Departamentul de Oncogenetică de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi identifică prin diagnostic molecular predispoziţia unei persoane de a dezvolta o formă de cancer similară cu aceea a rudelor care au fost diagnosticate deja. Acest departament a fost deschis la începutul anului trecut, după ce, în prealabil, specialiştii ieşeni au realizat o serie de cercetări ştiinţifice prin care au urmărit riscul ereditar al cancerului de sân şi de ovar.
„Dezvoltarea oncogeneticii este o necesitate pentru România, având în vedere incidenţa cancerului în rândul populaţiei şi amploarea acestei boli la nivel mondial. În ţări precum Franţa, Belgia sau Germania cercetarea făcută pe diagnostic molecular a fost introdusă sub formă de prevenţie în rândul populaţiei de câţiva ani„, a explicat prof. dr. Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină Generală de la UMF şi directorul Departamentului de Oncogenetică, pentru adevarul.ro.
Departamentul de Oncogenetică verifică dacă o anumită persoană a moştenit printr-o mutaţie genetică o formă de cancer, în condiţiile în care în familia acesteia au existat două-trei cazuri de cancer pe aceeaşi linie parentală.
De asemenea, diagnosticul molecular sau secvenţierea ADN-ului se poate face şi în cazul în care într-o familie restrânsă au fost identificate două sau mai multe cazuri de cancer ori în cazul în care, în cadrul acesteia, a fost depistată o formă de cancer mai rară.Totodată, dacă una sau două persoane tinere din aceeaşi familie au făcut cancer sau dacă o singură persoană a făcut mai multe tipuri de cancer, rudele acestora pot solicita să li se facă diagnostic molecular.
Potrivit directorului Departamentului de Oncogenetică de la UMF, fiecare universitate de profil din ţară are infrastructura necesară pentru a face diagnostic molecular şi pentru a deschide un departament similar. Însă activitatea oncogeneticii presupune costuri ridicate pe care universitatea ieşeană le plăteşte din fonduri proprii. Banii investiţi în activitatea departamentului provin de la Fundaţia UMF „Grigore T. Popa”. „Până acum am depus cinci memorii la Ministerul Sănătăţii şi momentan avem promisiuni că oncogenetica va intra în programul naţional de oncologie. Costurile înseamnă pentru fiecare caz index 3.000 de euro, plus încă 100 de euro pentru fiecare alt membru al familiei”, a precizat dr. Doina Azoicăi.
De la deschiderea centrului până în prezent, 450 de persoane s-au adresat specialiştilor ieşeni.