Sindicatele din Industria de Apărare şi Guvernul au convenit să realizeze un acord privind măsurile de sprijinire a sectorului

Câteva sute de angajaţi din industria de Apărare au participat, miercuri, la un miting de protest în Piaţa Victoriei, în timpul căruia reprezentanţii lor au obţinut, în urma discuţiilor cu conducerea Guvernului, realizarea unei comisii comune Guvern-sindicate care să redacteze, în următoarele 10 zile, un acord privind sprijinirea acestei industrii.
Iulian Tudor
11 sept. 2019, 04:56
Sindicatele din Industria de Apărare şi Guvernul au convenit să realizeze un acord privind măsurile de sprijinire a sectorului

UPDATE: Unul dintre reprezentanţii manifestanţilor, co-preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare, Constantin Bucuroiu, a fost invitat pentru discuţii cu reprezentanţii Guvernului, având aproape două ore şi jumătate de convorbiri cu membrii Executivului.

„Discuţiile din cadrul Guvernului au fost în prima fază cu ministrul Economiei, Niculae Bădălău, cu o echipă din partea Ministerului Finanţelor condusă de ministrul Orlando Teodorovici, şi în ultima fază a discuţiilor în prezenţa premierului, care a vrut să ştie la ce înţelegeri am ajuns şi ce trebuie să facem mai departe. Am căzut de comun acord în urma discuţiilor pe care le-am avut şi datorită faptului că am convenit ca în termen de 10 zile noi să punem pe masă cerinţele noastre şi mai ales cele legate de modificările legislative, dar şi în ceea ce priveşte alocările de fonduri pentru industria de apărare, după 10 zile ne vom întâlni la nivel de premier şi vom semna cu toţii acest acord, care trebuia să fie semnat de o lună jumătate. Din concluziile şi discuţiile pe care le-am avut se pare că întârzierea a fost făcută undeva la nivelul 2-3 în cadrul ministerelor, şi asta ne dă nouă mult de gândit, dacă în cadrul ministerelor se lucrează ca într-o echipă sau dacă unii trag într-o parte şi unii în cealaltă”, a declarat Constantin Bucuroiu.

Liderul Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare a precizat că, în urma discuţiilor cu Guvernul, acţiunile de protest vor fi anulate.

„Important este că termenul de 10 zile ne creează şi nouă posibilitatea să ne repliem, pentru că vor fi oprite acţiunile de stradă în acest time-out de 10 zile, inclusiv cea de mâine, şi de asemenea ne dă posibilitatea să rezolvăm anumite probleme ale oamenilor, care erau pe revendicările noastre, care vor aduce un plus în buzunarul oamenilor, şi asta este foarte important, dar în acelaşi timp vor aduce câteva facilităţi şi societăţilor, care pe noi ne bucură că reuşim să le rezolvăm”, a precizat liderul de sindicat.

Acesta a precizat că Guvernul va crea o comisie care să redacteze în aceste 10 zile acordul privind măsurile de sprijinire a industriei de apărare.

„Se va crea o comisie, prin ordin al ministrului, care, împreună cu reprezentanţi ai Finanţelor, reprezentanţi ai ministerului Economiei, şi împreună cu sindicatele, în termen de 10 zile trebuie să prezinte acest acord în totalitate”, a afirmat Constantin Bucuroiu.

Reprezentantul Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare a amintit că se bazează pe sprijinul şefului statului pentru considerarea industriei de apărare drept industrie strategică de interes naţional.

„Principalele noastre revendicări sunt ca industria de apărare să treacă (drept, n.r.) industrie strategică de interes naţional, şi aici facem apel la preşedintele României ca în momentul în care ajunge în CSAT să ne sprijine să o ducem la bun sfârşit, în al doilea rând facilităţi în ceea ce priveşte TVA şi facilităţi fiscale pentru investiţii, pentru că în momentul de faţă degeaba avem foarte mulţi bani, şi avem foarte mulţi bani pe investiţii, dacă nu putem să îi cheltuim, că societăţile, din puţinul pe care îl au, nu acoperă, de exemplu, TVA-ul. De asemenea, am discutat nucleul, şi este o problemă esenţială pentru salariaţii noştri, nucleul, adică acei bani care vin pentru serviciile pe care noi le facem industriei de apărare – pază, întreţinere, reparaţii, conservări şi aşa mai departe, şi ministrul Finanţelor a fost de acord să mai suplimentăm cu încă 9 milioane”, a adăugat Constantin Bucuroiu.

