Sindicatele din învăţământ cer spor de calculator pentru profesori

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită spor de calculator pentru profesori, Printr-o adresă obținută de Edupedu.ro, FSLI reclamă faptul că “gradul de nemulțumire al salariaților este din ce în ce mai mare” și cere spor pentru condiții de muncă, sub pretextul că desfășurarea școlii online presupune o perioadă îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiații.
Romania TV
12 nov. 2020, 11:42
Sindicatele din învăţământ cer spor de calculator pentru profesori

Sindicatele FSLI încep adresa depusă la Guvern pe 11 noiembrie printr-un avertisment “gradul de nemulțumire al salariaților este din ce în ce mai mare, în condițiile în care Guvernul României nu a avut, printre priorități, personalul din învățământ”.

Cele două probleme care au atras nemulțumirile sunt: „neacordarea majorării salariale care se cuvenea, începând cu data de 1 septembrie 2020, personalului didactic și, nu în ultimul rând, atacarea la Curtea Constituțională a României a proiectului de lege privind acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ”

Sporul primit de angajaţii din Parlament pentru că sunt afectaţi de undele electromagnetice. Câţi bani încasează în plus

Așa că în plină campanie electorală FSLI spune că „este momentul ca guvernanții să înțeleagă că trebuie investit în educație, dacă nu se va pune capăt subfinanțării permanente a sistemului de învățământ, consecințele le vor resimți copiii noștri”.

În cererea sindicatelor „investiția” înseamnă „dotarea tehnică a celor care sunt responsabil de actul educațional, dar și în stimularea financiara personalului din învățământ”.

Concret, FSLI solicită modificarea Hotărârii de Guvern 34/2018, astfel încât „să fie consacrat sporul pentru condiții de muncă pentru că personalul didactic care, în contextul epidemiologic actual, își desfășoară activitățile didactice în sistem online”.

Sporul este justificat de expunerea la radiații, potrivit FSLI

„Vă rugăm să aveți în vedere faptul că, de la începerea anului școlar 2020-2021, multe unități au funcționat în scenariul doi sau trei, iar pentru următoarele 30 de zile și nu numai, actul educațional se va desfășura la nivel național exclusiv online, ceea ce presupune o perioadă îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise de dispozitivul/dispozitivele electronice pe care pe care fiecare le deține, prin resurse financiare proprii și pe care le utilizează în activitatea profesională.

Spor de calculator pentru profesori, dar nu şi pentru elevi

În context nu este exprimată nicio îngrijorare despre o eventuală expunere a elevilor la aceleși condiții de școală online ca și profesorii.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că se impune modificarea HG astfel încât să fie prevăzut cuantumul sporului de care trebuie să beneficieze personalul didactic care în realizarea sarcinilor de serviciu utilizează dispozitivele electronice”, potrivit adresei depuse la Guvern.

Ce mai cere sindicatul:

  • asigurarea de laptopuri fiecărui profesor, potrivit legii 109/2020 (nicio mențiune despre faptul că obligația legală a Ministerului Educației de a asigura dispozitive “la cerere” se referă și la elevi)
  • “Guvernul României să prevadă în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021 fondurile necesare acordării personalului didactic, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor de bază prevăzute în Legea cadru 153/2017 pentru anul 2022 salarii de care această categorie socio profesională ar fi trebuit să beneficieze de la data de 1 septembrie 2020, dar a căror acordare a fost amânată de executiv”
  • eliminarea limitării sporurilor la alt salariu decât cel de bază flat în plată.

Reamintim că fiecare membru de sindicat plătește o cotizație care se reține automat din salariu, în cele mai multe cazuri, cotizație calculată la salariul brut, inclusiv sporuri, și care reprezintă până la 1% din venitul lunar brut. Cu cât acest venit e mai mare, cu atât cotizația crește.

Un șofer câștigă cât un cadru didactic

Monica Anisie solicită ministerului Muncii o evaluare și o salarizare echitabilă în sistemul public.
Monica Anisie, ministrul Educației, îi cere explicații ministrului Muncii, Violeta Alexandru, după ce s-au găsit discrepanțe în ceea ce privește încadrarea salarială.

Mai exact, se pare că salariul brut al unui profesor este egal cu cel al unui șofer.

”După o analiză extinsă, realizată în urma unei știri apărute în presă, am descoperit că atât în Ministerul Educației și Cercetării, cât și în celelalte ministere există discrepanțe la încadrarea salarială în cazul mai multor posturi. Astfel, s-a constatat că un șofer are salariul brut la nivelul unui profesor. Salariile din toate ministerele sunt stabilite pe baza criteriilor și a coeficienților din Legea Salarizării Unitare.

Cred că Ministerul Muncii și Protecției Sociale trebuie să lămurească această situație și să lucrăm împreună cu toate celelalte ministere la ajustarea eventualelor discrepanțe pentru o salarizare echitabilă în sistemul public”, a scris Monica Anisie pe pagina oficială de Facebook.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru duminică, 24 noiembrie 2024. Balanțele își găsesc echilibrul interior
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
MAE avertizează: Grevă feroviară în Italia afectează transportul în weekend
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy