Sindromul inimii de vacanţă. Afecţiunea este des întâlnită de Sărbători şi netratată la timp poate duce la moartea pacientului

Sindromul inimii de vacanță înseamnă un ritm cardiac neregulat pe care îl experimentează o persoană care nu a avut înainte probleme cardiace. Această afecțiune este reversibilă dacă este descoperită la timp şi sunt înlăturate cauzele. Însă netratată, boala poate duce la moartea pacientului.
Alina Costache
29 dec. 2022, 18:45
Sindromul inimii de vacanţă. Afecţiunea este des întâlnită de Sărbători şi netratată la timp poate duce la moartea pacientului

Sindromul inimii de vacanţă este o complicație cardiacă direct asociată cu consumul intens de alcool și cu un nivel foarte mare de stres. Acest lucru poate apărea fără alte dovezi clinice de afecțiune cardiacă. Este una dintre cauzele comune ale bolilor cardiovasculare în Statele Unite ale Americii, scrie Times India.

Consumul excesiv de alcool în rândul tinerilor este unul dintre principalele motive din spatele sindromului inimii de vacanță.

Deși șansele de a dezvolta această afecțiune cardiacă sunt posibile în orice parte a anului, este cel mai frecvent întâlnită în perioada Sărbătorilor, deoarece în această perioadă oamenii se răsfăță de obicei cu băuturi alcoolice și gustări bogate în calorii.

Citeşte şi: Boala „tăcută”, afecţiunea de care mulţi suferă fără să ştie şi ajung să cadă din picioare pe stradă

Sindromul inimii de vacanţă este adesea cuplat cu un aport ridicat de alimente și băuturi, iar oamenii ignoră de obicei aportul de calorii presupunând că este singura perioadă a anului în care ar trebui să trăiască viața la maxim.

Dacă este ignorată, boala poate provoca leziuni ireversibile inimii. Cele mai comune simptome asociate acestei boli sunt:

  • palpitații ale inimii
  • oboseală
  • disconfort în piept
  • dificultăți de respirație
  • pierderea cunoștinței

Sindromul inimii de vacanţă, deși este de natură reversibilă, este asociat cu mai multe complicații care pun viața în pericol. Boala poate duce la o nouă complicație cardiovasculară sau, dacă este lăsată netratată, poate agrava rapid starea existentă.

Citeşte şi: Medicul Tudor Ciuhodaru, sfaturi pentru masa de Crăciun: „Friptura, sarmalele şi slănina nu se vor consuma la aceeaşi masă, ci separat”

Poate duce la aritmii care pun viața în pericol și la pneumonie. De asemenea, există risc de tromboembolism, care este o obstrucție a unui vas de sânge de către un cheag de sânge.

Un studiu suedez privind riscul de infarct miocardic a constatat că un risc mai mare a fost observat în timpul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou.

„Am observat un risc mai mare de infarct miocardic în timpul sărbătorilor de Crăciun/Anul Nou și în mijlocul verii, dar nu de Paște. Evenimentele sportive nu au fost asociate cu un risc mai mare de infarct miocardic. Am observat un vârf proeminent în săptămâna calendaristică 52, luni și la 8 dimineața”, se arată în studiu.

 

Cum poate fi preveni sindromul inimii de vacanţă?

Chiar dacă distracția și petrecerea sunt esențiale în timpul sărbătorilor, este important să ai grijă și de sănătatea ta. Experții în sănătate spun că, deşi Crăciunul şi Revelionul sunt perioade din an în care trebuie să te relaxezi, nu ar trebui să-ți deranjezi obiceiurile alimentare. Evită să consumi mai mult alimente bogate, limitează-ți băuturile și mai ales „stai calm”.

Nu sări peste exercițiile fizice de Sărbători şi odihneşte-te suficient.

 

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Weekend cu mari probleme meteo. Zăpadă de 20 de centimetri
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii