Singurul sector din imobiliarul românesc unde preţurile cresc

Preţul terenurilor agricole din România variază între 1.500 şi 2.700 de euro/hectar, în funcţie de gradul de comasare şi calitatea solului, se arată într-un studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Andrada Ghira
28 feb. 2012, 12:18
Singurul sector din imobiliarul românesc unde preţurile cresc

Studiul arată că până la sfârşitul acestui an preţurile pe metru pătrat în cazul terenurilor comasate şi care se află în locaţii cheie ar putea înregistra creşteri de până la 20% faţă de media pieţei. Preţurile pentru terenurile cu păduri variază între 2.000 şi 5.000 de euro/hectar.

„În contextul economic actual, caracterizat de volatilitate pe piaţa imobiliară tradiţională şi pe fondul unei crize alimentare, asistăm la un interes semnificativ pentru terenurile agricole în România, atât din partea companiilor locale, cât şi din partea celor străine, care nu sunt investitori tradiţionali în agricultură. Credem că preţul terenurilor agricole este probabil să se situeze pe un trend crescător pe termen mediu. Având în vedere interesul pentru astfel de achiziţii, estimăm că tranzacţiile cu terenuri agricole vor reprezinta 50% din totalul de tranzacţii care se vor încheia în acest an”, spune Marius Gricorică, senior business analyst la DTZ Echinox.

În perioada 2000-2008, preţurile terenurilor au crescut cu 300%, se mai arată în studiul citat. România are o capacitate agricolă de 14,7 milioane hectare de teren, din care doar 10 milioane de hectare sunt folosite ca terenuri arabile. Un studiu realizat în 2008 arată că 6,8 milioane hectare sunt nefolosite. Din totalul de 14,7 milioane hectare de teren, 10 milioane hectare reprezintă teren arabil, 3,3 milioane hectare teren pentru păşune, 220.000 de hectare teren pentru cultivarea viţei de vie şi 206.000 hectare teren pentru livezi.

De asemenea, 90% din terenurile agricole sunt deţinute de privaţi, iar 500.000 de hectare sunt disponibile spre vânzare. Dar, o problemă o constituie parcelarea terenurilor între moştenitori, ceea ce face dificilă găsirea unor terenuri cu suprafeţe mari. Astfel, terenurile cu suprafeţe mari sunt foarte rare. Pentru obţinerea unei suprafeţe de 1.000 de hectare, de exemplu, ar trebui ca un investitor să cumpere terenuri de la 500 – 900 de proprietari, procedură ce poate dura până la câteva luni, în funcţie de numărul de vânzători implicaţi în acest proces şi de disponibilitatea lor de a semna actele la un notar, se mai arată în studiul DTZ Echinox. În general, preţul pe hectar al terenurilor agricole comasate este mai mare cu 50% faţă de cel al parcelelor mai mici.

Deşi preţurile terenurilor agricole din România au urmat un trend crescător în ultimii ani, aceste valori sunt de trei până la şapte ori mai mici decât în alte state europene. Estimările arată că acest nivel se va menţine în următorii ani.

 

Preţurile terenurilor agricole diferă de la o regiune la alta. Spre exemplu, în partea de nord-est şi sud-est, preţul mediu este de aproximatic 1.500 – 1.600 euro/hectar, în timp ce în judeţele din apropierea Bucureştiului, media este de 2.000-2.700 euro/hectar.

În ceea ce priveşte terenurile cu păduri, România deţine şase milioane de hectare, adică 25% din suprafaţa ţării. Din acest total, 4 milioane de hectare sunt deţinute de autorităţile române. Volumul mediu de lemn la hectar este de 217 metri cubi, faţă de media europeană de 147 metri cubi. Marea majoritate din pădurile de vânzare din România cu vârste de 60-70 de ani nu au fost încă exploatate.

 

 

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au permis de conducere! Trebuie să prezinte aceste documente
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Omul cel mai gras din istorie. Un caz medical fără precedent
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Devine interzis în toată România. Klaus Iohannis a promulgat legea pe final de mandat
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Patronatul Medicilor Specialişti critică îngheţarea valorii punctului per serviciu medical
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă