Sindromul plămânului alb, maladia care a ajuns din China în Europa. Pneumonia misterioasă care a pus pe jar lumea medicală

Sindromul plămânului alb este o boală misterioasă care s-a răspândit din China în Europa și SUA. Cei mai afectați sunt copiii.
Alina Costache
11 dec. 2023, 20:57
Sindromul plămânului alb, maladia care a ajuns din China în Europa. Pneumonia misterioasă care a pus pe jar lumea medicală
Sindromul plămânului alb se răspândește rapid în Europa

Sindromul plămânului alb, o formă misterioasă de pneumonie, continuă să se răspândească în Europa și în SUA. Autoritățile din China, Europa și America sunt în alertă, deoarece cresc rapid cazurile, muți pacienți, majoritatea copii și adolescenți, fiind transferați în spitale cu complicații respiratorii grave.

După cum relatează presa internațională, totul a început în China, iar ionformațiile despre această boală sunt din ce în ce mai multe.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut Chinei informații detaliate cu privire la o creștere a numărului de boli respiratorii și focare de pneumonie în rândul copiilor, în condițiile în care principalele centre medicale pediatrice din țară sunt copleștie de pacienți, potrivit Les Echos.

Citește și: Sindromul bradului de Crăciun, ce este și cum se manifestă. Detaliul pe care nu-l știai despre brad

„Eu chiar sunt extrem de curios să văd răspunsul pe care l-a oferit China Organizației Mondiale a Sănătății și evaluarea făcută de Organizația Mondială a Sănătății după aceasta.  Nu cred că este momentul să apăsăm, cel puțin în acest moment, butonul de panică, pentru că aceste manifestări de tip febră, oboseală, tuse prelungită, apărute la copiii cu vârste între 3 și 8 ani, produse de un cocktail de agenți patogeni respirator, mai ales după acea perioadă intensă de restricții, deficit de memorie imunologică și în contextul creșterii rezistenței antibiotice, n-aș putea spune că este ceva nou sub soare în acest moment”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medic de urgențe, pentru Antena3CNN.

„Dacă vorbim despre faptul că acest lucru iar a apărut în China, vă reamintesc faptul că și Statele Unite, și Canada, și Europa s-au confruntat cu un val crescut de infecții respiratorii acute, mai ales după ridicarea restricțiilor.  Și în acest context, dacă ne uităm în China, ea a înregistrat un număr constant de cazuri pe creștere în perioada următoare ridicării restricțiilor, iar ceea ce a dus la explozia de cazuri a fost practic Ziua națională de la începutul lunii octombrie”, a explicat medicul.

„În plus, dacă ne uităm pe raportările de acolo, se înregistrează într-adevăr un număr constant de cazuri severe, dar foarte puține cazuri critice și niciun deces până în acest moment. Dacă ne uităm și puțin peste ocean, specialiştii spun că nu este vorba despre un agent patogen nou, ci de un cocktail, de o cantitate mai mare de virus și bacterii care circulă în același timp. 

În plus, cei mici sunt extrem de vulnerabili, mai ales pe fondul acela de deficit de memorie imunologică, mai ales că în ultimii ani nu au fost expuși la aceste tipuri de bacterii sau de virus”, a spus dr. Ciuhodaru.

Îngrijorarea a început să se răspândească atunci când Mycoplasma pneumoniae, o bacterie care provoacă în general infecții benigne și se răspândește rapid, a început să fie detectată în multe regiuni. Din acel moment, autoritățile sanitare au fost puse în alertă.

În termeni clinici, la o simplă radiografie, în plămânii pacienților se observă pete albe, care indică zone de inflamație. Acestea, la rândul lor, cauzează o acumulare excesivă de lichid în plămâni. Acesta este motivul pentru care sindromul poartă numele de „Sindromul plămânului alb”.

Citește și: Boala gravă care afectează tot mai mulți tineri. Simptomele care dau de gol persoanele care suferă de ”sindromul urâțeniei”

Epidemiologii americani au sugerat, de asemenea, că numărul mare de cazuri de răceală și gripă s-ar putea datora limitărilor coronavirusului, care împiedică oamenii să dezvolte o imunitate naturală.

Ziarul chinez South China Morning Post  a relatat că anumite măsuri de control al coronavirusului au început să reapară în China, în special în „școli, creșe și cămine de bătrâni”.

În timp ce unele spitale de pediatrie se confruntă cu cozi interminabile la urgențe și cu o disponibilitate limitată a serviciilor, în general, resursele medicale sunt adecvate, cel puțin pentru un moment. Spitalele au învățat din experiența Covid-19 și au dezvoltat strategii pentru a prioritiza cazurile grave și a clasifica tratamentul în funcție de simptome.

Și în Europa se înregistrează o creștere a numărului cazurilor și spitalizărilor de copii și adolescenți care suferă de sindromul plămânului alb, în timp ce autoritățile sanitare americane au recomandat populației și spitalelor să fie în alertă.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Locul de legendă din România care a fost distrus din temelii și restaurat. Are un potențial turistic uriaș și policandru superb
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Cum să scoți cheia dacă ți se blochează în ușă. Sfaturi practice
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Tribunalul Alba decide decontarea unui tratament de 100.000 de euro pentru o femeie cu hepatită și ciroză
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară