„Declaraţia ministrului Muncii este o declaraţie politică, care de fapt dezinformează cetăţeanul român. Când discută de scăderea salariilor înalţilor demnitari este bazată pe scăderea datorată creşterii salariilor acestora în 2015 datorită Ordonanţei premierului interimar Oprea, care încălca legea 284 în vigoare. (…) Legat de faptul că nu scad salariile sunt domenii întregi, ca de exemplu asistenţă socială, – discutăm de termeni diferiţi. Salariul de bază din cadrul legii de salarizare într-adevăr trebuie să facă o ierarhie în care salariul de bază al preşedintelui este cel mai mare, iar când vorbim de salariu include salariul de bază, sporurile structurale şi veniturile conjuncturale. (…) Doamna ministru face o confuzie structurală şi pe care a încercat să o introducă şi în lege între noţiunea de ‘venit salarial’ şi noţiunea de ‘salariu de bază’. Legea respectă în mare parte ierarhia care trebuie să existe, dar în acelaşi timp nu face echilibrul intersectorial. (…) Doamna ministru face confuzia că scăderea salariilor este la 3% numai pentru persoanele cu funcţii superioare. Este fals. Cel mai banal exemplu sunt asistenţii sociali, care, din cauza coroborării a trei acte normative – 153/2017, HG legată de sporuri şi transferul de taxe sociale de la angajator a angajat, fac ca aceştia să aibă venitul salarial în 2018 mai mic decât în 2017”, a spus Hossu, după ce a participat la dezbaterea „2017, un an pierdut pentru România/2018, soluţii la problemele românilor”, organizată de PNL la Parlament.
El a afirmat că Ordonanţa privind contractele part-time creează o discriminare în sensul că salariatul care are contract de muncă cu durată parţială plăteşte mai mult fiscal faţă de cel cu durată completă.
„Este o politică anormală. Doamna ministru face o dezinformare. E adevărat că în urma Ordonanţei numărul de contracte cu timp parţial au scăzut, dar numărul de contracte individuale de muncă în total nu sunt egale cu numărul de contracte de muncă cu timp parţial, diferenţa este de 70.000 de contracte, ceea ce arată că piaţa muncii din România a pierdut prin acest mecanism. Astăzi, dacă se va insista cu această aberaţie, nu înseamnă decât o politică de ocupare proastă. (…) Acest lucru nu face altceva decât să prejudicieze piaţa muncii şi politica de ocupare pe care Ministerul Muncii o are”, a declarat liderul sindical.
Hossu a arătat că această Ordonanţă nu a respectat procedura, deoarece nu a trecut prin Comisia de dialog social şi a fost introdusă în CES fără semnătura Ministerului Muncii. El a susţinut că în acest caz era nevoie de semnături de la Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei.
„Ordonanţa cea vestită, de fapt, (…) încerca încă o discriminare realizată, ea se aplica numai personalului cu timp parţial din sectorul bugetar, neaplicându-se uniform sistemul pentru toţi lucrătorii care lucrează cu timp parţial. Ceea ce partea sindicală a cerut este tocmai uniformizarea, universalitatea acestei măsuri pentru toţi salariaţii aflaţi în această situaţie”, a spus el.
Olguţa Vasilescu: Dacă au scăzut salariile din mediul privat, angajatorul l-a furat pe angajat
Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Dumitru Coarnă, a acuzat-o de „minciună” pe Lia Olguţa Vasilescu, arătând că 8.000 de oameni din sistem vor lua salarii mai mici.
„O să vină plata acestor facturi mincinoase în februarie. Nu este admisibil să ai oameni care vin cu bani de acasă. (…) Categoric minte (n.r. – ministrul Muncii). Sunt 8.000 de oameni care vor lua salarii mai mici”, a susţinut Coarnă.
El a arătat că vor fi diminuate cu 10% net salariile pentru poliţiştii criminalişti, judiciarişti şi pentru poliţiştii rurali.