Singurul medic care se ocupa de un cămin de bătrâni din Cluj s-a infectat cu Covid şi trece prin momente cumplite. Un focar de COVID a izbucnit în urmă cu trei săptămâni la Casa Theodora, un cămin de bătrâni din Cluj. Între timp, lucrurile s-au agravat, iar situaţia pare complet scăpată de sub control. În acest moment, 87 de oameni, rezidenţi şi personal, sunt infectaţi cu noul coronavirus, iar la fel de grav este faptul că singurul medic care îi îngrijea, Lorant Szentagotai, s-a infectat şi el în urmă cu 10 zile.
Bilanţ coronavirus 13 decembrie 2020. O nouă zi cu multe cazuri grave înainte de Sărbătorile de iarnă: un român din trei are Covid
”URGENT! 90 de vârstnici infectaţi cu Covid-19 au nevoie de un medic la Casa Theodora din Cluj-Napoca! Acum câteva ore, medicul acestui cămin,a fost transportat cu Ambulanţa la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca după ce starea lui de sănătate s-a deteriorat din cauza Covid-19, dar şi a epuizării excesive. Vârstnicii din cămin infectaţi cu Covid-19, dar care suferă şi de alte afecţiuni sunt bine îngrijiţi de asistente şi infirmiere, însă acolo avem nevoie şi de un medic care să supravegheze situaţia îndeaproape”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, deputatul USR Emanuel Ungureanu.
Acesta face un apel public pentru găsirea unui medic. ”Fac un apel public, din nou, la un medic disponibil, care a trecut prin infecţia cu Sars Cov 2 dispus să dea o mână de ajutor la Casa Theodora. Medicul Szentagotai a rezistat eroic până astăzi, luptând să ajute vârstnicii din acest cămin, aseară l-am găsit cu perfuzii şi cu oxigen în cabinetul său, complet epuizat, dar încă capabil să ajute. Azi nu a mai putut să reziste şi a fost transportat la spital, a mai scris Ungureanu.
Acesta a făcut apel şi la DSP Cluj şi la Colegiul Medicilor pentru găsirea unei soluţii.
Singurul medic care se ocupa de Casa Theodora din Cluj, în vârstă de 71 de ani, a ales să se sacrifice până la capăt şi a continuat să-i vegheze pe pacienţi. Cu un devotament remarcabil, a ajuns să lucreze mai mult de 20 de ore pe zi, până când boala i s-a agravat şi a fost dus de urgenţă la spital. În prezent, cei aproape 100 de pacienţi au rămas fără medic, doar cu două asistente, infectate şi ele, iar situaţia este dramatică.
„Sunt într-o stare foarte gravă, lucrez cu masca de oxigen. Încerc să rezolv medicamentele bătrânilor. Încerc să ajut, dar cred că am ajuns în ultima fază, de 10 zile trag aşa. Cred că nu am dormit trei ore în total. Acum îmi pun cu masca de oxigen ca să termin astăzi medicamentele. E tragedia asta, am crezut că pot rezolva, dar cu aproximativ 100 de bolnavi de 3 săptămâni încerc în continuu.
Sunt doar eu cu 2 asistente, infectate şi ele. Pun câte 30 de perfuzii pe zi. Nu mai ştiu ce e ziua, ce e noaptea. De 2 săptămâni nu am mai stat deloc. Încerc să termin medicamentele de astăzi, am zis că încerc să nu abandonez bolnavii că mi-e milă de ei. Am 70 saturaţia de oxigen”, declara medicul erou pentru Monitorul de Cluj, cu câteva ore înainte ca starea lui să se agraveze şi să fie transportat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj. Deşi situaţia este cunoscută la nivel local, Direcţiei de Sănătate Publică din Cluj nu poate detaşa personal medical la faţa locului.