Din clasa a IX-a şi până la finalul liceului, Mircea Dan Mirea a câştigat o mulţime de medalii. Imediat ce a absolvit Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, băiatul a plecat la Olimpiada Internaţională de Biologie din Danemarca. A luat medalia de aur, o premieră pentru România. De acolo a mers în Bulgaria, unde a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Lingvistică.
Dan spune că nu are o reţetă a succesului şi recunoaşte că nici măcar nu depune eforturi supraomeneşti ca să înveţe, potrivit România TV. „Dacă aş face o medie, dacă aş lua toată perioada de timp de la prima medalie, la ultima şi aş aduna toate orele în care am învăţat şi aş împărţi, ar fi foarte puţin fizic. Cunoştinţele se uită, se redobândesc„, a declarat Dan.
Tatăl băiatului este fizician, iar mama, medic. Singurul sfat pe care i l-au dat copilului a fost să citească. „E o performanţă excepţională. Parcursul lui l-a dus exact aici, nu este nimic în contra firii. A înţeles că a citi îl poate duce unde vrea şi de aici a fost numai rolul lui„, a spus Dan Mirea, tatăl tânărului.
Dan a avut noroc şi la şcoală. Profesorii l-au înţeles şi l-au susţinut mereu. „Eu cred că ceea ce îl caracterizează pe Dan este mobilitatea intelectuală deosebită, curiozitatea extraordinară şi faptul că s-a afirmat în foarte multe domenii. Dan este unic şi nu ştiu dacă prea curând o să mai apară în ţară un astfel de copil„, a precizat director adjunct de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, Corina Ştefănescu.
Olimpicul îşi va continua, însă, ascensiunea, în afara României. Băiatul a fost admis la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. „Vreau să fiu cercetător pe neuroştiinţe„, spune Dan.
România participă la Olimpiada Internaţională de Biologie începând din 1997, an în care a obţinut o medalie de argint şi trei de bronz. Ulterior, elevii români şi-au trecut constant numele pe lista premianţilor, însă niciodată pe lista laureaţilor cu aur (până în acest an).
Medaliaţii cu bronz la Olimpiada Internaţională de Biologie de anul acesta au fost Alexandru Ionuţ Duţă (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din Slatina) şi Bogdan Ionuţ Siscă Jippa (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti). Din lotul olimpic a făcut parte şi George Cătalin Maier (clasa a X-a,/Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca).