”Sindromul cardiac de vacanță”. Cum poate alcoolul să provoace depresia și la ce trebuie să avem grijă în concediu

Sindromul cardiac de vacanță este o afecțiune care se manifestă în urma consumului de alcool în anumite condiții, cum ar fi căldura extremă sau asocierea cu alte subbstanțe.
Ruxandra Rădulescu
28 iul. 2021, 12:01
”Sindromul cardiac de vacanță”. Cum poate alcoolul să provoace depresia și la ce trebuie să avem grijă în concediu

Sindromul cardiac de vacanță este o afecțiune periculoasă, care se manifestă atât la bărbați cât și la femei și este generată consumul de alcool într-un context riscant, cum ar fi canicula sau combinarea cu substanțe interzise.

Medicii avertizează că un consum crescut de alcool atunci când ne expunem la soare, sau atunci când facem plajă, cauzează o stare generală, fizică de rău.

”Trebuie să știm că alcoolul ne poate strica planurile de vacanță pentru că, o cantitate prea mare de alcool, creează o stare de rău, o indispoziție generală. O cantitate mare de alcool poate avea efecte și zilele următoare cu greață, vărsături, cefalee, dureri de cap, astfel încât toată vacanța poate fi dată peste cap. Și nu în ultimul rând trebuie să luăm în calcul că dacă această cantitate de alcool este mare, este posibil să ajungem chiar la spital, mai ales dacă avem anumite boli cronice sau dacă nu avem antrenament și ne trezim, deodată, în fața unei cantități prea mari, astfel încât organismul nu o poate metaboliza la timp.

Nici tinerii nu sunt scutiți de această afecțiune. Chiar dacă cei tineri pot metaboliza mai ușor alcoolul, ei nu sunt imuni și pot dezvolta foarte ușor tulburări cardiace.
„Alcoolul este toxic în sine, dar și metaboliții lui sunt toxici. Persoanele tinere care nu au antrenament în metabolizarea alcoolului se pot trezi în fața unei cantități prea mari care devine cardiotoxică, adică produce tulburări de ritm cardiac. Această complicație se numește sugestiv ”sindromul cardiac de vacanță”, este un sindrom caracterizat prin apariția bruscă a tulburărilor de ritm cardiac la persoanele tinere care au consumat o cantitate mai mare de alcool pe care nu o pot metaboliza.  Pe de altă parte, alcoolul în cantitate mare poate determina complicații acute în sfera digestivă. Pot apărea complicații în zona pancreatică, pancreatită acută sau chiar hepatită acută fulminantă”, a povestit medicul Radu Țincu la Antena 3. 

Sindromul cardiac de vacanță și efectul deprimant al alcolului

Experții avertizează că un element important, în ceea ce privește alcoolul, este imunitatea la starea de beție, care se referă la faptul că persoanele vor avea nevoie să consume o cantitate din ce în ce mai mare de alcool ca să ajungă la starea de euforie. Acest comportament de a consuma alcoolul afectează grav persoanele atât la nivel psihic cât și fizic.

”Alcoolul este metabolizat de o enzimă numită alcool dehidrogenază. Această enzimă se adaptează în funcție de cantitatea de alcool pe care o consumăm. Cu cât consumăm mai mult alcool, cu atât această enzimă o va metaboliza cu mai mare rapiditate. Astfel încât cu timpul apare sindromul de toleranță. Adică nu mai putem obține starea de beție cu aceeași cantitate de alcool și de aceea este nevoie de creșterea cantității ingerate pentru obținerea stării de bine.  Dacă discutăm de raportul între sexe, este clar că el depinde foarte mult de acest antrenament. Sigur că s-ar putea deduce că, dacă bem mai mult alcool, cu atât va fi mai bine pentru că această enzimă va fi mai antrenată, doar că trebuie să știm că alcoolul consumat în cantități din ce în ce mai mari și în fiecare zi se transformă într-o problemă de sănătate cronică, în care afectarea hepatică apare întotdeauna.”, a menționat Țincu.

Tinerii sunt cu atât mai expuși la pericolul pe care îl reprezintă consumul de alcool, deoarece acest obicei prezintă un pericol mai mare atunci când este asociat cu substanțe interzise.

”Asocierea în zona persoanelor tinere este realizată între alcool și alte substanțe. Este frecventă asocierea alcoolului cu marijuana, cu cocaina sau cu alte substanțe psihoactive. Trebuie să știm că există două tipuri de asocieri. O asociere care să crească efectul alcoolului, efectul deprimant și discutăm aici de apariția comei sau a tulburărilor respiratorii, până la instalarea stopului respirator, iar dacă discutăm de substanțe care sunt antagonice cu alcoolul, de exemplu cocaina sau amfetaminele, apare un conflict farmacologic în creierul acestor persoane, astfel încât alcoolul încearcă să deprime funcția cerebrală și celelalte substanțe o țin într-o stare de alertă continuă”, avertizează medicul.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii