Sindicatul reprezentativ din TVR a chemat Guvernul în instanţă

Sindicatul pentru Uniunea Salariaţilor TV (SPUSTv) a depus la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de chemare în judecată a Guvernului României solicitând obligarea emiterii unei Hotărâri de Guvern priving obligativitatea achitării taxei tv, conform Legii 41/1994 referitoare la funcţionarea SRTV.
Iulian Tudor
26 mai 2016, 14:23
Sindicatul reprezentativ din TVR a chemat Guvernul în instanţă

Prin cererea de chemare în judecată reprezentanţii angajaţilor SRTV solicită obligarea Guvernului la emitertea actului administrativ normativ – Hotărârea de Guvern prevăzută de articolul 40(5) din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV – „Procedura privind efectuarea controlului, constatarea contravenţiilor, aplicarea sancţiunilor şi penalităţilor de întârziere în cazul sustragerii de la plata taxelor prevăzute la alin. (1) lit. b) de către deţinătorii de receptoare de radio, respectiv de televiziune, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului”, potrivit Mediafax.

Sindicatul acuză Guvernul de încurajarea la neplata taxei tv, prin neadoptarea acestei hotărâri, potrivit unui comunicat de presă al SPUSTv.

Taxa TV este de 6,5 lei pentru persoane fizice (4 lei pentru Televiziunea Română şi 2,5 lei pentru Societatea Naţională de Radiodifuziune).

SPUSTv a trimis o sesizare adresată Parlamentului României, Primului Ministru Dacian Cioloş şi Preşedintelui României Klaus Johannis „în legătură cu gravele disfuncţionalităţi legislative şi organizatorice semnalate de SPUSTv în ultimii ani”.

Sesizarea acuză managmentul Televiziunii Publice (din ultimii 20 de ani) de posibile fapte ilegale facilitate chiar de instituţiile statului, prin lipsa de control.

„Prezenta sesizare a SPUSTv se constituie în plângere prealabilă şi va fi urmată de acţiuni în instanţă împotriva instituţiilor pe care le considerăm responsabile pentru situaţia financiară catastrofală a Televiziunii Romane”, a declarat Dragoş Bocanaciu, reprezentantul legal şi preşedintele sindicatului.

Totodată, sindicatul angajaţilor Televiziunii Publice a solicitat oficial, ca managementul, Parlamentul şi Guvernul României să răspundă, în funcţie de competenţele fiecăruia, la o serie de întrebări, enumarate mai jos.

„De ce Guvernul României şi Parlamentul asistă impasibili la jaful sistematic care se petrece în Televiziunea Română în ceea ce priveşte veniturile acestei instituţii?”, întreabă sindicatul, referindu-se la faptul că „30% din populaţia României eludează voit, şi fără nici o motivare reală, plata taxei TV”.

Sindicatul afirmă că, potrivit raportului ANCOM pe anul 2015 rata de penetrare a emisiei TV în gospodăriile din România este de 94%, însă taxa tv este colectată de la doar 65% din populaţie (potrivit raportului SRTV pe anul 2014) – „SPUSTv nu a cerut niciodată mărirea acestei taxe. Noi am solicitat o colectare corectă a ei. În fiecare lună Televiziunea Română pierde peste 1,2 milioane de euro din cauza acestui vid legislativ, nepăsare a statului român sau, mai aproape de adevăr, prin incompetenţa celor care conduc acest stat”.

Totodată sindicatul susţine că nu este normal ca o societate comercială privată cu capital străin (Electrica) şi care se ocupă de colectarea taxei tv, să aibă un comision care depăşeşte 17% şi astfel încasează anual suma de cinci milioane de Euro „care reprezintă practic bani ai contribuabilului roman”.

SPUSTv întreabă de ce a plătit conducerea SRTV, în ultimii zece ani, „sume uriaşe către bugetul de stat, fără nici o logică, fără nici o justificare economică sau legala”, referindu-se la plata TVA în cazul achiziţiilor de licenţele pentru filme sau competiţii sportive care, potrivit legii, sunt scutite de TVA – „Ce măsuri în instanţă a întreprins conducerea Televiziunii Române pentru a recupera de la ANAF cele peste 30 milioane de Euro (potrivit informaţiilor noastre) care au fost plătite inutil sub formă de TVA la bugetul de stat?”.

Sindicatul mai întreabă de ce SRTV nu face publice, lunar, situaţiile financiare ale instituţiei, referindu-se la cheltuieli, salarii, bonusuri, indemnizaţii.

