Sindromul plămânului alb, maladia care a ajuns din China în Europa. Pneumonia misterioasă care a pus pe jar lumea medicală

Sindromul plămânului alb este o boală misterioasă care s-a răspândit din China în Europa și SUA. Cei mai afectați sunt copiii.
Alina Costache
11 dec. 2023, 20:57
Sindromul plămânului alb, maladia care a ajuns din China în Europa. Pneumonia misterioasă care a pus pe jar lumea medicală
Sindromul plămânului alb se răspândește rapid în Europa

Sindromul plămânului alb, o formă misterioasă de pneumonie, continuă să se răspândească în Europa și în SUA. Autoritățile din China, Europa și America sunt în alertă, deoarece cresc rapid cazurile, muți pacienți, majoritatea copii și adolescenți, fiind transferați în spitale cu complicații respiratorii grave.

După cum relatează presa internațională, totul a început în China, iar ionformațiile despre această boală sunt din ce în ce mai multe.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut Chinei informații detaliate cu privire la o creștere a numărului de boli respiratorii și focare de pneumonie în rândul copiilor, în condițiile în care principalele centre medicale pediatrice din țară sunt copleștie de pacienți, potrivit Les Echos.

Citește și: Sindromul bradului de Crăciun, ce este și cum se manifestă. Detaliul pe care nu-l știai despre brad

„Eu chiar sunt extrem de curios să văd răspunsul pe care l-a oferit China Organizației Mondiale a Sănătății și evaluarea făcută de Organizația Mondială a Sănătății după aceasta.  Nu cred că este momentul să apăsăm, cel puțin în acest moment, butonul de panică, pentru că aceste manifestări de tip febră, oboseală, tuse prelungită, apărute la copiii cu vârste între 3 și 8 ani, produse de un cocktail de agenți patogeni respirator, mai ales după acea perioadă intensă de restricții, deficit de memorie imunologică și în contextul creșterii rezistenței antibiotice, n-aș putea spune că este ceva nou sub soare în acest moment”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medic de urgențe, pentru Antena3CNN.

„Dacă vorbim despre faptul că acest lucru iar a apărut în China, vă reamintesc faptul că și Statele Unite, și Canada, și Europa s-au confruntat cu un val crescut de infecții respiratorii acute, mai ales după ridicarea restricțiilor.  Și în acest context, dacă ne uităm în China, ea a înregistrat un număr constant de cazuri pe creștere în perioada următoare ridicării restricțiilor, iar ceea ce a dus la explozia de cazuri a fost practic Ziua națională de la începutul lunii octombrie”, a explicat medicul.

„În plus, dacă ne uităm pe raportările de acolo, se înregistrează într-adevăr un număr constant de cazuri severe, dar foarte puține cazuri critice și niciun deces până în acest moment. Dacă ne uităm și puțin peste ocean, specialiştii spun că nu este vorba despre un agent patogen nou, ci de un cocktail, de o cantitate mai mare de virus și bacterii care circulă în același timp. 

În plus, cei mici sunt extrem de vulnerabili, mai ales pe fondul acela de deficit de memorie imunologică, mai ales că în ultimii ani nu au fost expuși la aceste tipuri de bacterii sau de virus”, a spus dr. Ciuhodaru.

Îngrijorarea a început să se răspândească atunci când Mycoplasma pneumoniae, o bacterie care provoacă în general infecții benigne și se răspândește rapid, a început să fie detectată în multe regiuni. Din acel moment, autoritățile sanitare au fost puse în alertă.

În termeni clinici, la o simplă radiografie, în plămânii pacienților se observă pete albe, care indică zone de inflamație. Acestea, la rândul lor, cauzează o acumulare excesivă de lichid în plămâni. Acesta este motivul pentru care sindromul poartă numele de „Sindromul plămânului alb”.

Citește și: Boala gravă care afectează tot mai mulți tineri. Simptomele care dau de gol persoanele care suferă de ”sindromul urâțeniei”

Epidemiologii americani au sugerat, de asemenea, că numărul mare de cazuri de răceală și gripă s-ar putea datora limitărilor coronavirusului, care împiedică oamenii să dezvolte o imunitate naturală.

Ziarul chinez South China Morning Post  a relatat că anumite măsuri de control al coronavirusului au început să reapară în China, în special în „școli, creșe și cămine de bătrâni”.

În timp ce unele spitale de pediatrie se confruntă cu cozi interminabile la urgențe și cu o disponibilitate limitată a serviciilor, în general, resursele medicale sunt adecvate, cel puțin pentru un moment. Spitalele au învățat din experiența Covid-19 și au dezvoltat strategii pentru a prioritiza cazurile grave și a clasifica tratamentul în funcție de simptome.

Și în Europa se înregistrează o creștere a numărului cazurilor și spitalizărilor de copii și adolescenți care suferă de sindromul plămânului alb, în timp ce autoritățile sanitare americane au recomandat populației și spitalelor să fie în alertă.

DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Care ar fi fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Văru’ Săndel, dezvăluire tulburătoare: “Ceilalți au zis că glumește”
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Playtech.ro
Adriana Bahmuțeanu, o nouă ipoteză despre moartea lui Silviu Prigoană. Asta l-a doborât. Cu ce probleme se confrunta omul de afaceri
DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Cine este soția lui Silviu Prigoană. Mihaela s-a mutat din Sibiu pentru omul de afaceri
Ego.ro
Ce rămâne, de fapt, în urma lui Silviu Prigoană. Cui se împarte averea
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Ultimele două cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus afaceristul la restaurant, chiar înainte de a-și pierde viața
Cancan.ro
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Interdicție la bloc. Amendă de 30.000 de lei pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa sibiancă de 45 de ani după al cincilea divorț de Adriana Bahmuțeanu
substantial.ro
Contractor militar privat american condamnat să despăgubească foști deținuți de la Abu Ghraib cu 42 de milioane de dolari
MediaFlux
PRIGOANĂ și-a PREZIS MOARTEA? Indicații CLARE privind ÎNMORMÂNTAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia