Astfel, Coreea de Sud devine singura ţară în care tatuajele sunt interzise oficial. Decizia a fost criticată în termeni duri de artiştii tatuatori care au catalogat-o ca fiind una înapoiată.
Cu toate că interdicţia există de zeci de ani, Coreea de Sud are aproape 50.000 de artişti tatuatori. Aceştia riscă să fie amendaţi de poliţie şi pot fi chiar urmăriţi penal dacă îşi practică meseria, conform Reuters.
Citeşte şi: China interzice tatuajele fotbaliştilor de la echipa naţională. Cei care au deja, vor trebui să le şteargă
Cei care încalcă legea din Coreea de Sud riscă amenzi de până la 50 de milioane de woni (41.300 de dolari), precum şi pedepse cu închisoarea, de la doi ani până închisoare pe viaţă.
Asociaţiile de artişti tatuatori au contestat legea şi, începând din 2017, au făcut o serie de acţiuni în instanţă. Tatuatorii susţin că, prin această interdicţie, le este încălcată libertatea de exprimare şi dreptul de exercite profesia.
Citeşte şi: Anamaria Prodan nu vrea să îşi scoată tatuajul cu Reghe: „Toată viaţa îl voi păstra”
Printr-un vot de 5 la 4, Curtea Constituţională de la Seul a decis joi că legea care interzice tatuajele este constituţională. Prin această hotărâre, judecătorii au respins procesele, afirmând că tatuarea aduce potenţiale efecte secundare şi probleme de sănătate.
Potrivit Mediafax, un sindicat format din 650 de artişti tatuatori a emis o declaraţie prin care a condamnat decizia, numind-o „retrogradă” şi „nu valorează niciun ban”.
În timp ce tatuajele sunt de obicei acoperite la televizor, multe vedete din Coreea de Sud, inclusiv membri ai formaţiilor K-pop, le-au afişat pe reţelele de socializare.
Sondajele de opinie arată că majoritatea sud-coreenilor susţin legalizarea tatuajelor, însă asociaţiile medicale se opun, afirmând că utilizarea acelor este o procedură invazivă care ar putea afecta corpul.