„Toată lumea vrea ca din momentul acesta să facem conflict, să ieşim în stradă. Dar trebuie să ne aliniem totuşi la ce spune legea şi am decis ca începând cu datele de 20 şi 22 martie să începem cu pichetări la Ministerul Sănătăţii, care are legătură cu regulamentul de sporuri, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii, de unde a plecat Legea 153 şi cu modificările pe care nu le-au făcut şi sunt imperioase”, a declarat, luni, Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas, potrivit Mediafax.
Potrivit lui Bărăscu, sindicaliştii intenţionează să picheteze aceleaşi ministere şi pe datele de 27 şi 29 martie, iar în aprilie se va organiza un miting de amploare.
„În data de 25 aprilie vom face un miting de amploare, la care vom încerca să aducem 20.000 de persoane şi să-i convingem că ceea ce ne dorim noi aşa trebuie făcut, adică ne dorim ce ni s-a spus. Ar fi bine să asculte guvernanţii, pentru că ei au propus această lege”, a mai declarat Bărăscu.
Ulterior mitingului din data de 25 aprilie, ar putea fi declanşată greva generală, dacă nu se vor rezolva revendicările sindicaliştilor şi se strâng semnături pentru declanşarea grevei, potrivit reprezentanţilor Sanitas.
„Nemulţumirile noastre sunt legate de acel prag de 30%, care este groaznic şi nu ajută cu nimic faptul că ţin în continuare de el. Niciodată nu vom accepta anexa 10, care prespune aceleaşi sporuri pentru angajaţii care nu lucrează în condiţii periculoase, dar şi pentru angajaţii care lucrează în leprozerii, secţii de TBC, din sălile de operaţii sau ATI”, a mai declarat Bărăscu.
Potrivit acestuia, marţi va avea loc încă o întâlnire cu ministrul Sănătăţii în ceea ce priveşte nemulţimirile legate de regulamentul de sporuri din sănătate.
Pope (Sanitas): O grevă generală ar duce la blocarea sistemului medical din România
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Iulian Pope, a declarat, luni, că în cazul în care se va declanşa o grevă generală, sistemul medical va fi blocat. Federaţia a decis, luni, în Consiliul Naţional, organizarea mai multor pichete precum şi a unui miting de amploare pe 25 aprilie.
„În cazul în care se va ajunge la grevă generală, o treime din personalul medical va asigura asistenţa şi se vor acorda îngrijiri doar categoriilor de pacienţi care au nevoie urgentă de asistenţă. Practic, s-ar bloca sistemul, dar sper că nu vom ajunge la greva generală. Suntem în ceasul al 12-lea şi toată lumea din sănătate este nemulţumită”, a declarat, luni, Iulian Pope, prim vicepreşedinte Sanitas.
Ministrul Sănătăţii, după ce Sanitas a anunţat declanşarea grevei generale: Ar fi o ipozrizie, în condiţiile în care veniturile cadrelor medicale vor creşte
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, le-a răspuns, luni, sindicatelor din sistemul sanitar care ameninţă cu declanşarea grevei generale, ea spunând că ar fi „o ipocrizie” să înceapă protestele, în condiţiile în care veniturile nete ale cadrelor medicale vor creşte.
„Ştiu că sunt nemulţumiri, dar acel procent de 30 la sută pentru sporuri trebuie respectat. Veniturile nete cresc. (…) O să mai discutăm cu Sanitas. Aceste salarii nu sunt mici. Ar fi o ipocrizie din partea celor de la Sanitas să înceapă greva, să facă grevă în condiţiile în care aceste venituri nete cresc”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Sorina Pintea.
Ea a spus că pot fi acordate sporuri şi din venturile proprii ale spitalelor şi că depinde doar de manageri, de modul în care aceştia ştiu să gestioneze.