Sindicatelele din minerit îl contrazic pe Bogdan Hossu: „Proiectul de la Roşia Montană trebuie făcut”

După ce liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, s-a arătat împotriva proiectului de exploatare de la Roşia Montană, liderii sindicatelor din minerit îl acuză că urmăreşte interese suspecte, în loc să apere drepturile oamenilor pe care îi reprezintă, mai ales că din Cartel Alfa fac parte foarte multe sindicate din minerit. 
Alina Costache
19 sept. 2013, 12:57
Sindicatelele din minerit îl contrazic pe Bogdan Hossu:

„Se pun sub semnul întrebării problemele de ecologie numai pentru Roşia Montană, dar nu şi ce se întâmplă la vale: până la Sulina, tot perimetrul, toată reţeaua de râuri va fi afectată. Pun sub semnul întrebării interesul pentru crearea acestor locuri de muncă (…) oamenii de acolo nu mai au nicio capacitate de a desfăşura alte activităţi ca să aibă o sursă de existenţă, crează o problemă de perspectivă, disperarea se vede, era responsabilitatea statului de a rezolva aceste probleme, nu de a rezolva problemele de izolare a aceste zone”, a declarat Hossu.

În deplină contradicţie cu şeful Cartel Alfa, minerii din confederaţia sindicală nu numai că susţin în totalitate proiectul Roşi Montană, dar spun chiar că ar fi dezastruos să nu înceapă mai repede.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, s-a declarat “în totalitate”, pentru proiectul Roşia Montană, în contradicţie cu şeful sindicatului Cartel Alfa la care sunt afiliaţi minerii, Bogdan Hossu.

Prin vocea lui Condescu, citat de Economica.net, minerii cer locuri de muncă şi spun că adevăratul pericol ecologic este abandonarea Roşiei Montane. „Dacă se opresc toate exploatările actuale din zonă, ar fi nevoie de 200 de milioane de euro ca să se refacă zona. Ca să nu mai vorbim că aceşti bani nu vor mai veni vreodată, pentru că dezinteresul va fi maxim, zona va fi pur şi simplu abandonată. Dacă începe, atunci ar mai trebui doar vreo 80 de milioane de la Ministerul Mediului, pe lângă banii pe care Roşia Montană Gold Corporation s-a angajat”, spune Condescu. În sprijinul ideii sale, sindicalistul oferă şi exemplul exploatării de cupru de la Roşia Poieni care a generat 400 de angajări doar până acum şi revitalizarea zonei.

Un alt sindicat din minerit aceeaşi reacţie, numai că mai dură. Sindicatul Viitorul Mineritului, prin vocea şefului Mihai Albu, îl acuză direct pe Hossu că luptă împotriva creării de locuri de muncă în minerit.

„În loc să apere slujbele oamenilor şi să facă orice pentru crearea de locuri de muncă, Bogdan Hossu face conferinţe de presă în care pune la zid viitorul tuturor moţilor din Munţii Apuseni. Îi sugerăm domnului Hossu să reflecteze la nevoia noastră disperată de locuri de muncă. Vieţile noastre sunt mai importante decât interesele care se ascund în spatele lui Bogdan Hossu”, se arată într-un comunicat al Viitorul Mineritului.

Într-o conferinţă de presă organizată împreună cu un ONG, liderul sindical Bogdan Hossu s-a declarat îngrijorat impactul ecologic al exploatării de la Roşia Montană. „Se pun sub semnul întrebării problemele de ecologie numai pentru Roşia Montană, dar nu şi ce se întâmplă la vale: până la Sulina, tot perimetrul, toată reţeaua de râuri va fi afectată,” a declarat Hossu joi.

Legea privind Roşia Montană se află acum în Parlament, care a înfiinţat o comisie specială care să analizeze proiectul, comisie care se va deplasa la locul exploatării timp de o săptămână.

Potrivit calculelor făcute de investitor, Roşia Montană ar urma să genereze beneficii directe şi indirecte pentru economia României de circa 20 de miliarde de euro în zece ani. Procentul statului în proiect este de 25% iar redevenţa este de 6%. Circa 3.000 de oameni vor lucra la Roşia Montană, în diferitele stadii ale proiectului.

 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
România blocată. După Valea Oltului, Autostrada A3 București Ploiești. Cât țin restricțiile
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Studiu: Infecția cu SARS-CoV-2 și vaccinarea în timpul primului trimestru de sarcină nu cresc riscul de malformații congenitale
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'