Sindicatele din Industria Alimentară cer introducerea orelor suplimentare în vechimea pentru pensie. Sindicaliştii spun că dacă un angajat munceşte 9 ore pe zi, în opt ani câştigă un an de vechime la pensie.
SINDALIMENTA, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară susţine că, deşi pentru orele suplimentare plătite legal se plăteşte contribuţie la pensie, acestea nu sunt luate în calcul la vechimea în muncă folosită pentru calculul pensiei.
”Pentru materializarea acestui demers, care vine în întâmpinarea solicitărilor formulate de membrii de sindicat, SINDALIMENTA cere modificare ṣi completare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ṣi a Legii nr. 53/2003 referitoare la Codul muncii. Pentru clarificarea acestui demers, precizăm că pentru participanţii la sistemul unitar de pensii publice, cele doua elemente luate în calcul pentru asigurarea eligibilităţii la acest sistem sunt stagiul de cotizare, conform art.16-19 din Legea 263/2010 ṣi vechimea în muncă definită de art.16 alin.5 din Legea 53/2003. Astfel, veniturile angajaţilor, inclusiv cele din prestarea orelor suplimentare, sunt impozitate conform art.138 din Legea 227/2015, cu modificările ṣi completările ulterioare, cu 25%, dar fară a fi luate însă în calculul vechimii în muncă”, susţin sindicaliştii, potrivit unui comunicat de presă.
Reprezentanţii SINDALIMENTA au mai precizat că, pentru respectarea principiului echităţii sociale, este necesară includerea în baza de calcul pentru stabilirea vechimii în muncă/stagiului de cotizare (conducând la reducerea vârstelor standard de pensionare) a orelor suplimentare fiscalizate, ”cu atât mai mult cu cât actualul sistem public de pensii asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate conform art.49, alin.1-4, legea 263/2010”.
Potrivit legii pensiilor din 2010, vârsta standard de pensionare în prezent este de 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi. Pentru a obţine pensie de la stat, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare (care înseamnă şi o pensie mai mare) este de 35 de ani.
Dacă un angajat lucrează suplimentar câte o oră pe zi timp de opt ani (1 oră x 250 de zile lucrătoare x 8 ani), atunci el va mai câştiga un an de contribuţie la pensie (şi va avea nevoie de 34 de ani de vechime pentru un stagiu complet de cotizare, nu de 35 de ani, ca acum), dacă cerinţa sindicatelor din industria alimentară de includere a orelor suplimentare în vechimea pentru pensie devine lege, potrivit unui calcul al ZF.
”Demersul nostru se bazează pe situaţia concretă din mediul privat, unde orele suplimentare sunt plătite prin adăugarea unui spor la salariu de minimum 75% sau conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate. Aceste ore sunt prestate cu regularitate pe durata întregului an, iar din lipsă de personal ori din cauza factorului de sezonalitate, nu pot fi compensate cu timp liber, conducând la o suprasolicitare a salariatului care, în mod constant, lucrează peste durata normală a timpului de muncă de 8 ore pe zi ṣi de 40 de ore pe săptămână, aṣa cum este definită de art.112 alin.1 din Legea 53/2003”, au mai precizat sindicaliştii.