Sindicatele îi cer lui Ludovic Orban să nu-i mai panicheze pe pensionari. Precizări cu privire la pensii

Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii atrage atenția că actualul ministru al Muncii se află într-o gravă eroare prin faptul că, face confuzie cu privire la termenul de stabilire/emitere a deciziilor noi de pensionare și termenul de punere în plată a acestor drepturi noi, prin afirmația că s-a depășit termenul de 45 de zile.
Filip Stan
15 nov. 2019, 10:28
Sindicatele îi cer lui Ludovic Orban să nu-i mai panicheze pe pensionari. Precizări cu privire la pensii

Potrivit dispozițiilor art.106 alin.(1) din Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii: „(1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii”.

Angajații caselor de pensii respectă dispozițiile legii prin încadrarea în acest termen, ba mai mult, în majoritatea cazurilor deciziile dosarelor noi de pensii sunt emise sub acest termen reglementat de lege„, spune Federația.

Potrivit acesteia, în cazurile rare în care termenul de 45 de zile nu este respectat, situația poate fi generată de cauze obiective și anume: documentația necesară finalizării dosarului nou de pensie este incompletă, perioade de muncă neclare, perioade de muncă în străinătate etc.

Precizăm doamnei ministru că în structurile teritoriale, în speță Casele Județene de Pensii, atribuțiile de conducere sunt exercitate prin directori executivi și nu prin președinți. Casa Națională de Pensii Publice, într-adevăr este condusă de președinte împreună cu Consiliul de Administrație, iar dacă acesta se află în concediu (de odihnă, incapacitate temporară de muncă etc.) în imposibilitatea de a presta activitate, asta nu înseamnă că funcționarea Caselor Județene de Pensii este întreruptă și că pensionarii nu-și vor mai primi drepturile bănești la timp (a se vedea afirmațiile prim ministrului, domnul Ludovic Orban în intervenția de la emisiunea din 13 noiembrie la postul de televiziune Digi24)„, menționează sindicatele.

Citeşte şi Raluca Turcan, anunţ important despre pensii şi salarii. Ce s-a constatat în urma evaluării VIDEO

Legat de afirmația ministrului Violeta Alexandru după vizita făcută la Casa de Pensii a sectorului 6: „am găsit acolo un munte de justificări, o groază de scuze și mi-am dat seama cât de puțin este responsabil funcționarul nostru în fața unor sarcini pe care le primește„, sindicaliștii transmit că „personalul este INSUFICIENT și nu INEFICIENT, că nu pasăm responsabilitățile, și că respectăm procedurile de lucru în activitatea extrem de complexă și laborioasă„.

• Pe fondul unui deficit acut de personal, în urma măsurilor adoptate în anul 2010, a unor investiții ineficiente din zona software&hardware, a unor condiții de muncă neadecvate s-a ajuns să ne confruntăm cu dificultățile de care suntem acuzați.

• Îi mai reamintim totodată că Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii a avut 47 de modificări într-un interval de 9 ani, modificări care au fost puse în aplicare cu același personal subdimensionat, care în ciuda tuturor dificultăților, a făcut mari eforturi pentru ca beneficiarii să primească drepturile la timp.

• Anul 2019 pentru sistemul de pensii a venit cu aplicarea dispozițiilor Legii nr.221/2018 și pe lângă activitatea curentă, au trebuit recalculate aproximativ 100.000 de dosare într-un interval de doar 6 luni. Au fost momente în care datorită avalanșei de modificări legislative, pe lângă activitatea curentă au fost efectuate o mulțime de noi recalculări impuse de acestea, întreg personalul prestând nenumărate ore suplimentare. Aceste ore suplimentare conform legislației actuale, din păcate, nu se pot plăti dar nici nu se pot compensa în timp liber cuvenit, din simplul motiv că personalul este insuficient pentru volumul și complexitatea activității.

• Afirmațiile ministrului muncii, cât și ale prim-ministrului, domnul Ludovic Orban nu fac decât să discrediteze funcționarii publici din instituțiile M.M.P.S (A.N.P.I.S., A.N.O.F.M., C.N.P.P., I.M), în special a personalului care lucrează direct cu publicul.

Pe de altă parte, din punct de vedere uman, după tot efortul depus de angajații instituțiilor M.M.P.S. pentru implementarea cu succes a modificărilor legislative care stau la baza activității, putem spune că afirmațiile din spațiul public sunt nefondate și se constituie ca un factor demotivant. Solicităm ca abordarea ministrului muncii să fie îndreptată spre identificarea unor soluții, printr-o analiză obiectivă la problemele din sistem, probleme pe care organizația noastră le-a semnalat și prezentat în repetate rânduri Ministerului Muncii. Prioritar nu ar trebui să fie desființarea unor instituții ale ministerului, pentru că ar genera grave disfuncționalități în sistem„, explică reprezentanții sindicatului.

Îi transmitem doamnei ministru că suntem deschiși dialogului și trebuie să fim consultați cu privire la deciziile ce ne afectează în mod direct, dorim discutarea problemelor de interes profesional, economic și social. Solicităm noului Guvern al României clarificarea afirmațiilor din spațiul public legate de activitatea caselor județene de pensii și intenția de desființare a unor instituții din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Peisajul surprinzător al râului Qiantang: cum natura creează opere de artă
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni