„Am făcut tot ce se putea face”, a declarat Annan, joi seara, la Geneva. „Gravitatea pierderilor umane şi pericolele mari provocate de această criză de pace au justificat încercările de a se ajunge la o tranziţie paşnică spre o rezolvare politică a crizei. Dar militarizarea excesivă pe câmpul de luptă şi lipsa evidentă a unităţii în interiorul Consiliului de Securitate (al ONU) au schimbat radical circumstanţele pentru exerciţiul efectiv al rolului meu„, a explicat Annan, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2001 şi fost Secretar General al ONU între 1997 şi 2006.
Kofi Annan a fost numit în data de 23 februarie ca emisar pentru Siria şi a propus un plan de pace în şase puncte pentru încetarea conflictului armatîntre rebelii sirieni şi forţele guvernamentale ale preşedintelui sirian Bashar al Assad. Planul prevedea şi accesul ONU la populaţia civilă pentru acordarea de ajutoare umanitare, eliberarea deţinuţilor politici, libertatea de a manifesta, accesul liber la toate mijloacele mass-media şi deschiderea dialogului politic în vederea unei tranziţii în Siria.
Nimic din toate acestea nu s-a putut realiza însă, iar acesta este motivul pentru care Annan a decis să nu meargă mai departe. Emisarul şi-a exprimat dezamăgirea şi faţă de Rusia şi China, aliatele Damascului, care au blocat prin votul lor în cadrul Consiliului de Securitate orice iniţiativă de sancţionare a regimului sirian. Mandatul său pentru Siria fusese prelugit cu 30 de zile de către Consiliul de Securitate, dar el a anunţat că nu mai vrea nicio altă prelungire. Annan va prezenta săptămâna viitoare raportul său pentru Siria cu recomandările de rigoare pentru misiunea ONU în această ţară – MINUS.
„Kofi Annan merită profunda noastră admiraţie pentru maniera total dezinteresată cu care şi-a pus în joc competenţa şi prestigiul său în această misiune atât de dificilă şi de ingrată”, l-a onorat secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, într-un comunicat difuzat presei. El a mai precizat că a angajat convorbiri cu secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, pentru „numirea rapidă a unui succesor” al lui Kofi Annan.