Singapore înregistrează cea mai rapidă creştere din lume a activităţilor de administrare a averii. Activele aflate sub managementul sectorului financiar din Singapore totalizează 550 de miliarde de dolari, faţă de numai 50 de miliarde de dolari în 2000. Active de aproximativ 450 de miliarde de dolari provin din afara ţării.
Elveţia administrează active de 2.800 de miliarde de dolari, din care 2.100 miliarde dolari din străinătate. Astfel, sectorul financiar de administrare a averilor din Elveţia reprezintă 34% din cel la nivel gobal, care totalizează 8.150 miliarde de dolari.
Singapore ar putea depăşi până în 2020 Elveţia în privinţa administrării averilor offshore, arată studiul WealthInsight, citat de CNBC. Activele străinilor administrate de sectorul financiar elveţian ar putea coborî sub 2.000 de miliarde de dolari până în 2016, în timp ce Singapore ar putera înregistra o creştere de peste patru ori în acest interval.
„Modelul elveţian este sub presiune intensă. Reputaţia centrelor offshore a avut de suferit în ultimii patru ani, iar economiile avansate au intensificat supravegherea activităţii bancare transfrontaliere şi paradisurilor fiscale”, se arată în raport.
În timp ce Europa cercetează mult mai atent Elveţia, Singapore atrage averi tot mai mari din Asia. Recentele scandaluri legate de averi păstrate în paradisuri fiscale şi acţiuni în justiţie în această privinţă în SUA şi Europa au afectat reputaţia Elveţiei.
Singapore pe de altă parte, arată raportul, aşteaptă cu braţele deschise noii bogaţi din Asia. Milionarii şi miliardarii, mai ales din China, retrag sute de miliarde de dolari din propia ţară şi ascund banii în străinătate.
Multe dintre aceste fonduri ajung în Singapore şi Hong Kong. Mai mult de jumătate din activele străinilor administrate în Singapore provin din China.