Toader: Voi avea, împreună cu lideri sindicali de la ANP, o întâlnire cu premierul pe tema majorării salariilor cu 10 – 15%

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat marți, după întâlnirea cu liderii sindicali din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), că va coordona această instituție și toate penitenciarele din țară pentru a fi în legătură directă cu directorii și conducerile penitenciarelor.
Filip Stan
08 aug. 2017, 05:33
Toader: Voi avea, împreună cu lideri sindicali de la ANP, o întâlnire cu premierul pe tema majorării salariilor cu 10 - 15%

UPDATE.  Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că, cel târziu joi, va avea, împreună cu reprezentanții liderilor sindicali din Administrația Națională a Penitenciarelor, o întâlnire cu premierul Mihai Tudose pentru a discuta despre majorările salariale cu 10 sau 15%.

„Unul din punctele cele mai sensibile pentru care dânșii și-au exprimat preocuparea — majorarea salariului cu cei 10 sau 15%, cum s-a majorat pentru ceilalți din sistemul de apărare și ordine publică. (…) Miercuri sau cel târziu joi vom avea o întrevedere, eu cu doi — trei dintre reprezentanții liderilor de sindicat cu primul ministru, probabil și cu ministrul Finanțelor, și am ferma convingere a faptului că vom găsi soluții legale și resursele financiare pentru ca în mod corelativ să beneficieze și dânșii de majorare, așa cum beneficiază toți ceilalți care fac parte din aceeași categorie de ordine, liniște publică, siguranță națională”, a declarat, marți, Tudorel Toader.

El a precizat că o altă problemă discutată a fost și posibilitatea valorificării produselor create de deținuți în penitenciare.

„O altă problemă pe care am discutat-o și am convenit-o se referă la posibilitatea valorificării produselor pe care deținuții le creează, le lucrează, le execută în penitenciare. Sunt între dânșii care au reale calități, abilități artistice, lucrative, de manufactură și pe care cu ani în urmă aveau posibilitatea să le vândă. Am fost la Penitenciarul Jilava acum două săptămâni, am văzut oameni care au un simț artistic deosebit, care creează, dar nu le pot vinde, valorifica, deși cu ani în urmă erau vândute, se obțineau sume de bani. Dar ideea nu este doar a banilor câștigați, chiar dacă ei primesc o cotă parte din valoare produsului vândut, ideea este componenta aceasta de reintegrare socială, de valorificare a actului de realizare artistică pe care dânșii îl realizează”, a explicat Toader după întâlnirea avută cu liderii sindicali din Administrația Națională a Penitenciarelor.

„Eu, personal, voi coordona Administrația Națională a Penitenciarelor și toate penitenciarele. Nu înseamnă că mă substitui eu directorilor de penitenciare. Înseamnă că de la nivelul Ministerului Justiției, eu, personal, mă voi ocupa direct de ANP, pentru ca eu, pe de o parte, să fiu într-o directă legătură cu directorii și conducerile penitenciarelor, să nu se interpună nimeni, iar dânșii să discute orice problemă cu mine personal”, a declarat Tudorel Toader la Ministerul Justiției.

Tudorel Toader a precizat că a stabilit întâlniri săptămânale cu reprezentanții sindicatelor pentru a vedea ce s-a făcut și ce trebuie făcut în continuare.

„Am stabilit ca o dată pe lună să avem o întâlnire în sensul celei de astăzi. Deci, cu reprezentanții sindicatelor în prima zi de luni din lună, după-amiaza, vom avea întrevederi aici, la Ministerul Justiției. Vom vedea ce am făcut, vom vedea ce trebuie să facem de ambele părți, ministerul pe de o parte, dânșii pe de altă parte, vor fi elemente de continuitate, vor fi, sigur vor fi, și elemente de noutate”, a spus Toader.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, înainte de întâlnirea cu sindicaliştii din penitenciare, nemulţumiţi de condiţii şi de salarii, că „orice problemă reală are o soluţionare favorabilă”, menţionând că urmează ca unii deţinuţi să iasă mai devreme din închisori.

Tudorel Toader a spus, înainte de întâlnirea cu sindicaliştii din penitenciare de la Ministerul Justiţiei, că este pregatit pentru discuţii, „dar nici chiar la orice”, dând asigurări că îi sunt cunoscute problemele din închisori.

„Orice problemă reală are o soluţionare favorabilă. Vă amintesc că avem 27.000 de deţinuţi şi 12.000 de funcţionari cu statut special din ANP (Administraţia Naţională a Penitenciarelor -n.r.). Vom vedea echilibrul necesar. Sigur urmează punerea în aplicare a legii cu privire la recursul compensatoriu şi atunci o parte dintre deţinuţi vor ieşi mai devreme din penitenciare decât durata pedepselor având în vedere cele 6 zile care se scad la 30 de zile de condiţii precare din penitenciare”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a anunţat că vor fi analizate „ieşirile”, care este cifra ce se stabilizează în rândul deţinuţilor, nevoia de personal a funcţionarilor cu statut special şi a reiterat ideea potrivit căreia „orice problemă reală are şi trebuie să aibă o soluţionare favorabilă”.

În legătură cu penitenciarul din Berceni ce urmează să fie construit, Tudorel Toader a precizat că proiectul de hotărâre de Guvern a fost trimis Executivului pentru achiziţionarea studiului de fezabilitate, iar referitor la construcţia închisorii de la Calafat, ministrul a spus că a cerut lămuriri suplimentare Ministerului Apărării Naţionale pentru a vedea care au fost considerentele primului aviz negativ, având în vedere că penitenciarul este în apropierea unităţii de la Deveselu.

Întâlnirea cu ministrul Justiţiei va avea loc de la ora 10.00.

Înaintea întrevederii cu Tudorel Toader, 70 de reprezentanţi ai sindicatelor afiliate sunt asteptaţi la sediul Federaţiei Sindicatelor din Administratia Naţională a Penitenciarelor pentru depunerea declaraţiilor privind refuzul de a efectua ore suplimentare, a anunţat federaţia sindicală.

Sindicaliştii susţin că „problemele specifice gestionării celor 27.000 de detinuţi nu permit decizii la fără frecvenţă” şi cer demisia ministrului Justiţiei, căruia îi reproşează lipsa de implicare şi faptul că „a refuzat sistematic orice discuţie privind problemele din penitenciare”. „Ministrul Justiţiei a demonstrat lipsa de interes şi de implicare în a rezolva problemele din penitenciare. Una dintre măsurile pe care o vom propune marţi la discuţiile cu ministrul Justiţiei pe tema adoptării unui pachet de măsuri pentru rezolvarea problemelor din penitenciare va fi chiar solicitarea demisiei ministrului Justiţiei, pentru incompetenţă şi dezinteres”, au transmis reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administratia Naţională a Penitenciarelor au întocmit o listă cu 12 „soluţii” pentru problemele din sistem, pe care ar urma să o prezinte la discuţiile cu Tudorel Toader, arată News.ro.

Ei cer modificarea procedurilor de concurs şi urgentarea ocupării funcţiilor vacante de management superior din sistemul penitenciar, în contextul valului de pensionari şi al unei politici de resurse umane constrânse de restricţii bugetare şi „decizii politice bizare”, punerea în aplicare a unui plan de investiţii în instituţiile penitenciare, mai ales că acesta există deja şi este aprobat în Guvern, precum şi îndeplinirea urgentă a formalităţile necesare pentru suplimentarea bugetului, astfel încât să fie asigurat necesarul pentru investiţii, reparaţii curente, plata facturilor şi salarii, în condiţiile în care Guvernul a redus în 2017 bugetul penitenciarelor cu 127 de milioane lei, şi urmează, conform Ministerului Finanţelor Publice, o nouă reducere de 57 de milioane leit bani pentru investiţii.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor mai susţin că, în ultimii doi ani, 1 angajat din 6 a părăsit sistemul penitenciar, doar 61% din funcţiile necesare bunei funcţionari a penitenciarelor sunt ocupate şi sunt înregistrate peste 700.000 de ore supplimentare, solicitându-i ministrului Justiţiei să ceară Guvernului exceptarea sistemului administraţiei penitenciare de la ordonanţa care blocheza concursurile de ocupare a funcţiilor vacante din penitenciare şi să asigure suplimentarea statelor de funcţii până la 20.041 de funcţii, conform standardelor pentru activităţile din penitenciare pe fiecare sector în parte (pază, supraveghere, escortare, însoţire, transfer, educaţie, asistentă psihosociala, medical, economic, administrativ).
 
„În Ministerul Justiţiei se întâmplă să fie uitate cu anii prin sertare proiecte de acte normative privind funcţionarea sistemului penitenciar (eg. regulamente legate de executarea pedepselor sau acordarea unor drepturi). Această practică trebuie să înceteze. Solicităm ministrului justiţiei să dispună o verificare în acest sens şi să repună pe circuitul de consultare-avizare-aprobare toate proiectele de acte normative. Din cauza lipsei de implicare a ministrului Justiţiei, interesele personalului din penitenciare nu sunt reprezentate la nivel de Guvern. Astfel, drepturile acestora sunt afectate, fiind destul de frecvenţe situaţiile de discriminare faţă de alte categorii profesionale în pofida faptului că, de curând, Parlamentul a recunoscut prin lege că aceştia lucrează în condiţii improprii. Solicităm ministrului Justiţiei să apere şi să promoveze drepturile şi interesele personalului din penitenciare la nivelul Guvernului dar şi în relaţia cu alte instituţii”, mai arată sindicaliştii din penitenciare.

De asemenea, ei cer promovarea unui act normativ prin care să fie acordată majorarea de până la 15% şi pentru personalul din penitenciare, precum şi revizuirea Ordonanţei de Urgenţă care reduce pensiile de serviciu începând cu 15 septembrie 2017, şi reluarea demersurilor privind recuperarea drepturilor pierdute de către personalul civil din penitenciare ( grupă de muncă) prin modificarea fără o analiză de impact a  unor acte normative.
 
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara recent că are soluţii concrete pentru îmbunătăţirea condiţiilor angajaţilor din penitenciare şi că o variantă pe care o are în vedere este inclusiv achiziţionarea de brăţări electronice de supraveghere.

„De când sunt ministru am avut mai multe întâlniri cu conducerea penitenciarelor. Pentru marţi le-am trimis o invitaţie la dialog, la dezbateri, pentru că avem în vedere un pachet mai mare de măsuri care trebuiesc luate. Prioritare sunt modificările legilor justiţiei, am finalizat proiectul de lege privind legile justiţiei. Avem în vedere două categorii de măsuri. Măsuri privind situaţia concretă din penitenciare, avem măsuri pentru modernizarea penitenciarelor existente, pentru extinderea sau construcţia unor pavilioane noi în cadrul penitenciarelor existente. Avem în vedere preluarea unor foste unităţi militare care nu mai sunt folosite….Mai există măsura supravegherii electronice, aşa numita brăţară electronică şi avem în vedere alte măsuri la nivel normativ. Voi discuta cu dânşii, vom avea în vedere măsurile concrete de îmbunătăţire a condiţiilor din penitenciar”, declara Tudorel Toader.

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare a anunţat în 1 august declanşarea acţiunilor de protest, precizând că în perioada următoare vor avea loc mitinguri la ministerul Muncii şi la ministerul Justiţiei, precum şi la sediul Adiministraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) şi vor fi pichetate săptămânal zece unităţi din sistemul penitenciar.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Colosul din România care renaște. A fost uitat după Revoluție, dar totul se schimbă. Apar și locuri de muncă
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. E lider de necontestat. Anunțul americanilor răstoarnă România
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Semnele care arată fără dubii. Ai telefonul ascultat
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Sindicatele amenință cu proteste din cauza Ordonanței ‘trenuleț’
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în MAGAZINE! Plata cu CARDUL s-a MODIFICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă