Sindicatul jurnalştilor MediaSind: Acţiunile jandarmilor care au atacat în mod brutal jurnalişti aflaţi în misiune trebuie sancţionate

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, membru fondator al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind - organizaţie afiliată la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, condamnă acţiunile jandarmilor care, în ziua de 10 august 2018, au agresat fizic şi verbal jurnalişti, aflaţi în exerciţiul funcţiunii.
Romania TV
14 aug. 2018, 12:01
Sindicatul jurnalştilor MediaSind: Acţiunile jandarmilor care au atacat în mod brutal jurnalişti aflaţi în misiune trebuie sancţionate

SRJ MediaSind atrage atenţia că rolul jurnaliştilor este de a informa publicul iar instituţiile statutului au obligaţia, în conformitate cu prevederile Constituţiei României şi a Convenţiilor internaţionale la care România a aderat, să protejeze lucrătorii din mass-media, atunci când aceştia îşi desfăşoară activitatea în situaţii de risc. Doar respectând acest deziderat, este garantată libertatea de exprimare a jurnaliştilor.

„Din acest motiv, SRJ MediaSind consideră că acţiunile jandarmilor care au atacat în mod brutal jurnalişti aflaţi în misiune trebuie urgent sancţionate. În consecinţă, SRJ MediaSind solicită instituţiilor abilitate să ancheteze cu celeritate atât pe jandarmii care au acţionat ilegal, dar şi pe cei care au dat ordinele respective”, precizează sursa citată.

În context, Mediasind prezintă câteva exemple de cazuri de jurnalişti atacaţi de jandarmi, cazuri documentate de Centrul pentru Jurnalism Independent. Printre aceştia, fotojurnalistul AGERPRES, Silviu Matei (membru membru SRJ MediaSind), Robert Mihăilescu de la Hotnews.ro, Ioana Moldovan, fotojurnalist Documentaria.ro, şi Cristi Ştefănescu, corespondent DW.

Robert Mihăilescu a relatat că a fost lovit cu pumnul de către un jandarm. „Transmiteam live intervenţia jandarmilor. Bărbatul în alb m-a prins de mână şi mi-a smuls telefonul. I-am strigat că sunt ziarist şi am ridicat mâinile deasupra capului, cu legitimaţia care se afla la gât ridicată în aer. (…). Unul dintre jandarmi m-a lovit cu pumnul şi m-a împins în spatele cordonului în timp ce un alt jandarm mi-a mai dat un picior în spate (…)”, a afirmat Mihăilescu, conform comunicatului CJI.

La rândul său, Ioana Moldovan a declarat că la protestul de vineri a avut legitimaţia de presă la vedere. „Dintr-un grup mic de jandarmi de lângă mine, unul s-a apropiat şi mi-a dat un jet de gaz din butelie direct în ochi de la o distanţă de câţiva centimetri (…)”, a spus ea.

Cristi Ştefănescu, corespondent DW, a afirmat: „Am stat câteva zeci de secunde în genunchi, pe asfaltul ud, aşteptând să-mi treacă durerile, iar când am deschis ochii am văzut în faţa mea mai multe perechi de cizme. (…) M-am ridicat şi le-am arătat legitimaţia de jurnalist. Unul dintre ei m-a apucat de un umăr, un altul şi-a proptit scutul în celălalt umăr, păreau indecişi dacă să mă împingă înspre în afara pieţei sau să mă îndepărteze din calea lor”. Silviu Matei a precizat: „Şi pe noi, cei de la presă, ne-au luat la şuturi, aşa fără motiv, doar pentru că ne aflam acolo ca să ne facem meseria. Unul cu care m-am certat pentru că am vrut să fac o faptă bună, adică să ridic un trepied de tv care căzuse pe jos, m-a luat la şuturi şi voia să dea cu scutul, dar şi cu bastonul în mine, deşi îi spuneam ce vreau să fac şi îi arătam şi legitimaţia de presă în acelaşi timp”.

Pe lângă aceste situaţii, au existat şi numeroase cazuri de jurnalişti răniţi în timp ce îşi făceau meseria, documentând protestele şi intervenţia jandarmilor, precizează Mediasind.

„Însemnele de presă – indiferent de forma în care se prezintă (carnet, card, badge, vestă inscripţionată) – sunt singurele care pot atesta calitatea de jurnalist a unei persoane. Expunerea la vedere a însemnelor de presă este una dintre primele reguli ale oricărui jurnalist care participă, în calitate profesională, la evenimente, cu atât mai mult la cele cu potenţial conflictual. O atare expunere are tocmai menirea de a semnala participanţilor faptul că persoana respectivă se află pe teren în exerciţiul funcţiunii, pentru a informa publicul. De aceea sunt cu atât mai greu de înţeles şi justificat agresiunile jandarmilor împotriva jurnaliştilor, unele dintre ele petrecându-se chiar în zona rezervată presei. Mai mult, chiar şi atunci când a existat dialog cu forţele de ordine, iar jurnaliştii şi-au făcut cunoscută identitatea profesională, agresiunile au continuat, uneori chiar s-au agravat”, se arată în documentul citat.

Potrivit SRJ MediaSind, în Declaraţia de la Medellin privind asigurarea siguranţei jurnaliştilor şi combaterea impunităţii, UNESCO cheamă statele membre „să informeze şi să pregătească forţele armate şi de poliţie pentru a respecta şi promova siguranţa jurnaliştilor în situaţii de risc şi a se asigura că jurnaliştii pot lucra în deplină siguranţă pe teritoriul lor”.

„În aceste condiţii, este inexplicabilă atitudinea publică a Jandarmeriei. Purtătorul său de cuvânt a considerat ca fiind îndreptăţite acţiunile brutale ale jandarmilor împotriva jurnaliştilor, motivând că aceştia trebuie să se supună aceloraşi reguli ca toţi participanţii la protest”, subliniază SRJ MediaSind.

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Planta puțin cultivată la noi în țară cu care un fermier român a făcut un profit frumos. E rezistentă și nu necesită costuri mari pentru a o îngriji
Capital.ro
Se modifică CNP-ul. Anunț pentru românii cu buletin. Cine schimbă actul de identitate
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Escrocherie periculoasă. Ți se fură datele de pe card
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Bucurie maximă pentru Călin Georgescu. Anunțul care-l împinge pe locul 1: Majoritate absolută
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Prezența Chinei în jurul Canalului Panama atrage atenția SUA
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România