De asemenea, sindicatul întreabă instituţiile statului „Cum este posibil ca la zece ani de la începutul declinului pentru Televiziunea Română să nu existe nici un control cu adevărat eficient al Parchetului, DNA-ului sau DIICOT-ului în Calea Dorobanţilor nr.191?”, având în vedere o pierderea nejustificată de peste 150 de milioane de euro a unei instituţii publice.

Sindicatul susţine că în acest caz poate fi vorba, nu doar de prostie, ci de corupţie, adăugând că în ultimii 20 de ani aparatura cumpărată de TVR la diverse licitaţii „costa în medie cu 30% mai mult decît o achiziţionează posturile comerciale”.

Totodată, sindicatul susţine că, deşi cu o situaţie economică dificilă, TVR a inceiat un contract de leasing operaţional cu BCR Leasing, prin care televiziunea a închiriat 140 de maşini cu o sumă medie de 20.000 Euro pentru o perioadă de patru ani, cu toate că Televiziunea Română nu avea în acel moment decât 84 de conducători auto – „Cum se explică inteligenţa şi competenţa managerială a celor care au decis să plătească practic o chirie de 20.000 Euro pe o perioadă de patru ani pentru 140 de maşini care vor dispărea în 20 de luni din curtea TVR, când cu banii respectivi putea fi achizionat un număr dublu de autoturisme care să rămînă în proprietatea Televiziunii Române pentru o perioadă de cel puţin două ori mai lungă?”.

„De ce nu s-a pus în practică nici una din solicitările de SPUSTv, făcute în mandatele de PDG Claudiu Saftoiu şi Stelian Tănase, de a se bloca angajările în SRTV şi astfel să se ajungă la o reducere a personalului TVR pe cale naturală (pensionari, demisii, etc)?”.

Potrivit informaţiilor obţinute de SPUSTv, în perioada 2013-2016 au părăsit Televiziunea Română peste 400 de angajaţi, dar numărul total de salariaţi a rămas în mare măsură constant-aproximativ 2.450, în condiţiile în care în 2013 au fost disponibilizaţi peste 600 de oameni.

Sindicatul susţine că în prezent „se discută din nou în diversele comisii ale managementului de reduceri de personal”. „Dacă solicitările noastre ar fi fost puse în practică atunci cînd au fost făcute în şedinţele de CA, azi nu ar mai fi avut nici un rost o astfel de abordare”, afirmă SPUSTv.

SPUSTv spune că „Televiziunea Română se lăuda şi în 2016 cu emisiuni de succes gen ‘Teleenciclopedia’, ‘Viaţa Satului’, ‘Profesioniştii’ sau ‘Garantat 100%’, producţii care au peste 6-7 ani vechime în TVR” şi întreabă „Unde sunt proiectele noi de succes, unde este strategia editorială sau viziunea în ceea ce priveşte formatele de succes care să atragă din nou publicul către TVR?”.

„La toate aceste întrebări aşteptăm, în temeiul Legii 544/2001, răspuns în termenul legal de cel mult 30 de zile de la toate instituţiile menţionate în scrisoarea noastră deschisă”, încheie SPUSTv.

În sesizarea trimisă, SPUSTv, susţine că angajaţii Televiziunii Române şi reprezentanţii lor legali (sindicatele) au fost de-a lungul timpului acuzaţi pe nedrept că sunt vinovaţi de „actuala situaţie catastrofală a Televiziunii Române”.

Astfel, pentru a demonta această acuzaţie, reprezentanţii angajaţilor au solicitat, în virtutea legii transparenţei, publicarea integrală (cu excepţia datelor confidenţiale) contractele comerciale încheiate de Televiziunea Română, publicarea integrală a tuturor stenogramelor Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române din perioada 2010-2016, precum şi a tuturor documentelor transmise conducerii SRTV de sindicatul reprezentativ şi de celelalte sindicate din TVR în care s-au făcut propuneri concrete de măsuri menite să evite actualul colaps financiar.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Marea legendă s-a stins. A lăsat un gol imens în inimile tuturor: Nu va fi niciodată uitat
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Femeia care îi bântuie visele lui Mihai Bobonete. A divorțat de două ori
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Creșterea dreptei radicale și schimbările politice majore în alegerile 2024
MediaFlux
TRADIȚII în a DOUA ZI de CRĂCIUN! E INTERZIS ASTĂZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)