Acesta a mai solicitat Guvernului introducerea angajaţilor din industria de apărare în categoria de angajaţi cărora ordonanţa 114 le acordă reduceri la impozitul pe venit.

„Una din problemele importante pentru salariaţii noştri este şi noi să ne încadrăm pe (ordonanţa, n.red.) 114, cu acele facilităţi în ceea ce priveşte impozitul pe venit, în aşa fel încât oamenilor să le rămână mai mulţi bani în buzunar din scutirea din aceste impozite. Nu în ultimul rând, relaţia Ministerului Economiei, prin industria de apărare, cu Ministerul Apărării Naţionale, şi am solicitat să se întoarcă în cadrul industriei de apărare româneşti în aşa fel încât să nu mai băgăm valută numai în buzunarul altora, care deja sunt bogaţi, iar noi, România, să sărăcim şi industria de apărare să se prăbuşească”, a menţionat liderul de sindicat.

Alianţa Sindicatelor din Industria de Apărare a mai propus Guvernului mutarea industriei de apărare sub coordonarea directă a prim-ministrului.

„Nu ascund nimănui că sindicatele au venit cu propunerea de unificare, sau mai bine zis de trecere a industriei de apărare şi a companiilor Romarm şi Romtehnica, sub coordonarea directă a prim-ministrului, pentru că în momentul de faţă te duci la unul, spune ceva, te duci la celălalt, spune altceva, dar fiind sub o singură coordonare, a prim-ministrului, nu mai trebuie să se acuze nimeni, trebuie să gândim ce e mai bine pentru industria românească, şi după aceea trebuie să ne gândim ca achiziţiile pe care Armata le face să fie cele care le sunt dumnealor necesare”, a încheiat reprezentantul Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare.

Ştirea initială:

Potrivit Cartel Alfa, protestele organizate de sindicatele din industria de apărare vor avea loc, miercuri şi joi, începând cu ora 11.00, în Piaţa Victoriei, la Guvern, pe motiv că Guvernul nu respectă angajamentele asumate în 17 iulie.

„Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa este alături de membrii săi şi le susţine revendicările justificate. Reamintim guvernului că dialogul social reprezintă un mecanism esenţial în fundamentarea de politici publice la nivel european şi presupune nu doar discuţii şi angajamente lipsite de consecinţe, ci şi asumarea şi aplicarea rezultatului consensualizat”, au arătat reprezentanţii Cartel Alfa.

Principalele revendicări se referă la nerespectarea punerii în aplicare a acordului şi a memorandumului între Guvern, asociaţiile patronale şi federaţiile sindicatelor din industria de apărare, conform înţelegerilor din 17 iulie, în discuţiile purtate la Palatul Victoria în prezenţa premierului Vasilica-Viorica Dăncilă.

De asemenea, între revendicări se află modificarea definiţiei „industrie de apărare” în „industrie strategică de interes naţional”, constituirea Consiliului pentru coordonarea industriei de apărare, în conformitate cu HG 637/2017, aprobarea în regim de urgenţă a BVC-urilor pe 2019.

Sindicaliştii susţin că industria de apărare trebuie să devină furnizorul principal pentru toate instituţiile cu caracter militar, securitate şi ordine publică, de arme, muniţie şi tehnică militară. Minim 30% din achiziţii să se realizeze în industria de apărare românească sau prin compensare conform legii offset-lui.

„În regim de urgenţă rezolvarea salarizării conform procedurilor pentru constructori sau I.T.-işti. Emiterea unui act normativ care să scutească pe o perioada de 10 ani salariaţii din cadrul operatorilor economici din industria naţională de apărare de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute de legea 227/2015 privind codul fiscal”, mai cer sindicaliştii, care vorbesc şi de suplimentarea fondurilor necesare pe nucleu pe 2019 la nivelul promisiunii miniştrilor Orlando Teodorovici şi Nicolae Bădălău (32 mil lei).

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Adio, doamnă! S-a stins marea actriță. Toată lumea a iubit-o pe legendara regină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
David Popovici s-a calificat în finala probei de 200 metri liber la Jocurile Olimpice cu cel mai bun timp
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!