Sindicatul Europol postează imaginea unui pompier rănit în urma exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia, afirmând că autorităţile nu au invăţat absolut nimic din tragedia de la Colectiv, numărul paturilor pentru cei cu arsuri grave fiind insuficient. ”Mulţi spun că pompierii au salarii şi pensii speciale. Ajunge să ai o singură intervenţie în 30 de ani de activitate, care să îţi marcheze pentru totdeauna destinul, aşa cum au avut şi colegii în această seară”, comentează Europol.
”Suntem alături de colegii noştri pompieri care îsî riscă viaţa şi se luptă cu flăcările în dezastrul ce a avut loc în această seară la Crevedia. El este unul dintre cei 26 de pompieri răniţi în exploziile ce au avut loc în timp ce se afla în misiune”, este mesajul de pe pagina sindicatului Europol.
Sindicaliătii afirmă că doi dintre pompierii răniţi sunt intubaţi şi vor fi transferaţi de urgenţă în Belgia, pentru a avea o şansă la viaţă.
”Nu s-a invăţat nimic, absolut nimic din tragedia de la Colectiv, numărul paturilor pentru cei cu arsuri grave fiind de 24, insuficient pentru o asemenea deflagraţie. Mulţi spun că pompierii au salarii şi pensii speciale. Ajunge să ai o singură intervenţie în 30 de ani de activitate, care să îţi marcheze pentru totdeauna destinul, aşa cum au avut şi colegii în această seară. Cine îi salvează pe salvatori?!”, conchide sindicatul Europol.
O explozie a avut loc, sâmbătă, la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, fiind urmată de un incendiu. Traficul pe DN 1A este blocat complet. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie şi a fost emis mesaj Ro-Alert. Efectivele de intervenţie au fost suplimentate. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că dacă nu vor fi locuri în spitalele specializate pentru arşi, victimele vor fi transferate în străinătate sau la alte spitale de mari arşi din ţară. Ministerul Sănătăţii anunţă că 46 de pacienţi sunt internaţi, opt fiind intubaţi. 26 dintre aceştia sunt pompieri, răniţi în a doua explozie. Premierul Marcel Ciolacu anunţă că a fost activat Mecanismul European de Protecţie Civilă şi că patru pacienţi ar urma să fie transferaţi în cursul nopţii în Belgia şi Italia.
Klaus Iohannis, despre tragedia de la Crevedia. ”Prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar. Trebuie demarată rapid o anchetă”
Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity,cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”.
Conform datelor existente (cercetările se află în curs), focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic (ușor inflamabil) folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii. Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul provocând leziuni – în unele situații cauzatoare de moarte, prin combustie, asfixie, intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanții la concert. Amploarea evenimentului a determinat Ministerul de Interne să instituie Planul roșu de intervenție, iar Guvernul României a decretat trei zile de doliu național. Ca urmare a protestelor masive care au urmat incendiului, au demisionat pe 4 noiembrie 2015 Victor Ponta, împreună cu guvernul său, și primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat un număr de 64 de persoane. În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului și de una care a murit în drum spre spital, în faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane.