Singurul sector din imobiliarul românesc unde preţurile cresc

Preţul terenurilor agricole din România variază între 1.500 şi 2.700 de euro/hectar, în funcţie de gradul de comasare şi calitatea solului, se arată într-un studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Andrada Ghira
28 feb. 2012, 12:18
Singurul sector din imobiliarul românesc unde preţurile cresc

Studiul arată că până la sfârşitul acestui an preţurile pe metru pătrat în cazul terenurilor comasate şi care se află în locaţii cheie ar putea înregistra creşteri de până la 20% faţă de media pieţei. Preţurile pentru terenurile cu păduri variază între 2.000 şi 5.000 de euro/hectar.

„În contextul economic actual, caracterizat de volatilitate pe piaţa imobiliară tradiţională şi pe fondul unei crize alimentare, asistăm la un interes semnificativ pentru terenurile agricole în România, atât din partea companiilor locale, cât şi din partea celor străine, care nu sunt investitori tradiţionali în agricultură. Credem că preţul terenurilor agricole este probabil să se situeze pe un trend crescător pe termen mediu. Având în vedere interesul pentru astfel de achiziţii, estimăm că tranzacţiile cu terenuri agricole vor reprezinta 50% din totalul de tranzacţii care se vor încheia în acest an”, spune Marius Gricorică, senior business analyst la DTZ Echinox.

În perioada 2000-2008, preţurile terenurilor au crescut cu 300%, se mai arată în studiul citat. România are o capacitate agricolă de 14,7 milioane hectare de teren, din care doar 10 milioane de hectare sunt folosite ca terenuri arabile. Un studiu realizat în 2008 arată că 6,8 milioane hectare sunt nefolosite. Din totalul de 14,7 milioane hectare de teren, 10 milioane hectare reprezintă teren arabil, 3,3 milioane hectare teren pentru păşune, 220.000 de hectare teren pentru cultivarea viţei de vie şi 206.000 hectare teren pentru livezi.

De asemenea, 90% din terenurile agricole sunt deţinute de privaţi, iar 500.000 de hectare sunt disponibile spre vânzare. Dar, o problemă o constituie parcelarea terenurilor între moştenitori, ceea ce face dificilă găsirea unor terenuri cu suprafeţe mari. Astfel, terenurile cu suprafeţe mari sunt foarte rare. Pentru obţinerea unei suprafeţe de 1.000 de hectare, de exemplu, ar trebui ca un investitor să cumpere terenuri de la 500 – 900 de proprietari, procedură ce poate dura până la câteva luni, în funcţie de numărul de vânzători implicaţi în acest proces şi de disponibilitatea lor de a semna actele la un notar, se mai arată în studiul DTZ Echinox. În general, preţul pe hectar al terenurilor agricole comasate este mai mare cu 50% faţă de cel al parcelelor mai mici.

Deşi preţurile terenurilor agricole din România au urmat un trend crescător în ultimii ani, aceste valori sunt de trei până la şapte ori mai mici decât în alte state europene. Estimările arată că acest nivel se va menţine în următorii ani.

 

Preţurile terenurilor agricole diferă de la o regiune la alta. Spre exemplu, în partea de nord-est şi sud-est, preţul mediu este de aproximatic 1.500 – 1.600 euro/hectar, în timp ce în judeţele din apropierea Bucureştiului, media este de 2.000-2.700 euro/hectar.

În ceea ce priveşte terenurile cu păduri, România deţine şase milioane de hectare, adică 25% din suprafaţa ţării. Din acest total, 4 milioane de hectare sunt deţinute de autorităţile române. Volumul mediu de lemn la hectar este de 217 metri cubi, faţă de media europeană de 147 metri cubi. Marea majoritate din pădurile de vânzare din România cu vârste de 60-70 de ani nu au fost încă exploatate.

 

 

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Gigantul industrial care va veni în România în acest an. Va avea sediul aproape de autostradă și o deschidere rapidă către țări importante din Europa
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Greșelile care îți distrug cartofii prăjiți. Cum, câți și când trebuie să pui în tigaie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina: 150 de militari eliberați de fiecare parte
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol