiscale) prevede că:
”Începând cu 1 octombrie 2023, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, pentru personalul încadrat ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei, inclusiv indemnizații de hrană la nivelul anual a două salarii minime pe economie în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, actualizat anual cu indicele prețului de consum comunicat anual de Institutul Național de Statistică, începând cu 2025, cu excepția personalului:
Ministerului Apărării Naționale
Ministerului Afacerilor Interne
Ministerului Justiției
Administrației Naționale a Penitenciarelor
Serviciului Român de Informații
Serviciului de Informații Externe
Serviciului de Protecție și Pază
Serviciului de Telecomunicații Speciale
Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale
Poliției locale
care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”