Sindicatele din Sănătate cer salarii majorate, indemnizaţie de hrană, spor de noapte şi tichete de vacanţă

”În Sănătate sunt doar câteva categorii profesionale cu venituri salariale crescute. Cea mai mare parte a angajaţilor o reprezintă cei poziţionaţi sub salariul mediu pe economie", spun liderii Sanitas.
Filip Stan
25 nov. 2022, 15:53
Sindicatele din Sănătate cer salarii majorate, indemnizaţie de hrană, spor de noapte şi tichete de vacanţă

Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS din România cere Guvernului României aplicarea integrală a Legii salarizării bugetare, aflată în vigoare. Sindicaliştii fac referire la rata inflaţiei, cea mai mare din ultimii 19 ani, şi la faptul că s-a dublat costul vieţii faţă de anul trecut.

”Liderii Sanitas judeţeni prezenţi la şedinţa Consiliului Naţional din data de 25 noiembrie a.c, reprezentând cei peste 100.000 de membri de sindicat din Sănătate şi din Asistenţă socială au analizat multitudinea de probleme de natură salarială pe care le semnalează în mod repetat angajaţii din cele două sisteme. În contextul în care rata inflaţiei a crescut la 15,9% în luna septembrie 2022, atingând cel mai mare nivel din ultimii 19 ani, iar costul vieţii s-a dublat în 2022 faţă de anul trecut din cauza preţurilor crescute la toate bunurile de consum şi serviciile asociate traiului de zi cu zi, cele mai multe categorii de angajaţi din Sănătate şi Asistenţă socială au beneficiat, în ultimii doi ani, de creşteri salariale nesemnificative, cu sume derizorii cuprinse între 56 de lei şi 300 de lei”, au transmis, vineri, sindicaliştii Sanitas.

Ambulanţierii protestează în Bucureşti. Reclamă salariile mici și lipsa echipamentelor de care au nevoie pentru a salva vieți

Potrivit acestora, întreaga societate trebuie să facă faţă acestei crize a costurilor de trai, ”însă este incorect şi imoral ca principalele victime să fie angajaţii cu cele mai mici salarii din cele două sisteme”.

”În Sănătate sunt doar câteva categorii profesionale cu venituri salariale crescute. Cea mai mare parte a angajaţilor o reprezintă cei poziţionaţi sub salariul mediu pe economie sau aproape de nivelul acestuia: infirmiere, brancardieri, registratori medicali, personal TESA şi auxiliar, asistenţi sociali, psihologi, chimişti, biochimişti, kinetoterapeuţi, logopezi etc. iar aceştia reprezintă peste 60% dintre salariaţii din Sănătate şi Asistenţă socială! În opinia membrilor Consiliului Naţional, prima obligaţie a Guvernului României este să aplice corect şi în totalitate prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate şi din Asistenţă socială”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia cer autorităţilor să ia de urgenţă măsurile necesare pentru:
1. creşterea salariilor de bază la nivelul anului 2022, conform legii salarizării aflată în vigoare;
2. acordarea sporului pentru condiţii de muncă procentual din salariul de bază aflat în plată, pentru toate categoriile de personal care îşi desfăşoară activitatea în autorităţile şi instituţiile publice din sistemul sanitar şi de asistenţă socială, prin aplicarea actelor normative care reglementează acordarea sporurilor;
3. calcularea şi acordarea celorlalte drepturi de natură salarială, conform reglementărilor legale în vigoare, procentual, în funcţie de salariul de bază avut, respectiv:
• spor de tură;
• spor de noapte;
• spor pentru activitatea care se desfăşoară în mod continuu în zilele de sâmbătă, duminică şi sarbători legale;
• tariful orar acordat pentru orele de gardă.
4. calcularea şi acordarea următoarelor drepturi salariale conform prevederilor din Legea-cadru nr.153/2017 în funcţie de salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare, după cum urmează:
• indemnizaţia de hrană;
• indemnizaţia lunară pentru titlul ştiinţific de doctor;
• indemnizaţia de vacanţă.
5. plata orelor suplimentare efectuate peste durata normală a timpului de muncă conform prevederilor legale prevăzute de Legea-cadru nr.153/2017, în funcţie de salariul de bază avut;
6. creşterea veniturilor tuturor lucrătorilor din cele două sisteme cu o valoare procentuală cel puţin egală cu rata anuală a inflaţiei.

Vești bune pentru români! Salariile în România au crescut. Cine sunt cei care primesc 3.000 de euro pe lună

Sindicaliştii mai cer consultarea partenerilor sociali în procesul de proiectare a noii legi a salarizării personalului bugetar – asumată prin PNRR – astfel încât să fie garantată corelarea directă a veniturilor salariale cu puterea de cumpărare şi cu costul vieţii.

”Guvernul şi-a asumat, prin PNRR, ca până în vara anului următor să modifice politica de salarizare în sectorul public şi să adopte o nouă lege a salarizării până în vara anului 2023. Cum putem să avem încredere într-o reglementare nouă, pe care autorităţile ne-o promit mai corectă, mai aproape de realităţile sistemului de sănătate şi de asistenţă socială, în condiţiile în care Legea-cadru nr. 153 aflată în vigoare a fost maltratată – adică aplicată discriminator, ”cârpită” ici-colo cu tot felul de ordonanţe sau HG-uri şi în cele din urmă blocată în 2021 şi 2022 pentru o bună parte din salariaţii celor două sisteme? Până la apariţia unui nou cadru legal, noi, SANITAS cerem aplicarea de urgenţă a legii actuale – Legea nr. 153/2017, în totalitatea ei, pentru toţi angajaţii din cele două sisteme. După ce guvernul îşi îndeplineşte atribuţiile şi respectă legea în vigoare, putem să ne gândim şi la o lege nouă”, a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Câtă apă se pune la ciorbă, de fapt. Aceasta e cantitatea corectă, dacă vrei să-ți iasă cel mai bun gust
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Ora de vară, în 2025. Regula pe care vrea s-o impună Uniunea Europeană  
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Concurs de sănii cu volan în Maramureș: Zeci de participanți și distracție garantată
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania