Sindromul inimii de vacanţă. Afecţiunea este des întâlnită de Sărbători şi netratată la timp poate duce la moartea pacientului

Sindromul inimii de vacanță înseamnă un ritm cardiac neregulat pe care îl experimentează o persoană care nu a avut înainte probleme cardiace. Această afecțiune este reversibilă dacă este descoperită la timp şi sunt înlăturate cauzele. Însă netratată, boala poate duce la moartea pacientului.
Alina Costache
29 dec. 2022, 18:45
Sindromul inimii de vacanţă. Afecţiunea este des întâlnită de Sărbători şi netratată la timp poate duce la moartea pacientului

Sindromul inimii de vacanţă este o complicație cardiacă direct asociată cu consumul intens de alcool și cu un nivel foarte mare de stres. Acest lucru poate apărea fără alte dovezi clinice de afecțiune cardiacă. Este una dintre cauzele comune ale bolilor cardiovasculare în Statele Unite ale Americii, scrie Times India.

Consumul excesiv de alcool în rândul tinerilor este unul dintre principalele motive din spatele sindromului inimii de vacanță.

Deși șansele de a dezvolta această afecțiune cardiacă sunt posibile în orice parte a anului, este cel mai frecvent întâlnită în perioada Sărbătorilor, deoarece în această perioadă oamenii se răsfăță de obicei cu băuturi alcoolice și gustări bogate în calorii.

Citeşte şi: Boala „tăcută”, afecţiunea de care mulţi suferă fără să ştie şi ajung să cadă din picioare pe stradă

Sindromul inimii de vacanţă este adesea cuplat cu un aport ridicat de alimente și băuturi, iar oamenii ignoră de obicei aportul de calorii presupunând că este singura perioadă a anului în care ar trebui să trăiască viața la maxim.

Dacă este ignorată, boala poate provoca leziuni ireversibile inimii. Cele mai comune simptome asociate acestei boli sunt:

  • palpitații ale inimii
  • oboseală
  • disconfort în piept
  • dificultăți de respirație
  • pierderea cunoștinței

Sindromul inimii de vacanţă, deși este de natură reversibilă, este asociat cu mai multe complicații care pun viața în pericol. Boala poate duce la o nouă complicație cardiovasculară sau, dacă este lăsată netratată, poate agrava rapid starea existentă.

Citeşte şi: Medicul Tudor Ciuhodaru, sfaturi pentru masa de Crăciun: „Friptura, sarmalele şi slănina nu se vor consuma la aceeaşi masă, ci separat”

Poate duce la aritmii care pun viața în pericol și la pneumonie. De asemenea, există risc de tromboembolism, care este o obstrucție a unui vas de sânge de către un cheag de sânge.

Un studiu suedez privind riscul de infarct miocardic a constatat că un risc mai mare a fost observat în timpul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou.

„Am observat un risc mai mare de infarct miocardic în timpul sărbătorilor de Crăciun/Anul Nou și în mijlocul verii, dar nu de Paște. Evenimentele sportive nu au fost asociate cu un risc mai mare de infarct miocardic. Am observat un vârf proeminent în săptămâna calendaristică 52, luni și la 8 dimineața”, se arată în studiu.

 

Cum poate fi preveni sindromul inimii de vacanţă?

Chiar dacă distracția și petrecerea sunt esențiale în timpul sărbătorilor, este important să ai grijă și de sănătatea ta. Experții în sănătate spun că, deşi Crăciunul şi Revelionul sunt perioade din an în care trebuie să te relaxezi, nu ar trebui să-ți deranjezi obiceiurile alimentare. Evită să consumi mai mult alimente bogate, limitează-ți băuturile și mai ales „stai calm”.

Nu sări peste exercițiile fizice de Sărbători şi odihneşte-te suficient.

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!