Sindicatele din sistemul penitenciar atrag guvernanţilor atenţia asupra faptului că blocarea angajărilor şi stoparea concursurilor deja demarate riscă să ducă la situaţii de burnout în rândul angajaţilor, iar ”reducerea bugetului instituţiei transformă penitenciarele în lagăre de concentrare”. Sindicaliştii consideră că, în aceste condiţii, ”condamnările României la CEDO vor exploda, iar victimele deţinuţilor vor plăti şi mai mulţi bani propriilor agresori, pentru că drepturile condamnaţilor vor fi afectate dramatic”.
Sindicaliştii din sistemul penitenciar solicită PNL şi PSD ”să dea dovadă de responsabilitate, maturitate, discernământ şi să ţină cont de nevoile reale ale sistemului penitenciar” când vor adopta ceea ce sindicatele numesc ”ordonanţa austerităţii”, susţinând că aceasta ”va avea efecte juridice devastatoare în poliţia penitenciară, conducând la prăbuşirea instituţiei penitenciare”.
”Condamnările României la CEDO vor exploda, iar victimele deţinuţilor vor plăti şi mai mulţi bani propriilor agresori, pentru că drepturile condamnaţilor vor fi afectate dramatic. Prin ordonanţa austerităţii, Guvernul împinge poliţiştii de penitenciare la graniţa abuzului în serviciu, întrucât blocarea angajărilor în poliţia penitenciară şi reducerea bugetului instituţiei transformă penitenciarele în lagăre de concentrare. Poliţiştii de penitenciare vor deveni ţinta acuzaţiilor de tortură, tratamente inumane sau degradante ori de rele tratamente. Nu ne transformaţi în infractori! Cu un deficit de personal ajuns la 30%, blocarea angajărilor şi stoparea concursurilor deja demarate în poliţia penitenciară vor genera sute de mii de orelor suplimentare şi imposibilitatea recuperării acestora în termenul legal şi vor conduce la imposibilitatea acordării concediilor de odihnă, deja restante de anul trecut. Sindicatele din penitenciare solicită PSD şi PNL să nu-i bage poliţiştii de penitenciare în burnout. Imposibilitatea respectării disciplinei de stat, riscul ca poliţiştii de penitenciare să aibă cumul de funcţii ar reduce productivitatea, calitatea, eficacitatea şi eficienţa poliţiei penitenciare, prin apariţia în rândul angajaţilor a modificărilor fizice/psihice pe fondul suprasolicitării de la locul de muncă”, se arată într-un comunicat dat publicităţii luni de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).
Spor de 75% la salariu şi zile libere în plus. Cine sunt bugetarii favorizaţi de Codul Muncii
Reprezentanţii poliţiştilor de penitenciare susţin de asemenea că lipsa de personal în sectorul operativ, dar şi lipsa conducătorilor auto ”vor avea un impact covârşitor asupra misiunilor zilnice de pază, escortare, însoţire şi supraveghere a deţinuţilor”.
Ei invocă şi deficitul acut de personal medical din penitenciare, care va duce la încălcarea ”dreptului la asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri” al deţinuţilor, dar şi lipsa personalului de specialitate, precum bucătarii, care va face ”imposibilă distribuirea şi servirea hranei potrivit normelor de igienă a alimentaţiei”.
De asemenea, efecte nefaste va avea şi blocarea angajărilor pe posturi de specialişti în achiziţii publice, logistică, financiar-contabilitate în scopul creşterii standardelor de cazare a persoanelor private de libertate, astfel încât să fie asigurate condiţiile de detenţie în standardele CEDO, prin asigurarea unui spaţiu de minim 4mp/deţinut, mai spun sindicaliştii.
”Ordonanţa austerităţii va avea consecinţe şi în ceea ce priveşte reintegrarea socială a deţinuţilor. Blocarea concursurilor de psihologi, educatori, asistenţi sociali, preoţi va avea ca efect creştea comportamentele agresive (auto şi hetero-agresive) ale deţinuţilor. Practic, executarea pedepsei nu îşi mai poate atinge scopul de prevenire a săvârşirii de noi infracţiuni de către deţinuţi, astfel că şi mai mulţi românii vor deveni victimele deţinuţilor proaspăt liberaţi, dar şi a incapacităţii PSD şi PNL de a asigura o bună guvernare a României”, mai transmite FSANP.