Singura mândrie a deţinuţilor. Cele mai frumoase 10 puşcării ale lumii FOTO

Viaţa în închisoare nu este uşoară şi nici plăcută, dar asta nu înseamnă că puşcăriile trebuie să arate respingător din punct de vedere arhitectonic. Ba din contră, unele dintre ele sunt instituţii moderne, cu multiple elemente eco-friendly, în timp ce altele, construite în urmă cu mai bine de un secol, sunt adevărate bijuterii arhitecturale.
Daniel Spătaru
02 feb. 2014, 12:06
Singura mândrie a deţinuţilor. Cele mai frumoase 10 puşcării ale lumii FOTO

10. Centrul de Detenţie Juvenilă Cuyahoga County, Cleveland (Ohio), SUA

Este cel mai vechi centru de detenţie pentru minori din SUA, fiind dat în folosinţă în decembrie 1931. În medie, aici sunt închişi 163 de prizonieri. În februarie 2010 trei dintre deţinuţi au evadat printr-o bucătărie. Doi dintre ei au fost prinşi în aceeaşi zi, iar al treilea, 4 zile mai târziu.

9. Închisoarea Liubianka, Moscova, Rusia

A fost construită în stil neo-baroc, iar la darea sa în folosionţă, în 1898, a fost sediul Companiei de asigurare din întreaga Rusie. După Revoluţia bolşevică, în 1917, clădirea a fost rechiziţionată şi aici şi-a mutat birourile CEKA – poliţia secretă sovietică, iar mai târziu, KGB-ul. Statuia fondatorului CEKA, Felix Dzerjinski, a străjuit clădirea KGB-ului până în 1991 când, după eșuarea loviturii de stat dată pentru răsturnarea de la putere a lui Mihail Gorbaciov, monumentul lui Felix cel de fier a fost demontat.

8. Închisoarea Yancheng, Suzhou, China

Proiectarea clădirii principale a acestei închisori a fost inspirată de arhitectura Casei Albe de la Wasghington. Construcţia acestei închisori aflate în Provincia Jiangsu a început în anul 2000 şi a fost finalizată 9 ani mai târziu. Este considerată o închisoare de lux, aici fiind încarceraţi în special birocraţii corupţi. Închisoarea are terenuri de baschet, iar prin interiorul ei trece chiar un râu artificial.

7. FPC Yankton, Yankton (Dakota de Sud), SUA

Clădirea a fost dată în folosinţă în 1882 şi a găzduit un Colegiu de arte liberale pe care l-au absolvit multe generaţii de studenţi până în 1983, când a fost închis, din cauza insolvenţei. Biroul Federal al Închisorilor din SUA a cumpărat clădirea şi a transformat-o într-o închisoare de minimă securitate, care găzduieşte 850 de deţinuţi, toţi bărbaţi. Prizonierii pot participa aici la cursuri de contabilitate şi administrarea afacerilor.

6. Penitenciarul Statal Anamosa, Anamosa (Iowa), SUA

Arată mai mult a conac decât a închisoare. A fost construită de deţinuţi în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, după ce închisoarea Fort Madison a devenit prea mică faţă de numărul tot mai mare de persoane care erau condamnate în Iowa. Construcţia a fost finalizată în 1899, după 24 de ani de muncă. Este o închisoare de maximă securitate, în care se află numai bărbaţi.

5. Închisoarea HM, Manchester, Marea Britanie

Este o închisoare de maximă securitate, care poate găzdui până la 1.269 de deţinuţi. Până în 1963 găzduia atât bărbaţi, cât şi femei, dar după acest an s-a hotărât ca prizonierii de aici să fie doar de sex masculin. Ideea arhitecturală a construcţiei i-a aparţinut lui Alfred Warehouse şi este legată în principal de stilul gotic victorian. Lucrările de construcţie au fost finalizate în anul 1869.

4. Collins Bay Institution, Kingston, Canada

Clădirea a fost proiectată în stil Canadian Chateau târziu, cu lucarne şi turnuleţe, acoperişul îmbrăcat în metal şi pereţii din calcar rusticizat. A fost construită de deţinuţi şi finalizată în 1943. În interiorul zidurilor sale pot fi găzduiţi până la 492 de infractori, de sex masculin.

3. Penitenciarul Statal Kentucky, Eddyville (Kentucky), SUA

Este poreclit Castelul de pe Cumberland, datorită designului său impozant. Durata construcţiei sale s-a întins pe durata a a cinci ani, iar la lucrări s-au folosit în special blocuri imense de granit. Penitenciarul s-a deschis oficial în 1889, după ce statisticile din Kentucky erau extrem de sumbre: în 1875, o cincime din deţinuţii de la Închisoarea Kentucky sufereau de pneumonie, iar o treime dintre ei erau afectaţi de scorbut. Actualul penitenciar este maximă siguranţă şi adăposteşte doar bărbaţi.

2. USP Leavenworth, Leavenworth (Kansas), SUA

Are o vechime de peste un secol, dar este la fel impresionantă ca atunci când a fost finalizată. Arhitecţii Eames şi Young, din St. Louis, au fost responsabili pentru designul său, iar primii deţinuţi care şi-au luat celulele în primire au fost consemnaţi în registre în anul 1903. Lucrările de construcţie au continuat însă şi pe parcursul următoarelor două decenii, astfel că această clădire a fost finalizată la mijlocul anilor ’20. A făcut parte din prima generaţie de închisori federale şi a fost cel mai mare penitenciar de maximă siguranţă din SUA până în 2005, când a devenit de securitate medie. Astăzi aici îşi ispăşesc pedepsele 1.870 de deţinuţi de sex masculin.

1. Închisoarea Pima County, Tucson (Arizona), USA

În 2005 a fost terminată extinderea sediilor sale, suplimentându-se totodată cu 500 de locuri capacitatea închisorii. Este de medie siguranţă, iar multe dintre celule au doar un singur pat. Firma AECOM s-a ocupat de designul clădirii, iar materialele de construcţie folosite şi culorile au fost alese în aşa fel încât să se integreze peisajului, munţilor din apropiere. Construcţia a primit de altfel prestigiosul premiu Kemper Goodwin, din partea filialei Arizona a Institutului American al Arhitecţilor, în 2005, şi Certificatul de Merit pentru Facilităţi în domeniul Justiţiei, din partea aceluiaşi Institut, un an mai târziu.

Vezi şi Cele mai BIZARE închisori din lume: De la penitenciarul-restaurant, la celulele-apartamente de lux VIDEO

Vezi şi Închisoarea în care ai vrea să locuieşti GALERIE FOTO

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Ingredientul banal care alungă șoarecii și șobolanii. Este nelipsit din bucătăriile românilor
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Un mare oraș din România se transformă total. Va fi de nerecunoscut
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Videoclipul tulburător cu Andrei Perneș, care s-a viralizat după moartea lui. Internauții au rămas fără cuvinte: „Parcă îți spui povestea...”
Cancan.ro
Nepotul lui Florin Salam, condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de droguri. Filat doi ani de DIICOT şi prins în flagrant şi-a primit pedeapsa!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind turului doi al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Andrei Caramitru acuzat de incitare la violență printr-o postare pe Facebook
MediaFlux
Turul doi, ÎNAPOI? DECIZIA privind SOARTA alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar