FOTOREPORTAJ EXCLUSIV Singura biserică din România cu izvor ce ţâşneşte de sub altar. De sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, lăcașul de cult devine loc de pelerinaj

An de an, de Izvorul Tămăduirii, Biserica Greacă din Brăila devine loc de pelerinaj pentru credincioşii din toată ţara. Este singura biserică din România care are un izvor ce curge sub altar, izvor a cărui apă se spune că este făcătoare de minuni.
Oana Anghel
10 mai 2024, 06:24
FOTOREPORTAJ EXCLUSIV Singura biserică din România cu izvor ce ţâşneşte de sub altar. De sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, lăcașul de cult devine loc de pelerinaj

Biserica Greacă din Brăila, cu hramul „Bunei Vestiri”, este o construcţie impresionantă, ce îmbină stilul bizantin cu cel gotic renascentist. Piatra de temelie a lăcaşului de cult a fost pusă în anul 1863, construcţia edificiului fiind posibilă graţie ajutorului dat de comunitatea elenă din Brăila, care a obţinut aprobare de la domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Biserica Greacă din Brăila

Biserica Greacă din Brăila, singura biserică din România cu izvor ce ţâşneşte de sub altar

Cu ocazia săpăturilor fundaţiei, în partea stângă a Sfântului Altar, cu intrarea din curte, a fost descoperit un izvor, a cărui apă este considerată făcătoare de minuni. Mai exact, unul dintre ctitori a avut un vis care a dus la descoperirea acestui izvor cu proprietăţi vindecătoare. Visul a fost considerat ca semn divin, iar izvorul a fost închis într-o fântână. Deasupra lui s-a construit Sfântul Altar.

Citeste si Izvorul Tămăduirii 2024. Ce activităţi este obligatoriu să eviţi ca să nu ai parte de necazuri. Cum este recomandat să foloseşti agheasma tămăduitoare care se ia în această zi de la biserică

Tot de atunci datează credinţa că apa izvorului se transformă în aghiasmă o singură zi pe an, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

Până în anul 2000, apa din izvor se scotea cu o ciutură. Un credincios din Germania a donat bani pentru reamenajarea şi reconstruirea fântânii, cumpărându-se o pompă electrică de scoatere a apei.

Biserica Greacă din Brăila

Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Construcţia, pictarea şi decorarea bisericii, o muncă uriaşă întinsă pe aproape opt decenii

Planul bisericii a fost realizat de către arhitectul Avraam Ioanidis din Brussa, lucrările fiind executate de către meşteri italieni, potrivit muzeulbrailei.ro

La intrarea în biserică, privirea îţi pică rapid pe un candelabru imens de cristal adus de corăbierii greci de la Murano. În interior, mai există alte cinci candelabre de dimensiuni mai mici realizate din cristal de Bohemia.

Biserica Greacă din Brăila

Cupola centrală se sprijină pe patru coloane din marmură albă, la care se adaugă încă opt coloane ce susţin biserica. Corul bisericii cântă într-un balcon de dimensiuni generoase.

Biserica are trei altare. Altarul central și este ridicat în cinstea Bunei Vestiri. Deasupra Sfintei Mese, se află baldachinul care are șase coloane înalte, sculptate cu nenumărate dantelării. Alt altar se află în partea de sud a bisericii și i-a fost dedicat Sfântului Nicolae. Cel de-al treilea altar este poziționat în partea de nord și a fost construit în cinstea Sfântului Gherasim din Kefalonia. Chiar sub acest altar există izvorul cu apa făcătoare de minuni.

Biserica Greacă din Brăila

Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Interiorul bisericii a fost decorat de către pictorul italian Fernando Iacevoli (capiteluri, frize, arhitrave), de ucenicul său Gioachimo Brolca (placarea cu marmură a coloanelor) şi de Rolf Schumann (amvonul şi pardoseala).

Citeste si EXCLUSIV Părintele Calistrat Chifan îndreaptă un deget acuzator către părinţii care îşi împing copiii pe calea pierzaniei: „Părinţii îi strică. La 14 ani, ei ştiu de femei, băutură, cluburi de fiţe. Sunt cazuri pierdute”

Pictura bisericii a fost executată în trei etape de pictori diferiţi. Gheorghe Tăttărescu i-a pictat, în 1880, pe Iisus Pantocrator şi cei patru evanghelişti; a urmat pictorul grec Constantinos Livadas Liochis, care, între 1900 şi 1902, a pictat Sfântul Altar, cu o parte din naos, arcada cea mare dinspre răsărit şi arcadele mari din nord şi sud; cel de-al treilea, pictorul Belizarie, a realizat, între anii 1945 şi 1946, pronaosul şi partea finală a naosului.

Biserica Greacă din Brăila

Catapeteasma bisericii este realizată din foiţă de aur de specialiştii aduşi din Constantinopol. Picturile de pe catapeteasmă au fost realizate de trei artişti: Matache Orăşeanu, între 1876 şi 1877, un număr de 26 de picturi, apoi Ioan Abescu, o pictură în 1913 şi Vasile Robea – trei picturi tot în anul 1913.

Personalităţi care au trecut pragul Bisericii „Buna Vestire” din Brăila

Pragul Bisericii Greceşti din Brăila a fost călcat de personalităţi importante de-a lungul timpului: Majestatea Sa Regele Mihai şi Regina Ana au venit aici în data de 19 iunie 1988. De asemenea, ambasadorul Statelor Unite ale Americii din timpul administraţiei Clinton, James Rosapepe, cu soţia lui au vizitat biserica în data de 24 februarie 1999.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre