Diplomatul s-a exprimat la finalul consultărilor cu ușile închise ale Consiliului de Securitate cu privire la situația din acest oraș rebel, asediat de șase luni de armata siriană și unde un prim convoi umanitar a putut ajunge luni.
Ambasadorii celor 15 țări din Consiliu au primit o dare de seamă a situației din partea șeful operațiunilor umanitare ale ONU, Stephen O’Brien.
Ambasadorul neozeelandez nu a precizat motivele acestei cereri de evacuare urgentă, menționând doar că persoanele respective se află „într-o situație critică”.
Populația din Madaya suferă de foame după șase luni de asediu, potrivit organizațiilor umanitare.
„Este important de notat că asedierea (populației civile) cu obiectivul de a o înfometa este o crimă de război”, a subliniat ambasadorul spaniol Roman Ozargun Marchesi. Cu toate acestea, el a apreciat ca „pozitivă” permisiunea acordată de Damasc de a aproviziona Madaya.
Spania, Noua Zeelandă și Franța au cerut aceste consultări ale Consiliului care „va continua să urmărească situația”, potrivit ambasadorului spaniol.
Ambasadorul francez François Delattre și-a exprimat dorința ca o reuniune oficială a Consiliului, publică de această dată, să fie organizată rapid cu privire la soarta orașelor siriene asediate — unde 400.000 de civili sunt prinși în capcană, potrivit ONU — și la situația umanitară din țară.
Primele camioane pline cu alimente, medicamente și pături au pătruns luni în Madaya, mai scrie AFP.