Sindicatele profesorilor cer reintroducerea exmatriculării elevilor, camere video în școli și amenzi pentru părinți. Ce spune Ligia Deca

În contextul incidentelor grave din ultima săptămână petrecute în școli, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a propus mai multe sancțiuni pentru elevi în cazul unor abateri disciplinare. Printre măsurile propuse de sindicaliști este și reintroducerea exmatriculării elevilor indisciplinați. Pe de altă parte, și ministrul Educaţiei spune că suspendarea câteva zile a elevului în cazuri de violenţă, dacă este însoţită de măsuri de consiliere, nu ar fi o idee rea.
Filip Stan
11 apr. 2023, 13:45
Sindicatele profesorilor cer reintroducerea exmatriculării elevilor, camere video în școli și amenzi pentru părinți. Ce spune Ligia Deca

Președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a prezentat comisiei de învățământ din camera Deputaților un set de propuneri de sancțiuni pentru elevi și părinți în cazul unor abateri disciplinare. Sindicatele profesorilor propun reintroducerea exmatriculării elevilor indisciplinați în legea Educației.

“Cred că sunt niște probleme pe care trebuie să le rezolvăm împreună și totodată trebuie să mai înțeleagă că școala este o instituție care funcționează pe baza unor reguli, reguli care să fie stabilite foarte clar chiar prin proiectul legii învățământului preuniversitar. Dacă tot apar drepturi pentru elevi, au statut al lor. Mi se pare absolut normal ca prin proiectul legii învățământului preuniversitar să fie stabilite și obligațiile și sancțiunile pentru cei care nu înțeleg că trebuie să respecte regulile de conviețuire într-o unitate de învățământ și bineînțeles și la nivel de de societate”, a spus Marius Nistor, citat de Edupedu.ro.

Citește și: Fostul ministru al Educației Mircea Miclea: Exmatricularea este o măsură de ultimă instanță, dar trebuie menținută pentru că altfel erodează masiv autoritatea școlii și a profesorilor

Iată propunerile pe care sindicaliștii le-au prezentat în Parlament:

1. Instituirea prin LEGE a sancțiunilor aplicabile elevilor, inclusiv preavizul de exmatriculare și exmatricularea [limitată în timp (3-5 zile) sau definitivă], cu modificarea corespunzătoare a dispozițiilor privind obligativitatea învățământului.

  • Reglementarea, tot în lege, a altor măsuri/„sancțiuni”, similare celor din alte sisteme de învățământ: activitate în folosul unității de învățământ sau al comunității, „detenția școlară” (prin care se înțelege faptul că elevii stau într-o sală, după ore, sub supravegherea unui cadru didactic, folosind acest timp să reflecteze asupra faptelor comise etc.) etc.
  • Pentru abateri deosebit de grave – mutarea elevilor în centre de reeducare, ce se impun a fi reînființate
  • Valorizarea notei la purtare – în sensul de a fi luată în calcul, în mod obligatoriu, la admiterea la liceu + la media de bacalaureat

2. Normarea în fiecare unitate de învățământ a cel puțin unui post de consilier școlar, fără obligație de catedră, doar cu atribuții și competențe clare în privința elevilor care trec prin dificultăți în familie, crize de identitate sau de adaptare la mediul școlar, care să poată discuta cu elevii indiferent că părinții/reprezentanții legali sunt sau nu de acord, la solicitarea învățătorului/dirigintelui.

3. Instituirea, prin lege, a amenzilor plătibile de către părinți/reprezentanți legali pentru faptele copiilor (indiferent că acestea constau în deteriorări/distrugeri ale bunurilor unității sau în jignirea/lovirea/etc. salariaților acesteia) + cuantumuri amenzi, diferențiate, în raport de gravitatea faptei.

