Clinica riscă să-şi închidă porţile, după ce Casa de Sănătate a diminuat numărul de paturi pentru care asigură finanţarea, precizează reprezentanţii Pro Vitam. Centrul de recuperare neuromotorie Pro Vitam a fost nevoit să facă reduceri de personal şi să-şi restrângă activitatea, deoarece, la contractarea numărului de paturi cu Casa Judeţeană de Sănătate, a pierdut o bună parte din finanţare.
„Din păcate suntem în situaţia de a nu mai beneficia de contractarea cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Nu ştiu să vă spun motivele pentru care s-a luat această decizie, ştiu doar că am participat la aceeaşi licitaţie ca şi celelalte spitale publice, în condiţiile în care se contractează şi în acest an acelaşi număr de paturi, doar că de la nivelul Asociaţiei de Binefacere Pro Vitam se vor lua 25 de paturi, care se vor distribui către celelalte spitale. Noi considerăm că toate criteriile după care s-a hotărât acest lucru sunt discriminatorii. În plus, nu poţi să laşi un spital să funcţioneze la 18% din capacitate, în condiţiile în care celelalte spitale sunt contractate la capacitatea de 80-90%. Prin urmare, tind să cred că se doreşte închiderea Pro Vitamului”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Marinela Rotariu, preşedintele Asociaţiei de Binefacere Pro Vitam Reşiţa.
Conducerea CJAS Caraş-Severin susţine, însă, că hotărârea a fost luată în mod justificat, după ce în mai multe spitale publice au fost angajaţi medici pe diferite specialităţi pe care, până acum, nu le aveau.
„Noi am avut, în acest an, 1.498 de paturi, stabilite prin Hotărâre de Guvern. Împreună cu Direcţia de Sănătate Publică, am decis să creştem numărul de paturi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa. La Reşiţa, avem în relaţie cu CJAS un medic gastro-enterolog şi un medic nefrolog, fapt pentru care a fost nevoie să crească şi numărul de paturi. La Moldova Nouă am crescut numărul de paturi, aducând un internist şi un pneumolog. La Oţelu-Roşu, avem un compartiment nou, de ortopedie. Creşterile la celelalte spitale nu sunt mari, în medie cu cinci paturi”, a explicat Tudoriţa Nicula, directorul CJAS Caraş-Severin.
Reprezentanţii Casei Judeţene de Sănătate vorbesc şi despre nereguli la centru, printre care sunt şi cele legate de contractele cadrelor medicale.
În timp ce preşedintele Asociaţiei de Binefacere Pro Vitam Reşiţa spune că a înmânat deja preavizele pentru 14 persoane, iar de luna viitoare, probabil, vor pleca acasă toţi angajaţii, conducerea CJAS Caraş-Severin afirmă că la acest spital sunt angajate doar două persoane, iar tot restul personalului este angajat pe prestări servicii.
„Afecţiunile acute au prioritate, ceea ce este şi normal. De asemenea, spitalele publice deservesc întreaga populaţie a judeţului şi sunt axate pe afecţiuni acute. Pentru bolile cronice, punctajele şi sumele alocate sunt mai mici. Noi le-am recomandat celor de la Pro Vitam să îşi facă spitalizare de zi, pentru că au spaţiu excedentar şi să angajeze medici şi pentru alte afecţiuni, iar în acest fel să le crească şi veniturile. Consider că veniturile Pro Vitam nu sunt mici. Doar pentru spital au un venit de 44.156 lei, iar în ambulator, de circa 30 mii lei. Practic, acest furnizor privat ajunge la aproximativ 90 mii lei pe lună, sumă cu care, cred eu, se poate descurca”, spune Tudoriţa Nicula.
Centrul Pro Vitam a fost înfiinţat în anul 2007 şi asigură asistenţă socio-medicală, îngrijire, recuperare şi reabilitare pentru persoanele cu deficienţe neuro-psihomotorii şi locomotorii.