Într-un comunicat de presă comun, reprezentanții acestora atrag atenția că prevederile incluse în proiectul de ordonanță de urgență privind măsurile bugetare, cunoscută și ca „ordonanța trenuleț”, includ măsuri ce ar afecta grav sectorul educațional, inclusiv înghețarea salariilor pentru anul 2025.
„Înghețarea salariilor în 2025 reprezintă o încălcare flagrantă a promisiunilor făcute de președinții PSD și PNL în 2023, când au declarat public că vor respecta angajamentele luate în urma protestelor din învățământ”, se arată în comunicat.
Sindicaliștii subliniază că, deși au fost acordate majorări salariale semnificative în 2023 și 2024, salariile profesorilor debutanți, de aproximativ 4000 de lei net, sunt insuficiente, având în vedere rolul social crucial al acestora.
„Un profesor debutant ar trebui să câștige cel puțin 6000 de lei net, aceeași sumă pe care o primește un profesor cu vechime”, subliniază sindicaliștii.
De asemenea, aceștia critică faptul că Guvernul nu respectă standardele internaționale, România aflându-se pe locul 123 din 171 de țări, conform raportului UNESCO 2023, în ceea ce privește procentul din PIB alocat educației. „
Faptul că România se află sub țări precum Uganda și Zambia, în ceea ce privește investițiile în educație, ar trebui să fie un semnal de alarmă”, atrag atenția federațiile sindicale.
În ceea ce privește voucherele de vacanță, sindicaliștii se opun noii formule de acordare, care impune ca angajatul să completeze cu cel puțin 800 de lei din veniturile proprii pentru a beneficia de 800 de lei de la Guvern pentru achiziționarea unui pachet turistic. Această măsură, spun aceștia, va afecta în mod special angajații cu venituri mici.
O altă nemulțumire vizează propunerea Guvernului de a suspenda aplicarea unor prevederi esențiale din legile educației preuniversitare și superioare până în 2026-2027. Printre măsurile suspendate se numără alocarea a 15% din cheltuielile bugetare pentru educație, acordarea de vouchere educaționale și reducerea numărului de elevi din școlile liceale.
„Este inacceptabil să se suspende măsuri fundamentale pentru educație pentru o perioadă atât de lungă”, subliniază sindicaliștii, care adaugă că incertitudinea privind aplicarea noii legi a salarizării pentru educație rămâne o problemă majoră, mai ales având în vedere angajamentele Guvernului de reducere a deficitului bugetar.
În fața acestor măsuri, sindicaliștii amenință cu noi acțiuni de protest, cele mai probabile fiind organizate în Piața Victoriei din București, în perioada imediat următoare.