Potrivit unui comunicat al organizaţiei sindicale, remis miercuri AGERPRES, demersul vizează „posibila săvârşire a mai multor infracţiuni: 1. infracţiunea de abuz în serviciu, faptă prevăzută şi pedepsită de prevederile art. 297 alin. (1) C. pen. cu aplicarea art. 132 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie; 2. infracţiunea privind nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii şi a neurmăririi de conducerea instituţiei a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, întocmai cum este reglementată de dispoziţiile art. 64 alin. (1) lit. din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi”.
Iniţiativa Filialei MediaSind TVR se bazează pe decizia nr. 11/2019 a Curţii de Conturi, sindicatul considerând că managementul SRTV este răspunzător de o multitudine de ilegalităţi, în urma acestora fiind prejudiciate, atât bugetul de stat, cât şi veniturile angajaţilor societăţii.
„În concret, exceptând încălcările acelor prevederi care pot atrage răspunderea disciplinară şi civilă, apreciem că o serie dintre faptele săvârşite au caracter penal, drept pentru care se impune demararea cercetărilor specifice pentru verificarea întrunirii unor posibile elemente constitutive ale acestora”, se precizează în comunicatul SRJ MediaSind – Filiala MediaSind TVR.
MediaSind TVR reproduce în continuare mai multe pasaje din raportul Curţii de Conturi, primul dintre ele fiind: „În anul 2018, directorul general al SRTv a beneficiat de un venit brut superior celui stabilit funcţiei de ministru ceea ce a avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma de 59.450 lei. Acordarea directorului general în anul 2018 a unui salariu brut superior celui stabilit pentru funcţia de ministru prin Legea-cadru nr. 153/2017 (…) a influenţat cuantumul indemnizaţiei acordate membrilor Consiliului de Administraţie. Astfel, valoarea totală a indemnizaţiilor acordată suplimentar membrilor Consiliului de Administraţie a fost de 178.350 lei, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu această sumă. În consecinţă, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 237.800 lei (59.450 lei + 178.350 lei).”
MediaSind TVR enumeră ulterior alte 14 observaţii din raportul Curţii de Conturi referitor la TVR ca bază pentru solicitarea depusă către DNA.
„Din păcate, complicităţile unor persoane cu funcţii în SRTV cu conducerea executivă au făcut ca sesizările, strigătele de alarmă ale angajaţilor din SRTV, inclusiv ale organizaţiei noastre, pentru a opri acest jaf, să fie blocate. Sperăm că măcar acum, în al 12 lea ceas, atât Parlamentul României, cât şi celelalte instituţii abilitate, să-şi facă curaj şi să facă dreptate, pentru că jaful instituţionalizat din Televiziunea Naţională afectează, în primul rând, cetăţenii plătitori de taxe şi impozite, dar şi angajaţii instituţiei! Experienţele trăite de noi toţi în actuala criză sanitară, pe care încă o traversăm, ne-au făcut să înţelegem importanţa serviciilor publice în astfel de situaţii. Este momentul, credem, ca şi politicienii să conştientizeze faptul că TVR trebuie să se elibereze de sub controlul partidelor şi să se pună în slujba cetăţenilor, ca orice televiziune publică din democraţiile lumii”, concluzionează MediaSind TVR, în comunicat.