Singura clinică de recuperare neuromotorie din Caraş-Severin riscă să-şi închidă porţile

Finanţarea unităţilor medicale din bugetul public a generat, la Reşiţa, un conflict între Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Caraş-Severin şi Asociaţia de Binefacere Pro Vitam, singura clinică de recuperare neuromotorie din judeţ.
Romania TV
09 iul. 2014, 10:50
Singura clinică de recuperare neuromotorie din Caraş-Severin riscă să-şi închidă porţile

Clinica riscă să-şi închidă porţile, după ce Casa de Sănătate a diminuat numărul de paturi pentru care asigură finanţarea, precizează reprezentanţii Pro Vitam. Centrul de recuperare neuromotorie Pro Vitam a fost nevoit să facă reduceri de personal şi să-şi restrângă activitatea, deoarece, la contractarea numărului de paturi cu Casa Judeţeană de Sănătate, a pierdut o bună parte din finanţare.

„Din păcate suntem în situaţia de a nu mai beneficia de contractarea cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Nu ştiu să vă spun motivele pentru care s-a luat această decizie, ştiu doar că am participat la aceeaşi licitaţie ca şi celelalte spitale publice, în condiţiile în care se contractează şi în acest an acelaşi număr de paturi, doar că de la nivelul Asociaţiei de Binefacere Pro Vitam se vor lua 25 de paturi, care se vor distribui către celelalte spitale. Noi considerăm că toate criteriile după care s-a hotărât acest lucru sunt discriminatorii. În plus, nu poţi să laşi un spital să funcţioneze la 18% din capacitate, în condiţiile în care celelalte spitale sunt contractate la capacitatea de 80-90%. Prin urmare, tind să cred că se doreşte închiderea Pro Vitamului”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Marinela Rotariu, preşedintele Asociaţiei de Binefacere Pro Vitam Reşiţa.

Conducerea CJAS Caraş-Severin susţine, însă, că hotărârea a fost luată în mod justificat, după ce în mai multe spitale publice au fost angajaţi medici pe diferite specialităţi pe care, până acum, nu le aveau.

„Noi am avut, în acest an, 1.498 de paturi, stabilite prin Hotărâre de Guvern. Împreună cu Direcţia de Sănătate Publică, am decis să creştem numărul de paturi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa. La Reşiţa, avem în relaţie cu CJAS un medic gastro-enterolog şi un medic nefrolog, fapt pentru care a fost nevoie să crească şi numărul de paturi. La Moldova Nouă am crescut numărul de paturi, aducând un internist şi un pneumolog. La Oţelu-Roşu, avem un compartiment nou, de ortopedie. Creşterile la celelalte spitale nu sunt mari, în medie cu cinci paturi”, a explicat Tudoriţa Nicula, directorul CJAS Caraş-Severin.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Sănătate vorbesc şi despre nereguli la centru, printre care sunt şi cele legate de contractele cadrelor medicale.

În timp ce preşedintele Asociaţiei de Binefacere Pro Vitam Reşiţa spune că a înmânat deja preavizele pentru 14 persoane, iar de luna viitoare, probabil, vor pleca acasă toţi angajaţii, conducerea CJAS Caraş-Severin afirmă că la acest spital sunt angajate doar două persoane, iar tot restul personalului este angajat pe prestări servicii.

„Afecţiunile acute au prioritate, ceea ce este şi normal. De asemenea, spitalele publice deservesc întreaga populaţie a judeţului şi sunt axate pe afecţiuni acute. Pentru bolile cronice, punctajele şi sumele alocate sunt mai mici. Noi le-am recomandat celor de la Pro Vitam să îşi facă spitalizare de zi, pentru că au spaţiu excedentar şi să angajeze medici şi pentru alte afecţiuni, iar în acest fel să le crească şi veniturile. Consider că veniturile Pro Vitam nu sunt mici. Doar pentru spital au un venit de 44.156 lei, iar în ambulator, de circa 30 mii lei. Practic, acest furnizor privat ajunge la aproximativ 90 mii lei pe lună, sumă cu care, cred eu, se poate descurca”, spune Tudoriţa Nicula.

Centrul Pro Vitam a fost înfiinţat în anul 2007 şi asigură asistenţă socio-medicală, îngrijire, recuperare şi reabilitare pentru persoanele cu deficienţe neuro-psihomotorii şi locomotorii.

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să nu-i faci câinelui pe timp de caniculă. Riști să-i provoci un șoc termic
Capital.ro
UE a dat ordin. BNR schimbă legea. Numai câte 10 persoane au voie!
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
CRESC SAU NU TAXELE? Toți românii trebuie să știe asta
Adevarul
Imagini virale cu un sucevean care şi-a trasat, cu trafaletul, propria trecere de pietoni în faţa barului unde bea de obicei VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Schimbare majoră pentru toți românii. Apare un nou CNP
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, interviu de colecție după succesul de la Paris. Campionul olimpic le-a transmis un mesaj tinerilor din România: „Am făcut copilul din mine foarte fericit”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de terenuri, case sau mașini. S-a dat ordin: Trebuie să plătească!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Hezbollah a lansat zeci de rachete în nordul Israelului ca răspuns la un atac israelian
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?