Potrivit sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), având în vedere că acest ordin apare cu aproape o lună întârziere de la aplicarea legii recursului compensatoriu (19 octombrie), toate calculele trebuie refăcute pentru a fi avute în vedere zilele petrecute în detenţie în condiţii improprii în aresturi, ceea ce înseamnă că pot apărea şi alte erori de sistem şi că, cel mai probabil, vor fi cazuri de deţinuţi care ar fi trebuit deja puşi în libertate în perioada 19 octobrie-17 noiembrie. Trebuie, de asemenea, refăcute calculele pentru liberarea condiţionată pentru toţi deţinuţii care, beneficiind de legea recursului compensatoriu, vor intra mai repede în comisiile de liberare condiţionată.
„Având în vedere că a fost deja un caz în care un deţinut a fost ţinut în detenţie ilegal, aşteptăm reacţia ministrului Justiţiei, cel direct responsabil de aplicarea acestei legi în bune condiţii, atunci când se va descoperi că vor fi şi alte persoane care au fost ţinute peste termenul legal în detenţie”, spun sindicaliştii din ANP, într-un comunicat de presă transmis vineri dimineaţă.
De asemenea, sindicaliştii din ANP continuă disputa cu ministrul Justiţiei privind numărul deţinuţilor eliberaţi din penitenciare în prima lună de la aplicarea legii recursului compensatoriu – „graţiere mascată”.
Ei spun că doar joi au fost puşi în libertate condiţionat, ca urmare a aplicării legii recursului compensatoriu, 128 de deţinuţi, numărul total al deţinuţilor din penitenciare scăzând astfel la 24.336, iar acest trend se va păstra o bună perioadă de timp, pe măsură ce beneficiarii recursului compensatoriu vor fi prezentaţi comisiilor de liberare condiţionată.
„Cel mai probabil, Tudorel Toader va fi iarăşi surprins, însă în perioada 19 octombrie – 15 noiembrie ca urmare a aplicării legii recursului compensatoriu, numărul de deţinuţi din penitenciare a scăzut de la 25.798 la 24.464, conform datelor prezentate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). Rezultă, deci, că au fost puşi în libertate, prin aplicarea acestei legi, un număr de 1.334 de deţinuţi, din care 674 la termen, aşa cum a precizat de altfel şi ANP. Restul de 660 au fost puşi în libertate condiţionat, aceştia intrând mai repede în comisiile de liberare tocmai pentru că le-au fost scăzute pedepsele prin recursul compensatoriu. (…) Până în 2022 majoritatea beneficiarilor acestei legi vor fi din categoria celor liberaţi condiţionat, iar acest număr va fi extrem de mare şi de nepopular, de îndată ce criminalitatea va explodă şi se va dovedi că această măsură nu are nicio legătură cu modernizarea penitenciarelor”, arată Federaţia Sindicatelor din ANP.
Sindicatele din ANP spuneau, joi, că peste 1.200 de deţinuţi au fost eliberaţi în ultima lună, de la intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu, acuzându-l pe ministrul Justiţiei că dezinformează, după ce acesta afirma luni că 650 de deţinuţi au fost eliberaţi în baza acestei legi.
Ministrul Justiţiei a reacţionat, spunând că aceste cifre prezentate de sindicate sunt eronate. El a anunţat, citând o adresă de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), că din 19 octombrie şi până în 15 noiembrie au ieşit din închisori, ca urmare a intrării în vigoare a legii recursului compensatoriu, 674 de deţinuţi.