Sindicatul Promedica şi Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical sunt îngrijorate de „tentativele de intimidare şi de modul în care medicii sunt obligaţi să îşi exercite meseria”, se arată într-un comunicat de presă remis vineri.
Sindicaliştii spun că „medicii îşi cunosc obligaţiile faţă de pacienţi şi, în general, se străduiesc să le respecte, deşi condiţiile în care îşi fac meseria sunt vitrege”.
Ei mai cer dreptul medicilor de a-şi face meseria în „condiţii corecte privind salarizarea şi respectarea normei de muncă la nivel european”.
„Subliniem faptului că în niciun moment nu s-a pus problema nerespectării obligaţiilor de serviciu care sunt conforme contractului de muncă, pe care medicii îl depăşesc deseori, chiar şi neluând în calcul gărzile suplimentare. Medicii au dreptul de a alege daca mai pot onora gărzile suplimentare sau nu, ţinând cont că acestea sunt ore în afara normei de muncă, ore care fac parte din timpul personal al medicului, gărzile suplimentare fiind încă plătite la un nivel tarifar orar mult sub tariful normei de muncă”, se mai arată în sursa citată.
Sindicatele mai spun că responsabilitatea individuală a medicilor este extrem de mare, „iar raportul de forţă, implicit intimidare, între angajator şi medic, nu ar trebui să îşi găsească locul şi nici să fie calibrat în vreun fel”.
Începând de la 1 august, medicii au posibilitatea de a semna contracte pentru gărzile suplimentare. Guvernul României a decis alocarea a aproximativ o sută de milioane de lei pentru anul 2016 în vederea creşterii plăţii gărzillor medicilor, mărirea urmând să intre în vigoare începând cu data de 1 octombrie, fondurile urmând să fie obţinute din administrarea mai eficientă a resurselor.
Citeşte şi Primăria Sectorului 1 a găsit teren pentru construirea unui spital municipal