„Am rămas trăsniți când am văzut votul de astăzi din Camera Deputaților, prin care s-a pus cruce mineritului în România! Dezamăgirea noastră este cu atât mai mare cu cât am sperat că, o dată ajunsă în Parlament legea minelor, acești oameni cărora le-am dat votul nostru vor arăta că le pasă de noi și de familiile noastre. Aleșii poporului votează împotriva poporului, nu ne reprezintă. Cum să iasă România din sărăcie, dacă nu se face legislație care să ajute România să se dezvolte?”, se arată într-un comunicat semnat de Cristian Albu, reprezentant al sindicatului „Viitorul Mineritului” Roşia Montană.
Reprezentantul minerilor de la Roşia Montană susţine că oamenii care nu pot munci în minerit din cauza respingerii legii care reglementa această activitate sunt acum „condamnaţi la sărăcie”. „Este o vorba românească: „să mori cu dreptatea în mână”. Exact asta simțim noi astăzi: avem dreptate, parlamentarii și liderii politici ne-au dat dreptate si au propus o lege care ar fi dat un viitor mineritului, dar acum ni se ia viitorul”, se mai arată în comunicat.
Sindicatul „Viitorul Mineritului” subliniază că dacă în trecut mineritul a fost o activitate care a pus pâine pe masă la milioane de oameni, acum cei din acest domeniu se simt abandonaţi şi au ca unică soluţie plecarea în străinătate, în speranţa că „oriunde va fi mai bine decât acasă”. „Odată cu acest vot în Parlament ne e teamă că România a arătat lumii, prin aleșii săi, că nu dorește minerit, că nu dorește dezvoltare și locuri de muncă. (…) Domnilor parlamentari, ne-ați dezamăgit și ne-ați abandonat! (…) Roșia Montană și alte localități miniere cu tradiție depind de minerit! Singura noastră speranță este ca, dincolo de votul de astăzi, clasa politică să schimbe strategia în al doisprezecelea ceas și să dea mineritului un viitor în România, în timpul vieții noastre”, se mai arată în comunicatul citat.
La votul de marţi din plenul Camerei, Legea minelor a întrunit 160 de voturi „pentru”, 105 voturi „împotrivă” şi 22 de abţineri.
Fiind vorba despre o lege cu caracter organic, pentru adoptare erau necesare voturile favorabile a cel puţin jumătate plus unul din totalul deputaţilor, respectiv 204.