Sindromul le-a fost fatal multora până acum, indiferent dacă au dus un stil de viață sănătos sau nu. SADS este un termen colectiv pentru a descrie stopul cardiac neașteptat la persoanele cu vârsta sub 40 de ani. Acest termen este folosit atunci când o autopsie nu poate determina cauza evidentă a morții, adică nu poate fi găsită cauza insuficienței cardiace.
Semne de avertizare
Fundația SADS din Statele Unite spune că mai mult de jumătate din cele 4.000 de decese ale copiilor, adolescenților sau adulților tineri care au murit ca urmare a SADS au avut unul sau două semne de avertizare. Aceste semne includ un istoric familial de diagnostic SADS sau moartea subită inexplicabilă a unui membru al familiei, leșin sau convulsii în timpul exercițiilor fizice.
Citeşte şi Poetul Lucian Avramescu a făcut stop cardiac şi nu a mai putut fi salvat
„Fiica mea a dus o viață sănătoasă și a murit în somn”
Anul trecut, Catherine Keane (31 de ani) a murit în somn. Mama ei, Marguerite Cummins, a povestit pentru Daily Mail că colegele de cameră ale tinerei nici nu au observat că s-a întâmplat ceva, pentru că toată lumea lucra de acasă și nu au fost atente la faptul că Catherine nu a coborât la micul dejun. „I-au trimis un mesaj la 11.20 și, când au văzut că nu răspunde, au intrat în camera ei și au găsit-o moartă”, a povestit Marguerite Kimins. „Prietena și colega ei de cameră au auzit un zgomot înainte de zori, în jurul orei patru, și se crede că Catherine a murit atunci. Fiica mea ducea o viață sănătoasă, mergea la sală și făcea cel puțin 10.000 de pași în fiecare zi. Sunt mângâiată de faptul că a murit în somn și nu a simțit nicio durere. Nu mi-a trecut niciodată prin cap că aș putea să o pierd„, mai spune ea.
Institutul de Inimă și Diabet din Melbourne a întocmit primul registru SADS din Australia. Potrivit purtătorului de cuvânt al acestui institut, sunt aproximativ 750 de decese pe an la persoanele sub 50 de ani a căror inimă se oprește brusc. Dintre acestea, cauza nu va fi găsită pentru aproximativ 100 de tineri pe an, chiar și după investigații ample, precum o autopsie completă. „Registrul lui Baker a fost primul din țară și unul dintre puținele din lume care a combinat informații de la serviciul de urgență, spitale și rapoartele criminalistice„, spune medicul cardiolog dr. Elizabeth Parak.
„Vedem doar vârful aisbergului”
„Cred că până și medicii subestimează această afecțiune. Vedem doar 10 la sută dintre cei care supraviețuiesc și ajung la spital. Vedem doar vârful aisbergului. Pentru familia și prietenii victimelor, SADS este greu de înțeles” subliniază dr. Parak.
Potrivit ei, văzută din perspectiva sănătății publice, lupta împotriva SADS nu este ușoară, deoarece oamenilor de știință nu le sunt în totalitate clare care gene provoacă acest sindrom. „Cel mai bun sfat este sa vizitati un cardiolog dacă parintii, fraţii, surorile sau copiii dumneavoastra au murit brusc din cauza unui infarct a cărui cauza nu a fost gasita”, ne sfatuieste dr. Parak.