„Este exerciţiul cu sirenele pentru alarmare. Este un exerciţiu prin care testăm sirenele şi obişnuim populaţia ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă când sună aşa, sau când sună altfel. Este un exerciţiu care s-a făcut şi în alte ţări, Germania a avut aşa ceva recent la nivel naţional, prin verificarea sistemelor de înştiinţare publică, a sirenelor în mod deosebit”, a explicat şeful DSU.
Arafat a adăugat că IGSU va verifica, în urma exerciţiului care se va desfăşura în perioada 18-21 aprilie, dacă toată lumea a sesizat că sirenele sunt pornite.
„Sirenele sunt cele care există în acest moment şi vom analiza dacă s-a auzit peste tot, dacă toată lumea a sesizat că sirenele sunt pornite, pentru că sunt unii care şi-au izolat geamurile şi s-ar putea să nu audă nimic. Atunci sunt sisteme alternative de alertare, la care începem să ne gândim, pe lângă sirene, să mai fie şi altele. Facem parteneriat cu mass media să transmită instantaneu mesaje în situaţii de urgenţă”, a mai spus secretarul de stat, potrivit news.ro.ro.
Întrebat de ce sistemul este testat acum, Arafat a spus că este ceva nomal, pentru că de mulţi ani nu a fost testat.
„Este normal să testăm. De mulţi ani nu s-a mai testat. Apoi, populaţia trebuie să se obişnuiască cu acest sistem şi să nu-l uite. Dacă nu s-a făcut de mult timp, acum este momentul să-l facem. Populaţiei îi recomandăm să urmărescă informările noastre, deja dacă intră pe aplicaţia DSU, pe Facebook DSU sau al IGSU sau prin înştiinţările trimise prin presă vor fi mai multe explicaţii, ce înseamnă, ce înseamnă sunetele respective, ce înseamnă durata, toate aceste aspecte vor fi explicate. Populaţia să urmărească informţiile”, a mai adăugat Arafat.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va coordona cel mai mare exerciţiu de testare a sirenelor care anunţă situaţiile de urgenţă în toate judeţele tarii, inclusiv în Capitală, în perioada 18-21 aprilie.
În acest interval sirenele vor suna alternativ în Capitală şi în judeţe între orele 10 şi 15. Oamenii vor auzi semnalul de alarmare, care este compus din cinci sunete, fiecare avand o durată de 16 secunde.
DSU le recomandă cetăţenilor să îşi păstreze calmul pe toată durata exerciţiului.