Sindicaliştii transmit că, din 2012, când la şefia Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) a fost numit chestorul Marius Voicu, scara valorilor s-a inversat, iar „meritocraţia a fost viciată de pilele şi mofturile marelui şef”.
Marius Voicu este în prezent adjunct al Inspectorului General al Poliţiei Române, dar, până la izbucnirea scandalului referitor la Eugen Stan, poliţistul acuzat de pedofilie, el a ocupat funcţia de adjunct al fostului şef al Poliţiei Capitalei, Dragoş Nicu.
„Până la domnia lui Voicu, împuternicirea pe o funcţie avea caracter de excepţie, aşa cum este firesc. Doar că, după poftele chestorului Voicu, „Excepţia” a devenit „Regulă”! „Împuternicirea” reprezintă exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii de conducere. Orice poliţist din cadrul DGPMB ştie că împuternicirea îi asigură împuternicitului funcţia şi după provizoratul de maxim 6 luni. Asta pentru că acum guvernează o cutumă: nimeni nu mai are voie să concureze împotriva celui împuternicit, care se bucură de protecţia celui care l-a pus pe funcţia de conducere. Poate să mai apară vreun candidat pe funcţia scoasă la concurs doar ca să asigure „normalitatea” prin figuraţie!”, arată Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie, într-un comunicat de presă.
În contextul în care scandalul din Poliţie a dus la „criza naţională în care se află România”, sindicaliştii avertizează că „faptele şi abuzurile au fost ascunse de către o reţea bine organizată, care a funcţionat în DGPMB şi acum poate şi la IGPR”.
„Rezultatul şi consecinţele „omertei” arată aşa: în DGPMB sunt 26 de Secţii de Poliţie cu aproximativ cinci funcţii de conducere pentru fiecare. Peste 90% sunt ocupate de poliţişti împuterniciţi. Toate funcţiile se află la capătul tentaculelor lui Voicu. Alături de funcţiile din cele 26 de Secţii, funcţiile de conducere de la Brigada Rutieră şi alte servicii de la nivelul DGPMB completează această „schemă”. Împuternicirile şi examenele sunt susţinute după acelaşi algoritm: pile, relaţii, nepotisme, obedienţă”, potrivit sursei citate.
Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie mai arată că, deşi acum chestorul Marius Voicu se află pe plan secund în conducerea DGPMB, lucrurile se derulează pe aceaşi reţetă.
„Funcţiile ÎMPUTERNICIŢILOR îi costă scump pe aceştia pentru că devin datori mai-marilor, cu îndeplinirea unor planuri de lucru absurde, care instaurează sclavagismul la nivel de lucrători operativi. (…) Mărturie stau salariile pentru lucrările de excepţie sau „primele ministeriale” pe care marii şefi şi le acordă între ei! 90% din numărul primelor sunt în buzunarele managerilor! Media este de 2.000 de lei în plus la salariu, în fiecare lună, pentru abonaţii la banii ministerului, bani care ar fi trebuit să îi recompenseze pe cei care muncesc!”, arată sindicatul.
În final, reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie îi cer lui Marius Voicu să spună dacă a ştiut de poliţistul pedofil, iar, în cazul în care răspunsul este afirmativ, să plece din poliţie.