Sindicatul Europol sesizează CSAT în legătură cu programul de lucru al poliţiştilor: Suntem chemaţi la muncă din timpul liber

Sindicatul Poliţiştilor Europeni "Europol” a sesizat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) cu privire la faptul că structurile Poliţiei Române nu asigură programul permanent de lucru al angajaţilor, existând multe situaţii în care poliţiştii sunt chemaţi la muncă din timpul liber, şi cere membrilor acestuia să se întâlnească urgent pentru a analiza şi propune măsuri urgente pentru rezolvarea acestei probleme.
Romania TV
20 feb. 2018, 11:37
Sindicatul Europol sesizează CSAT în legătură cu programul de lucru al poliţiştilor: Suntem chemaţi la muncă din timpul liber

„Structurile Inspectoratului General al Poliţiei Române şi ale Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române nu asigură caracterul permanent al serviciului poliţienesc prin planificarea pe durata celor 24 de ore a poliţiştilor din cadrul diferitelor specialităţi (…). În momentul de faţă, la nivelul structurilor subordonate celor două arme, Poliţie şi Poliţie de Frontieră, există sute de situaţii în care programul de lucru al poliţiştilor nu acoperă cele 24 de ore iar serviciul poliţienesc se asigură prin chemări de la domiciliu a poliţiştilor aflaţi în timpul de refacere a capacităţii de muncă”, explică sindicatul Europol într-o adresă transmisă Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Sindicaliştii spun că cetăţenii au de suferit din cauza faptului că poliţiştii sunt chemaţi de acasă la serviciu, pentru că în acest fel nu mai este asigurată calitatea actului poliţienesc: timpul de aşteptare de la momentul sesizării la momentul intervenţiei este mai mare, iar autorii infracţiunilor pot scăpa şi eficienţa acţiunilor poliţiştilor este afectată de oboseala acumulată de aceştia.

De asemenea, sindicatul Europol susţine că Ministerul Afacerilor Interne este obligat să asigure planificarea în serviciu a poliţiştilor pe toată durata celor 24 de ore, zilnic şi solicită CSAT să se întrunească urgent pentru a găsi soluţii la această problemă.

„Vă rugăm să convocaţi în regim de urgenţă Consiliul pentru a analiza şi propune măsuri urgente pentru ca, atât integritatea poliţiştilor să fie protejată , cât şi siguranţa cetăţeanului să fie restabilită în raport cu prevederile legale incidente”, spun sindicaliştii.

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a anunţat sâmbătă că se află în proces de consultare cu unităţile centrale şi teritoriale, precum şi cu organizaţiile sindicale şi profesionale, în vederea adoptării celor mai bune soluţii care vor asigura un serviciu poliţienesc permanent, dar şi respectarea drepturilor personalului privind odihna. Decizia vine după ce s-au semnalat probleme la unele posturi comunale care, din lipsă de personal, nu au asigurată permanenţa în condiţii eficiente.

”În prezent, modul de organizare a programului de lucru este variat, fundamentându-se pe elementele situaţiei operative, structura organizatorică şi nivelul de încadrare a posturilor”, spune Poliţia Română.

Durata programului de lucru al poliţistului este, de regulă, 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, cu un repaus săptămânal de 2 zile, de regulă sâmbăta şi duminica. Acesta poate fi organizat în zilele lucrătoare, în intervalul orar 08,00-16,00, în schimburi de 8/12 ore sau ture de 24 de ore, chiar şi prin intercalarea acestora, în funcţie de dinamica misiunilor.

”Întrucât situaţia operativă şi numărul poliţiştilor încadraţi diferă de la o unitate de poliţie teritorială la alta, este imposibilă adoptarea unui mod unitar de organizare a programului de lucru, la nivel naţional”, mai explică IGPR.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
ANAF nu te lasă să păstrezi toți banii câștigați. Fiscul te taxează cu 40%. Românii sunt datori la stat
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Ponturi pentru desfundat scurgeri. Cum scapi de o mare problemă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permis de conducere pentru pensionari. UE ordonă control obligatoriu. Vin reguli noi din 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri