„Acordarea de beneficii nejustificate pentru infractori nu rezolvă problema penitenciarelor. Aceste măsuri dovedesc, încă o dată, existenţa unei agende ascunse şi o lipsă de respect din partea aleşilor pentru justiţie şi pentru victimele infracţiunilor. Deloc surprinzător, dacă aplicăm exact aceleaşi «standarde europene» folosite recent de către legiuitor pentru a evalua calitatea locurilor de detenţie, constatăm că romanul liber trăieşte în condiţii cel puţin la fel de improprii, fără că acest lucru să pară a fi la fel de important pentru Parlament şi Guvern. Destui români trăiesc în locuinţe care nu asigură cel puţin 4 mp pentru fiecare membru al familiei, nu-şi permit amenajarea unor spaţii igienico – sanitare adecvate, răbdă de frig în propria casă şi au inflitraţii, igrasie ori mucegai. Parlamentul n-a găsit de cuviinţă să compenseze viaţa în aceste condiţii”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Omnia din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Potrivit Mediafax, sindicaliştii avertizează că situaţia din penitenciare a devenit importantă doar după ce politicieni şi afacerişti au fost condamnaţi, deşi starea de fapt era cunoscută, iar CEDO a avertizat încă din 2012 că urmează o decizie pilot.
„Din păcate, justiţia nu poate condamna şi la sărăcie pentru ca Parlamentul să considere rezolvarea acestei probleme ca fiind o urgenţă. Reiterăm, în concluzie, solicitarea ca Guvernul să facă ceea ce principiile bunei guvernări recomandă: aplicarea măsurilor care răspund direct problemei referitoare la calitatea condiţiilor din penitenciare şi realocarea fondurilor care ar fi permis îmbunătăţirea acestora. În altă ordine de idei, salutăm modificarea referitoare la creşterea numărului de zile considerate că fiind executate pentru deţinuţii care lucrează, şi – pentru viitor – propunem că potenţialii beneficiari ai acestui tip de forţă de muncă să beneficieze de facilităţi fiscale pentru a putea permite unui număr cât mai mare de deţinuţi să lucreze”, potrivit sursei citate.