4. Normarea de posturi de paznici ai unităților de învățământ (deci nu angajați ai firmelor de pază cu care unitățile administrativ-teritoriale au contract), care să îi poată controla pe elevi în ghiozdane / rucsacuri / genți, prin sondaj sau în caz de suspiciune privind deținerea de arme albe, petarde sau substanțe periculoase/psihotrope.

5. Obligativitatea de a instala camere video în toate sălile de clasă, holuri și curtea școlii, care să poată funcționa independent de existența sau nu a acordului părinților/reprezentanților legali, cu acceptul cadrelor didactice. Filmările să poată fi utilizate atât ca probe în cadrul cercetării disciplinare, cât și de către organele abilitate ale statului.

6. Interdicția utilizării telefoanelor mobile în spațiul școlar, atât în timpul orarului normal, cât și în pauze sau în cadrul activităților extrașcolare. Telefoanele se închid la intrarea în unitate și se redeschid la părăsirea acesteia. Telefoanele găsite funcționând asupra elevilor se confiscă și se predau doar părinților/reprezentanților legali.

Citește și: S-a depăşit orice limită! Mai mulţi elevi de 13 ani din Prahova filmaţi în timp ce mimează acte sexuale cu o profesoară, în timpul orei VIDEO. Reacţia ministrului Educaţiei

 

Ce spune ministrul Educației despre reintroducerea exmatriculării elevilor indisciplinați în legea Educației

În replică la propunerile sindicatelor profesorilor, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a spus că o suspendare de 3 până la 5 zile a elevului, în cazuri de violenţă, dacă este însoţită de măsuri de consiliere, nu ar fi o idee rea. Ea a respins însă ideea de centre de reeducare, arătând că nu crede că ne trebuie segregare de tip centre de reeducare aşa cum existau înainte de 1989.

”O astfel de măsură, dacă este însoţită de măsuri de consiliere şi de anumite acţiuni pe care elevul şi familia ar trebui să le facă crede că nu ar fi o idee rea”, a spus Ligia Deca.

Despre camerele video în timpul orelor, ministrul Educaţiei a spus că au camere de luat vederi şi în anumite cazuri au fost şi utilizate înregistrările.

”Avem un regim acolo, trebuie să avem grijă vizavi de dreptul la imagine, de dreptul profesorului de a nu fi supravegheat în timpul orelor dar eu cred că pentru interesul public, cum ar fi combaterea violenţei, ar putea fi o măsură care previne, faptul că ştiu că se poate vedea fapta antisocială şi sigur numai anumite persoane autorizate ar trebui să aibă acces la aceste înregistrări, dar şi în opinia mea ele ar putea reprezenta o soluţie”, a mai spus Ligia Deca.

Despre centre de reeducare, Deca a menţionat că  ”avem deja centre educaţionale speciale dar direcţionarea copiilor către aceste centre nu o poate face decât instanţa”.

”Deci acolo avem o procedură extrem de clară din punct de vedere juridic. Nu cred că ne trebuie segregare de tip centre de reeducare aşa cum existau în perioada de dinainte de 1989. Cred că în deceniile care au trecut am văzut că există soluţii mult mai eficiente pentru reabilitarea elevilor. De altfel, Asociaţia Psihologi.lor atrage atenţia asupra acestor măsuri care pot da fals impresia că rezolvă problema dar de facto nu adresează cauzele”, a mai spus Deca.

 

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Țara europeană cu cei mai mulți hoți de buzunare. Locul foarte popular în care îi fură pe turiști
Capital.ro
Decizie pentru românii cu mașini vechi. Primesc 10.000 de lei de la stat. Înscrieri din 30 aprilie, ora 10:00
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Haos total în Spania. Criza e fără precedent
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Serviciile secrete americane au confirmat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Surpriză privind voucherele de vacanță din 2025! Cum se pierd banii și când se dau înapoi. Noile reguli vizează toți angajații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
A cumpărat Bitcoin de 1,4 miliarde de dolari şi depăşeşte de peste 50 de ori Tesla la deţinerile de criptomonede